Intel a lansat arhitectura Sandy Bridge la inceputul anului trecut 2011. Dupa care, spre sfarsitul toamnei aceluias an, a sosit si versiunea sa extrema, Sandy Bridge E, derivata din gama de server Xeon. Acum in 2012, tot pe la inceput, a urmat Ivy Bridge. Si ne asteptam ca la finele anului sa vedem si Ivy Bridge E.
Insa Intel are alte planuri, si a programat aceste procesoare abia in cel de-al treilea sfert al anului viitor 2013. Si conform datelor actuale, vorbim despre CPU-uri cu pana la zece nuclee, Hyper-Threading si 30 MB memorie cache L3. Ele vor fi compatibile cu actualul socket LGA2011, insa ramane de vazut daca chipset-ul X79 le va fi suficient.
Pentru ca Ivy Bridge E va fi compatibil cu tehnologii ca TurboBoost 2, PCI-E 3.0 (suportand pana la 40 de benzi), va putea lucra cu memorie DDR3 la 1866 MHz in quad channel, si va consuma un maxim de 130 W. Se pare ca lipsa de concurenta incetineste ritmul de dezvoltare. Ceea ce nu este neaaparat un lucru rau, ca prea se miscau repede in IT&C…
Vivio a zis
Multumim AMD! 🙂
unacomn a zis
N-o sa mai para a lucru bun cand preturile sar ca la HDD-uri.
Andrei Dragomir a zis
@unacomn: pai nu ti se pare ca au sarit de mult???
Silver a zis
@Vivio:
Ha,
AMD vrea sa scoata la anu CPU-uri cu 12 core-uri;
Daia asteapta Intel, sa vada ce se „intampla”.
Alex a zis
La ce preturi astronomice se vor invarti aceste procesoare ?
Vivio a zis
@Silver:
Nu acest lucru îi împiedică pe cei de la Intel, ci performanța slabă per core plus eficiența energetică redusă la AMD.
Degeaba am dodecacore într-un PC pe care lucrez, mă joc și mă distrez pe net dacă e slab în single thread, dar mai se face Greuceanu când fac codări multicore și îmi face contorul de electricitate să fie precum discul din Predator.
Klau a zis
Exact->ca prea se miscau repede in IT&C… si asta se aplica peste tot: la telefoane, PC-uri, software etc. Practic nu te mai bucuri de un produs acum lansat ca deja peste 5luni,apare altu care nu aduce cine stie ce in plus. Nu cred ca s-a ajuns in momentu in care sa zic Quad-Core-urile de pe socket 775 numai pot fi folosite, din contra isi fac treaba foarte bine, desi ei zic ca sunt depasite, d.p.d.v marketing. Tehnologie irosita aiurea. Cat de bine era prin anii 2000. Se lansa un produs, numai dupa ce precedentu era stors la maxim. Imi aduc aminte de trecerea de la P3 la P4. Acum intre generatii noi, prea putin se simte diferenta, nu vezi fizic nimic, numai in teste care nu-si au rostul. Sau ce aduce windows 8 in plus fata de 7, dar la modul ca in care zic, ca aduce o functinalitate de care te folosesti zilnic, iar pe versiunile anterioare nu exista. Deci nimic…numai asa hai sa scoatem ceva „nou”.