Desi are o schema destul de complexa si bine pusa la punct de denumire a procesoarelor sale pentru a fi cat mai usor recunoscute si departajate de eventualii clienti, Intel nu se opreste aici. Acum vrea sa introduca un sistem de stele, similar celor de la hoteluri, care sa imparta procesoarele in cinci niveluri, dupa gradul de necesitati pe care pot sa-l satisfaca.
Deci ne putem da seama ca includerea intr-o anumita categorie se face mai mult sau mai putin arbitrar. Iar oficialii Intel precizeaza clar: „clasificarea cu stele nu este realizată pe baza performanÅ£ei procesorului sau a sistemului în care acesta este încorporat„.
Importante sunt tehnologiile integrate, numarul de nuclee, frecventa si cantitatea de memorie cache. In ce ordine si cu ce pondere nu se stie. Iar descrierile celor cinci niveluri este chiar hilara, dupa cum se vede si in imaginea de mai jos.
Aceste stele se vor aplica doar procesoarelor desktop si notebook. Iar la desktop s-a stabilit deja repartitia. Aceasta idee va fi implementata din sfertul al doilea al acestui an, fara a exista o data fixa impusa comerciantilor.
Cred ca este cea mai proasta idee de marketing ever! Cand o sa vada potentialul client (un client care nu are foarte multe cunostinte in domeniul IT) ca procesorul desktop-ului/laptop-ului pe care vrea sa il achizitioneze are doar 1 stea sau 2 stele din 5, nu o sa il mai cumpere si o sa opteze pentru ceva care foloseste un procesor AMD, care desi nu are un astfel de sistem de notare, poate fi considerat mai bun decat un procesor care este clasificat ca avand doar 1/2 stele din 5. Parerea mea…
eu cred ca vrea sa faca praf rivalul AMD cu chestia asta.
Cum? Simplu.
„Importante sunt tehnologiile integrate, numarul de nuclee, frecventa si cantitatea de memorie cache. In ce ordine si cu ce pondere nu se stie. Iar descrierile celor cinci niveluri este chiar hilara, dupa cum se vede si in imaginea de mai jos”
mai gandeste-te putin la strategia lor.
si stai linistit, au ei oameni cu experienta enorma care se ocupa de marketing 😉
altceva vor sa faca.
cred ca este un pas spre o directie a simplificarii lucrurilor. multi consumatori constientizeaza ca procesoarele sunt cu mult inaintea nevoii lor si o clasificare dupa „margarete” inseamna transparenta din partea brandului, gen „stim ca nu ai nevoie de quadcore pentru netbook”
pare un pas ok, zic. o aplecare catre zona de consumer.
Dom’le, mie imi place ideea. Citind descrierile celor 5 categorii, vad o departajare destul de sanatoasa intre acestea. Ca is hilare… asta-i altceva. Sunt asa pentru noi, cei care stam toata ziua cu nasul in tehnologii. Pentru oamenii obisnuiti, departajarea pe categorii este foarte utila pentru ca ii va scuti de intrebatul vecinilor, prietenilor, colegilor de serviciu care se pricep.
Poate la inceput vor exista confuzii si intrebari, dar in mai putin de 6 luni oamenii vor fi informati. Pana la urma, ideea este ca omul de rand trebuie sa reuseasca sa isi aleaga singur un procesor Intel – lucru laudabil. Daca s-ar face o cotare similara si pentru restul componentelor ar fi mult mai usor – ca nespecialist – sa-ti iei un calculator adecvat.
Hilara sau nu, strategia asta mi se pare foarte buna si tinta ei este cel „putin” 80% dintre consumatorii de produse IT – care nu au cunostintele necesare pentru o evaluare corecta a tehnologiilor de pe piata.