Huawei P20Pro a luat consumatorii pe nepregatite cu al lor sistem de camere triplu certificat Leica. Incepand din martie 2018, cand a urcat pe prima pozitie in topul celor de la dxOmark cu scorul de 109 si pana in prezent, nu a fost detronat de nici un alt smartphone testat intre timp de expertii in fotografie si tehnica. Bineinteles ca parerile au ramas impartite, iar in majoritatea testelor de tip blind nu reusea sa iasa invingator. Huawei nu s-a culcat pe laurii victoriei si au lansat pe 16 octombrie Huawei Mate 20 Pro cu un sistem de camere triplu imbunatatit, un procesor pe 7nm, o baterie de 4200mAh si un design modern.
Timp de 3 saptamani Mate 20 Pro a fost flagship-ul folosit de mine ca telefon personal. Ne-a fost oferit de catre Orange Romania prin programul Orange Smartphone Tester. Este primul smartphone Huawei pe care l-am folosit mai mult de 15 minute si voi detalia tot ce inseamna Mate 20 Pro in acest review.
Cuprins Review
- Specificatii
- Design si constructie
- Software si performante
- Ecran si difuzor
- Securitate: senzor amprenta si deblocare faciala
- Meniu camera foto, sample poze, video si concluzii
- Baterie
- Concluzie, pret, puncte PRO si CONTRA
Specificatii
Huawei a preferat sa stea departe de Qualcomm si sa nu foloseasca procesoare Snapdragon in telefoanele lor, dezvoltandu-si propriul procesor. S-au laudat ca noul Kirin 980 cu tehnologie pe 7nm folosit in Mate20Pro este capabil sa il faca de rusine pe cel de la Apple- A12 Bionic, care este la ora actuala cel mai rapid procesor atat in benchmark-uri, cat si la conversii video.
Display | 6.39 inch AMOLED ~87.9% screen-to-body ratio, 1440×3120 aspect 19.5:9 aspect ratio, densitate pixeli 538 |
CPU | HiSilicon Kirin 980 octa-core : 2×2.6 GHz Cortex-A76 & 2×1.92 GHz Cortex-A76 & 4×1.8 GHz Cortex-A55 |
GPU | Mali-G76 MP10 |
RAM | 6GB RAM sau 8GB RAM |
Stocare | 128GB sau 256GB ( varianta cu 8GB RAM) |
Camera foto principala | sistem camere triple, senzor principal 40 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF/Laser AF senzor secundar 20 MP, f/2.2, 16mm (ultrawide), 1/2.7″, PDAF/Laser AF senzor tert 8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4″, 5x optical zoom, OIS, PDAF/Laser AFVideo 2160p@30fps, 1080p@60fps, 1080p@30fps (gyro-EIS), 720p@960fps |
Camera foto frontala | 24 MP, f/2.0, 26mm (wide) , video 1080p@30fps |
Baterie | 4200mAh |
Altele | sunet stereo, bluetooth 5.0, USB on the go, FaceID, senzor amprenta integrat in ecran, infrarosu, NFC, Reverse Wireless Charging, Fast battery charger 40W (0-70% in 30 de minute), Qi wireless charging, slot card NM (Nano Memory card) |
Varianta primita in teste a fost echipata cu 128GB stocare si 6GB RAM.
Design si constructie
Primul lucru care iti ia ochii la contactul vizual cu Mate20Pro este culoarea. Modelul testat de mine a fost Twilight, care arata foarte modern, iar cool cred ca e cel mai potrivit termen pentru a descrie culoarea. Cu siguranta va lua ochii in momentul in care e scos din buzunar. Butonul de deblocare de pe partea dreapta a primit la randul lui o culoare sexi: roz aprins- un mic detaliu imprumutat de la seria Pixel a lui Google. Al doilea aspect este bumperul patratic care delimiteaza cele trei camere si blitul de restul telefonului. Surpiza cea mai mare o reprezinta senzorul de amprenta, care este integrat in display. Putin mai mic decat un Note9, cantareste 189 de grame si constructia aduce a Samsung S9+. Avem un display curbat si un notch destul de mare care ascunde senzorii pentru deblocare faciala, camera frontala si difuzorul. Dupa cum v-am spus si in cazul LG-ului G7, fac parte din categoria utilizatorilor care respinge notch-ul. Daca nu gasesti o solutie confortabila si placuta ochiului, mai bine tai 0.1 inch din diagonala si imi oferi un ecran frumos. Per total constructia telefonului este de cea mai inalta calitate si Huawei a folosit materiale de top. La pachet cu acestea primim certificare IP68 – rezistenta la apa si praf. Este disponibil in versiune Dual Sim, iar slotul secundar poate fi folosit pentru card. Huawei a facut o miscare ciudata aici si nu a optat pentru cardul clasic micro SD, ci au preferat sa vina cu propria solutie: card NM. Acesta este greu de gasit si scump.
Software si performante
Software.Mate20Pro a fost lansat cu cea mai noua versiune Android Pie si interfata Emotion UI sau EMUI 9.0.0. Dupa o zi mi-am descarcat si configurat Nova Launcher, intrucat EMUI nu se preta gusturilor mele. Nivelul de securitate in momentul pornirii telefonului a fost la 1 septembrie 2018, intre timp am primit un update care l-a adus la 1 octombrie 2018.
Software-ul celor de la Huawei mi-a adus aminte de software-ul celor de la Samsung de acum 3 ani si nu ma refer la performanta. In timp ce majoritatea producatorilor incearca sa ofere o experienta software cat mai lipsita de bloatware, Huawei merge impotriva curentului. E de inteles acest aspect, au ajuns locul 2 ca numar de telefoane livrate, detronandu-l pe Apple si primesc bani pentru aceste aplicatii preinstalate. Dar din punctul de vedere al unui utilizator, daca am nevoie de eBay sau Booking, le pot descarca rapid de pe Play Store. Pe principiul acesta puteau include si AirBnb sau Amazon. Mi-ar fi placut ca Huawei sa iti ofere o lista cu aplicatiile recomandate de ei in momentul in care pornesti telefonul pentru prima oara, nu sa preinstaleze o serie de aplicatii pe care s-ar putea sa nu le folosesti si le vei dezinstala in ziua 1. Daca esti un utilizator Android purist, cred ca vei avea probleme sa te obisnuiesti cu interfata EMUI si cel mai probabil vei sfarsi cu un launcher custom.
In ciuda interfetei incarcate si personalizate, telefonul zboara in absolut orice aplicatie ii arunci. Se misca fluid si comuntarea intre aplicatii se face foarte usor. Ecranul generos iti permite multitasking elegant. O problema am avut ocazional cu Facebook Messenger: in momentul in care voiam sa inchid un chat head, cand ajungeam pe X telefonul se bloca 2 secunde. La camera foto voi prezenta separat un comportament care mi s-a parut putin ciudat. Mesajele primite pe Whatsapp nu sunt vizibile in notificari ( am atasat un screenshot), un bug nu afisa textul conversatiei: update-ul a reparat aceasta problema.
Notch-ul poate fi ascuns din setari, dar din nefericire notificarile raman tot acolo si nu coboara mai jos pentru a crea un ecran standard. Fundalul se schimba, dar atat. Pentru fiecare aplicatie in parte se pot face 3 setari in privinta notch-ului: auto, show notch sau hide notch.
Performante. Testele sintetice din GeekBench arata rezultate similare cu Note 9 (Exynos si 6GB Ram), dar semnificativ mai bune decat LG G7 ThinQ in single-core cel putin. In Antutu, Mate20Pro a reusit un scor de 254.000, comparativ cu cel de 240.000 pe Note 9 testat de mine. La fel ca in cazul DxOMark, nu puneti in balanta exagerat de mult testele sintetice, ci performanta zilnica. Nu are sens sa il comparam cu Apple A12 care este mult mai rapid.
Ecran si difuzor
Ecranul de 6.39 inch AMOLED cu o rezolutie de 1440×3120 poate rivaliza usor cu cel de pe Note 9. Diferentele dintre ele fara a fi masurate in laborator fiind greu de remarcat. O mica problema pentru acest ecran superb o reprezinta notch-ul. In momentul in care pornesti un video de pe YouTube de exemplu in modul landscape si optezi pentru fullscreen, vei pierde o parte din imagine datorita notch-ului. E putin inutil sa ai un ecran asa de mare si sa nu te poti bucura de el la adevarata valoare. Always on display-ul folosit mi se pare reusit doar pe jumatate: in afara de apeluri pierdute si SMS, alte notificari nu sunt disponibile pe acesta si trebuie apasat butonul de deblocare pentru a vedea ce notificari ascunde led-ul. Mometan nu este suport pentru aplicatii third-party precum WhatsApp, Facebook, Messenger sau Gmail. Ar fi bine sa adreseze aceasta problema printr-un update.
Difuzor. Mate20Pro beneficiaza de sunet stereo. Avem un difuzor principal in camera portului de incarcare USB Type-C. Camera respectiva are rolul de a amplifica sunetul. Ca difuzor secundar este folosit cel pentru convorbiri. Sunetul produs nu impresioneaza si nici nu exagereaza in volum. Isi face treaba dar nu este nimic remarcabil aici.
Securitate:Senzor amprenta si deblocare faciala
Multa lume (printre care si eu) se astepta ca Samsung sa fie primul producator de smartphone-uri care aduce senzorul de amprenta sub display dupa nenumaratele zvonuri ca va fi ba pe S8, Note 8 sau S9 si Note9. Pana acum nu au pe nici unul pe motiv de securitate daca e sa ne luam dupa vorbele lor. Pe 24 ianuarie Vivo X20 Plus UD a fost primul telefon lansat cu aceasta tehnologie. La momentul lansarii, Mate20Pro a fost primul telefon al unui producator mare care sa implementeze aceasta tehnologie pe un smartphone. La mai bine de 2 saptamani de la lansarea acestuia, OnePlus 6T a fost prezentat cu tehnologie similara. Huawei a avut curaj, iar senzorul de amprenta integrat in ecran se misca bine. Dupa cum era de asteptat este vizibil mai lent decat unul fizic si intampina dificultati daca degetul este prafuit sau umed. Pozitionarea in a doua jumatate a ecranului este practica si la indemana.
Deblocarea faciala este rapida si funtioneaza in lumina scazuta. M-a recunoscut si cu gluga sau sapca pe cap si nu a trebuit sa imi aliniez fata cu telefonul pentru deblocare. Implementarea necesita ca ecranul sa fie pornit iar din setari poti alege daca telefonul se deblocheaza direct sau mai e necesar inca un pas de swipe pentru a accesa meniul. La doar 3 zile dupa lansare, a fost pacalita. Daca doriti viteza peste securitate, atunci deblocarea faciala este pentru voi.
Deblocarea faciala inca mi se pare stangace si nu am vazut nici o implementare care sa imi placa. Sunt old-school si folosesc senzorul de amprenta ca principal factor pentru autentificare.
Despre camera foto:Meniu camera, sample poze, video si concluzii
Am ajuns la partea de care cei mai multi dintre voi sunteti probabil interesati si partea careia i-am acordat cea mai mare atentie. Voi incepe prin a va spune ca strict personal, iau in considerare dxOmark, dar ce spun ei nu este litera de lege. Nenumarati bloggeri si youtuberi au demonstrat cu blind tests ca lumea prefera Pixel. Mate20Pro impresioneaza pe hartie cu specificatii de top iar acum urmeaza sa va spun daca impresioneaza si in practica. Sunt aproape sigur ca Mate 20 Pro va fi noul rege pe dxOmark pana anul viitor, dar eu va incurajez sa ascultati punctul de vedere al lui Marquees despre ratingul respectivilor.
Comparativ cu P20Pro, sistemul de camere de pe Mate20Pro a suferit cateva schimbari. Senzorul principal de 40MP RGB este acelasi, dar cel de 20MP monocrom de pe P20Pro a fost inlocuit cu unul wide-angle de 20MP. Al treilea senzor telefoto de 8MP a primit zoom 5x comparativ cu zoom 3x cat era maxim pe P20Pro.
Meniu camera foto.
Meniul camerei foto este foarte bogat in optiuni si explicit cu ce poate si ce nu poate sa faca anumite moduri selectate. Spre exemplu daca optezi pentru o fotografie de 40Mp, nu vei putea folosi zoom-ul deloc. Pentru a-l putea folosi trebuie modificata rezolutia fotografiei la maxim 10MP, unde vor fi disponibile toate optiunile de zoom: 3x, 5x si 0.6x ( modul wide-angle). Modul moving-picture suporta tot o rezolutie maxima de 10MP. In tabelul de mai jos am trecut toate modurile disponibile precum si rezolutiile.
Fotografie | |
Photo |
|
Aperture |
|
Night |
|
Portrait mode |
|
Pro mode |
|
Altele |
|
Video | |
Video clasic |
|
Slow-Mo |
|
Time-lapse |
|
Sample poze
- wide angle
- selfies
- portret
- comparatie zoom: poza normala (40MP) poza wide, zoom 3x si zoom 5x din acelasi loc
- Night mode (stanga poza normala, dreapta cu night mode pornit)
- Samsung Galaxy S8 vs. Huawei Mate20PRO: da,am comparat capra cu varza cum probabil vor spune multi. Haideti sa vedem cat de mult a evoluat tehnologia intr-un an jumatate si ce inseamna o camera versus trei camere pentru cineva care face poze cu totul pe auto.
Video. Comparativ cu o poza, pentru a face un video cu aceiasi incadrare trebuie pasit serios mai in spate pentru a putea prinde totul in cadru. E necesar fie sa folositi modul wide-angle si rezolutie Full HD fie sa pasiti serios mai in spate.
Stanga foto, dreapta video.
https://www.youtube.com/watch?v=giAZocYUTEY
Concluzii
Camera foto de pe Mate20Pro este departe de a fi perfecta, dar este cea mai avansata si bogata in optiuni camera foto prezenta pe un telefon mobil la ora actuala. Senzorul wide-angle este mai practic decat senzorul monocrom de pe P20Pro, iar zoom-ul pana la 5x scoate fotografii chiar reusite daca lumina naturala este generoasa. Night mode pentru fotografiere scoate poze impresionante chiar si cand lumina este extrem de slaba si e util doar in momentul in care pozezi obiecte statice. Cele 5 secunde (timpul de expunere) necesare de a tine telefonul nemiscat pana cand software-ul prelucreaza poza implica faptul ca daca apare o miscare, poza ar putea sa iasa neclara. Din pacate zoom-ul functioneaza doar pentru poze de rezolutie de pana la 10MP, iar mod de filmare 4k la 60 de cadre pe secunda nu are. Filmatul 4k este limitat la 10 minute. O problema pe care am intalnit-o la aplicatia foto este faptul ca dupa ce faceam o poza se bloca cateva secunde. Problema nu a aparut decat in ziua in care am facut cele mai multe poze: excursia pe Piatra Secuiului. Dupa update-ul de securitate nu am mai sesizat aceasta problema in a doua excursie in Parcul National Retezat.
Intrebarea care apare este pentru cine e Mate20Pro? Pentru pasionatii de fotografie, modul PRO va fi principala atractie a acestui device. In acelasi timp, un profesionist are aparatul de fotografiat profi la el aproape tot timpul, despre vacante nu mai vorbim. Telefonul este compact si multi-functii, dar un profesionist nici nu se gandeste sa plece in excursie fara aparat. Modul portret este cel mai reusit dintre toate implementarile pe care le-am vazut pana acum, daca il folositi des merita. Camera wide-angle este un plus pe care eu il apreciez, de multe ori m-am simtit nevoit sa pasesc mai in spate ca sa fac fotografia dorita si tot sa nu reusesc sa cuprind totul in cadru. Modul de fotografiere nocturna cu siguranta va impresion. Inca nu am vazut de ce e capabil software-ul de pe Pixel 3. Zoom-ul este singurul caruia nu i-am simtit lipsa pana acum si as putea trai fara el. Senzorul de 40MP produce poze foarte detaliate comparativ cu unul de 12MP, dar partea de procesare nu produce mereu cele mai placute/naturale culori. Stiu ca testul Mate20Pro versus S8 este complet irelevant din punct de vedere calitativ, dar culorile produse de S8 sunt mai aproape de cele naturale in anumite conditii, iar cele de pe Mate20Pro sunt sterse, exagerat de fade. Camera de selfie desi are 24MP nu reproduce nici poze si video-uri foarte reusite, iar daca aspectul acesta este important pentru voi, veti fi dezamagiti. Pentru o persoana neinteresata de fotografii calitative in lumina scazuta, poze tip wide-angle sau zoom performant si e mai mult inclinata spre fotografii de genul point & shoot le-as recomanda sa se uite in alta directie.
Baterie
Cea mai mare baterie dintr-un flagship ii ofera lui Mate20Pro o autonomie peste cea a lui Note 9 (4000mAh). Pe scurt, un utilizator agresiv va reusi sa „topeasca” bateria acestuia sub o zi. Eu nu am ajuns in nici o seara acasa cu telefonul oprit indiferent daca era la ora 18 sau la ora 23. Cu ajutorul aplicatiei Digital balance puteti analiza timpul petrecut zilnic pe telefon, cat timp ati petrecut pe Facebook, cat timp alaturi de Waze, etc. Aceasta ofera optiunea Screen time management care ajuta utilizatorul in a-si limita timpul petrecut pe telefon: cate aplicatii poti deschide pe zi, cat il poti folosi maxim sau restrictionarea aplicatiilor intre anumite intervale precum peste noapte. Se poate seta un PIN pentru a suprascrie aceste setari si ofera un mod parental pentru a controla accesul copilui la telefon.
Incarcatorul de 40W cu tehnologie Super Fast Charge este unul dintre cele mai rapide de pe piata. Acesta reuseste sa incarce telefonul de la 0 la 70% in doar 30 de minute. Tineti cont ca vorbim de o baterie de 4200mAh. Avem si incarcare fast charge prin Qi Wireless iar o functie interesanta si originala este Reverse Wireless Charging. Orice alt device care suporta wireless charging poate fi incarcat de Mate20Pro apropiindu-l de spatele acestuia.
Pret, puncte pro si contra
La fel ca si Xiaomi, Huawei este o companie care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si a crescut vizibil atat ca si dimensiuni cat si calitativ, iar Mate20Pro este dovada acestui lucru. Nu este un telefon perfect si sper ca acest review sa va fie de folos in cazul in care doriti sa achizitionati un flagship de 1000 de euro in aceasta perioada.
Mate20Pro este disponibil in oferta Orange la 999Euro liber de contract. Impreuna cu abonamentul Orange Me45 poate fi achizitionat la pretul de 399Euro.
Pro
- constructie premium;
- culori atractive si moderne;
- camera foto: poze detaliate,poze si video wide-angle (zoom 0.6x), night mode, zoom 3x 5x;
- senzor de amprenta sub ecran
- ecran AMOLED foarte bun
- incarcare super rapida cu ajutorul incarcatorului de 40W inclus in pachet
- dongle 3.5mm si casti prin USB-Type C incluse in pachet
- autonomia bateriei foarte buna
Contra
- notch-ul nu este pe gustul tuturor
- nu filmeaza 4k la 60 de cadre pe secunda
- interfata incarcata
- calitatea video nu este class-leading
- pretul
- always-on-display putea fi mai util
- necesita card NM (Nano Card) pentru a extinde memoria
- poze selfie dezamagitoare
Dezamagitor, pozele sunt in majoritatea: intunecate ori prea stralucitoare, fade, neclare, lipsite de naturalete, suprasaturate, etc
Parca sunt facute cu un telefon de 2 de lei.
Nu e posibil asa ceva?!?!?!?!?!
Bun review, multumim.
Vrabia malai viseaza…
OMG……pozele facute cu S8 sunt mai bune :))))))