Telescopul Spatial Hubble al celor de la NASA a reusit sa captureze in imagini magnifica populatie de stele din grupul de galaxii Coma, unul dintre cele mai mari colectii cunoscute de galaxii din univers.
Camera ultra-performanta de pe Hubble, destinata studierii spatiului, a reusit sa surprinda o portiune mare din formatiunea ce se intinde pe cateva milioane de ani lumina. Intreaga formatiune contine mii de galaxii in forma sferica si care se intind intr-un spatiu de mai mult de 20 de milioane de ani lumina.
Cunoscuta si ca Abell 1956, formatiunea Coma se afla la o distanta de peste 300 de milioane de ani lumina si este aproape de „polul nord” al galaxiei Milky Way. Acest fapt pozitioneaza formatiunea Coma intr-o zona neobstructionata de praf sau gaz cosmic si astfel este vizibila usor de catre observatoarele de pe pamant.
Imaginea preluata de Hubble reprezinta o sectiune ce reprezinta doar o treime din distanta de la centrul formatiunii. Imaginile formatiunii Coma au fost facute in timpul analizei unei formatiuni de galaxii apropiate de noi si vor putea folosi la monitorizarea si studierea formatiunii si a evolutiei acesteia. Studiul va fi util, de asemenea, in compararea galaxiilor aflate in diferite medii inconjuratoare si pentru a compara galaxiile mai apropiate de noi cu cele mai departate.
Eugen a zis
Imaginea din articol reprezinta imaginea capturata de Hubble ?
Darius a zis
Desigur.