Intel se regaseste intr-un nou proces. De aceasta data a fost atacat de Comisia Federala de Comert, care vrea sa inlature monopolul acestei companii, atat pe arhitectura x86, cat si pe propriile platforme. Dupa cum probabil stiti, Intel a inventat procesoarele x86, folosite de atata timp in majoritatea PC-urilor. Si la inceput, pentru a nu intra sub legile monopolului, a vandut licenta unui numar de companii.
Insa a avut grija ca aceste licente sa trebuiasca reinnoite periodic, si sa nu poata fi vandute altei companii. Si dintre toate, au pastrat interesul pentru aceasta arhitectura doar AMD si VIA (aceasta din urma prin achizitia Cyrix). Deci concurenta nu e prea mare.
Si pe langa pozitia extrem de avantajoasa pe piata procesoarelor, Intel a avut grija sa scape de toti producatorii de chipset-uri pentru propriile CPU-uri. Intai a alungat VIA, sub amenintarea retragerii licentei x86 cu totul, dupa care a decis sa limiteze nVidia, neacordand licente pentru noile magistrale QPI si DMI ale procesoarelor Core i7, i5, i3 si mai noi.
Deci nu sunt prea deranjati de concurenta. Doar AMD mai continua lupta. Dar Comisia Federala de Comert vrea sa schimbe toate acestea. Si daca va avea castig de cauza, va impune celor de la Intel sa acorde libertate licentei x86. Mai exact, cei ce o au ar putea-o ceda altei companii, interesate de a produce astfel de procesoare.
Mai mult, cei ce nu o au ar putea-o obtine (contra cost bineinteles). Mai mult, Comisia Federala de Comert vrea sa deschida si platformele Intel. La fel ca la x86, Intel nu ar mai putea sa refuze acordarea licentelor pentru QPI, DMI sau FSB companiilor interesate sa realizeze chipset-uri sau alte produse compatibile.
Deci am putea asista la intoarcerea chipset-urilor nVidia, VIA sau ATI pentru Intel, si chiar aparitia primelor procesoare x86 nVidia.
Spunea CEO-ul Intel,Paul Ottelini ca Comisia Federala nu are autoritatea sa amendeze Intel sau sa ii oblige sa dea licenta x86 si altor companii.Si de cand cineva este obligat sa-si vanda proprietatea intelectuala? In cazul AMD situatia este diferita,deoarece AMD este co-proprietar cu Intel pentru ca a contribuit la dezvoltarea licentei x86{arhitectura pe 64 biti,controlarul de memorie,cache L3,mai multe nuclee pe o pastila de siliciu si altele}.Deci Nvidia sau alte companii nu ar avea cum sa obtina licenta x86,decat in situatia daca AMD ar da faliment si atunci s-ar aplica legea monopolului.
Exista si notiunea de oligopol, in care piata este „monopolizata” de un numar foarte mic de companii. Si cam asta este cazul de fata. AMD nu poate da licenta x86, ca nu e a lor de dat. Intel nu vrea. Deci este o piata inchisa.
Microsoft si-o ia mult mai rau pentru lucruri mai mici. Am putea face o paralela intre Windows + browser si Core i7 + chipset. Microsoft nu numai ca nu face Windows-ul incompatibil cu alte browser-e, dar a fost obligat sa le includa in kit-ul de instalare.
Intel nu da voie altor companii sa faca chipset-uri pentru Core i7 sau i5. Intel a somat VIA sa renunte la procesoarele sale (C7, Nano) daca mai vrea sa faca alte chipset-uri FSB. VIA a ales sa renunte la chipset-uri.
Intel a incercat sa impiedice AMD sa infiinteze GlobalFoundries, pe motiv ca nu ar putea produce acolo procesoare x86 (licenta nu este transmisibila).
Pe de alta parte exista si alte tipuri de procesoare (ARM/ POWER PC/ etc.), asa ca nu vad de ce ar fi monopol / oligopol.
Cui nu-i convine sa faca procesoare mai bune pe arhitectura arm / power pc si sa investeasca bani in dezvoltarea Linux/BSD etc care sunt cross-platform.
Mda, doar ca x86 s-a impamantenit, atat ca hardware cat si ca software. Si degeaba ar vrea cineva sa faca procesoare ARM pentru PC, care sa nu poata rula nici o aplicatie de pe piata. Nimeni nu le-ar lua. x86 are exclusivitate la PC-uri. De ce nu au avut originalele Mac-uri succes? Acum pe x86 o duc mult mai bine.
Si nimeni nu poate investi atat in hardware cat si in software, ca sa nasca o arhitectura noua completa. Si aici ma refer la eventualii noi jucatori. Ca greii actuali nu au nici un interes sa schimbe regulile dupa care castiga atata.