Ivy Bridge E abia a fost lansat in septembrie 2013, dar nu a venit cu mai mult de sase nuclee, in ciuda promisiunilor initiale. Asa ca Intel ne vorbeste acum despre viitorul Haswell E, dezvaluidu-i cateva secrete mai importante. Astfel, acesta este primul procesor cu opt nuclee destinat utilizatorului de rand.
In plus, el va integra un controller de memorie quad channel DDR4 la 2133 MHz, 20 MB L3 cache, Hyper-Threading si TurboBoost 2, 40 benzi PCI-E 3.0, si magistrala DMI 2.0 (cu o latime de banda de 4 GB/sec) prin care se conecteaza la chipset-ul X99. Acesta din urma, cu nume de cod Wellsburg, va avea la dispozitie zece port-uri SATA 600, GigaLAN si USB 3.0, pe langa alte benzi PCI-E 2.0.
Procesoarele Haswell E cu sase sau opt nuclee vor avea un TDP de 140 W. Multiplicatorul va fi deblocat, pentru cel mai simplu si rapid overclocking. Si desi vor folosi acelasi socket LGA2011, vor necesita cea de-a treia revizie a sa, si nu vor fi compatibile cu placile de baza mai vechi.
Acum ramane de vazut cat de repede va lansa Intel aceste procesoare. Chiar daca primele mostre sunt gata, sigur va lasa Ivy Bridge E sa se desfasoare aproximativ un an.
si o sa coste 2000-2500 lei cu siguranta
Sub 1000$ nu il vad.
Sper ca PCH-ul ala sa reziste si sa nu faca figuri.
Iar 20Mb Cache e destul de mult pentru utilizatorul de rand, sincer.
Asteptam modele ULV pentru aceasta problema si bag mana in foc ca Intel va scoate din joc suprematia laptopului in fata ultrabookului….pacat ca AMD nu evolueaza rapid [sau mai bine zis deloc] in privinta scaderii consumului si cresterea performantei, randamentul zis in termeni tehnici.
Slabe sanse sa vedem intr-un an [pana la sfarsitul anului viitor] toata familia Haswell E, dar se pare a fi o investitie ce ofera potential pe viitor pentru un utilizator obisnuit. Daca am RAM la 2133, opt nuclee ale CPU-ului si o placa grafica decenta [echivalentul a un R7 240] pe un device mobil si fiabil, ma declar din prima secunda adept al mobilitatii si renunt la PC :).
„pentru aceasta problema”
*platforma
Intel oricum detine 99% din piata ultrabook-urilor. Este un concept creat de ei pana la urma. AMD nu are cum sa evolueze din punct de vedere al consumului pt ca asta nu depinde doar de ei. AMD este o companie de 10 ori mai mica decat Intel si in plus nu au propriile fabrici deci procesoarele lor sunt produse de GF si TSMC care sunt in urma cu tehnologiile. Astia de la AMD mai mult ca sigur ca au gata si Excavator doar ca nu au pe ce sa il puna. Acum lanseaza Kaveri cu arhitectura SteamrollerB pt ca prima revizie din nou nu au avut pe ce proces de fabricatie sa o puna.
AMD are o mare oportunitate odata cu lansarea procesoarelor Kaveri. Eu deja imi fac planuri pt un laptop Kaveri cu configuraqtie dual graphics. Este un avantaj mare pe care il are AMD atat in fata celor de la Intel cat si in fata celor de la Nvidia.
O platforma Haswell E va costa o mana si un picior deci total irelevant pt. piata din Romania. Ultrabook-urile nu sunt viabile ceva decent ca performanta costa foarte mult.
Oricum nu o sa vezi 8 nuclee pe un laptop in viitorul apropriat. Aici vb. de Xeon de calitate mai slaba care nu a putut fi vandut la mii de dolari pe piata serverelor. Procesoarle i7 4770(ma refer la arhitectura in sine) de exemplu au fost create special pt. dispozitivele mobile deci sa fie cat mai eficiente.
Tu astepti Intel seria E ULV? :)) Noi asteptam si alte glume, multumim anticipat!
Păi toți ne vorbesc despre viitor !. Dar cei care vor câștiga cursa vor fi cei care vor scoate raportul pret-performanta cât mai avantajos pentru clienti. Si nu e vorba de clientul server, ci de marea masa a consumer.ului de rand. Intel ne vorbeste despre o platforma pe socketul LGA2011-3, care va fi fara doar si poate viitorul LGA2013. nVidia ne vorbeste despre Volta-2015 care-i va urma lui Maxwell-2014. Iar AMD ne povesteste ca viitorul apartine APU: Kaveri cu 512 nuclee, Steamroller pe tehnologia HUMA.
Până la urmă, vor câștiga alianțele/parteneriatele. Dacă mai punem la socoteală si anuntatul „cub de memorie hibrid”, care ne promite 320GBps (care vor spulbera cei 11 GBps amarâți ai DDR3.ului) „cubulețul magic” care va stopa cursa DDR.urilor… vom avea un tablou destul de blurrat al viitorului…. O nebunie.. condusa in final și de trendul diverselor aplicații care vor ieși pe piață…
Acestea fiind scrise- nu m-aș înghesui nici la cea mai tare configurație actuală…!!!