Dacă folosești o placă de bază construită pe chipset-ul Z170, probabil că ai fost pus în situația de a alege un kit de memorie DDR4 dual channel. La momentul actual există o sumedenie de alternative, disponibile în diverse capacități, frecvențe și latențe, iar alegerea unui astfel de kit de memorie poate băga în ceață chiar și un utilizator cât de cât experimentat în ale hardware-ului. Mulți utilizatori au impresia că alegerea unui kit cu o frecvență cât mai ridicată impune în mod automat și o creștere substanțială a performanței.
Parțial adevărat, însă să nu uităm că în cazul kit-urilor accesibile, creșterea frecvenței duce în mod automat și la o creștere serioasă a latențelor, lucru pe care, evident, nu ni-l prea dorim. Ca o paranteză, dacă de exemplu vedeți un kit de memorie DDR4 2×8 GB la o frecvență de peste 3000 Mhz, dar cu preț situat în jurul a 400 Lei, cel mai probabil acel kit se va comporta aproape identic ca unul de 2133 Mhz. Și știți de ce? Pentru că se utilizează IC-uri de o calitate slabă care nu pot rula la frecvențe ridicate și latențe foarte strânse fără o creștere exagerată a voltajului.
Dacă ești pasionat de overclocking și dorești să storci și ultimul strop de performanță din sistemul tău, atunci, pe lângă placă de bază, procesor și placă video, va trebui să te orientezi și către un kit de memorie high-end.
Astăzi vom discuta despre un kit dual channel din seria TridentZ de la G.SKILL, unul dintre cei mai mari producători de memorii și soluții de stocare la nivel global. TridentZ reprezintă vârful de gamă al companiei taiwaneze pe segmentul de memorii dedicate sistemelor desktop. Absolut toate DIMM-urile din seria TridentZ folosesc doar IC-uri Samsung de bună calitate, binnuite pentru a asigura stabilitate maximă și posibilități extinse de overclocking.
Kit-ul testat este F4-3200C15D-16GTZSK. Are o capacitate de 16 GB (2×8 GB), lucrează la o frecvență de 3200 Mhz și dispune de profil XMP 2.0 cu latențe 15-15-15-35-2N și tensiune de alimentare de 1.35V. Așa cum este specific kit-urilor de memorie high-end, memoriile din seria TridentZ folosesc radiatoare solide, dar nu foarte înalte, pentru disiparea căldurii. Cei interesați să obțină și o îmbinare estetică plăcută trebuie să știe că absolut toate modulele din gama G.SKILL TridentZ sunt disponibile în 6 variante de culoare: roșu-gri, negru-gri, alb-gri, alb-negru, galben-negru, portocaliu-negru. Kit-ul prezentat costă aprox. 700 Lei la Shop4PC.
Specificații:
- Serie: G.SKILL TridentZ
- Tip memorie: DDR4
- Capacitate: 16 GB (2×8 GB)
- Multi-channel: Dual Channel
- Frecvență testată: 3200 Mhz
- Latență testată: 15-15-15-35-2N
- Voltaj testat: 1.35V
- Registered/unbuffered: Unbuffered
- Corectare erori: fără ECC
- Frecvență SPD: 2133 Mhz
- Voltaj SPD: 1.2V
- Înălțime: 44mm
- Garanție: pe viață
- Extra: profil Intel XMP 2.0 (3200 Mhz și 15-15-15-35-2N @ 1.35V)
Sistem de test:
- Procesor Intel Core i7-6700K @ 4.2 Ghz (1.2V)
- Placă de bază Asus Z170 Pro Gaming
- Cooler CPU: Noctua NH-D15
- Placă grafică: Asus NVIDIA GeForce GTX 1080 Strix
- SSD Samsung SM951 NVMe
- Sursă: Seasonic S12G-750 750W Gold
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 (Anniversary update) cu toate actualizările la zi
Kit-ul vine ambalat într-un blister obișnuit, acoperit de o cutie de carton pe care găsim inscripționate specificațiile cheie și faptul că este certificat spre a funcționa cu profile XMP 2.0. Pe lângă module, în cutie mai găsim și un sticker cu logo-ul G.SKILL.
Heatspreader-ul arată binișor, pare a fi extrem de robust și are un finisaj de tip brushed aluminium. Pe acesta este aplicată o etichetă cu frecvența și latențele garantate, data fabricației, numărul serial și certificarea XMP 2.0. Nu m-am aventurat să detașez radiatorul, însă, din spusele companiei, știu că dedesubt găsim un PCB cu 8 straturi, pentru o mai bună stabilitate și disipare a căldurii, precum și un ansamblu de chip-uri de memorie Samsung, testate cu mare atenție pentru a garanta funcționarea la frecvențele și latențele menționate.
Dacă dispuneți de o placă de bază cu chipset Intel Z170, atunci puteți rula kit-ul la frecvențele și latențele menționate prin simpla activare a profilului XMP 2.0. Deși nu este menționat pe lista de compatibilitate, kit-ul s-a dovedit a fi extrem de precis și stabil pe placa de bază Asus Z170 Pro Gaming. Nu am avut parte de crash-uri sau alte probleme, iar rularea unui loop de teste în Memtest86+ nu a arătat absolut nici o eroare. Cu toate acestea, trebuie să aveți în vedere faptul că ridicarea frecvenței memoriilor peste pragul de 2133 Mhz reprezintă overclocking. În cazul platformei Skylake, controller-ul de memorie este integrat direct pe procesor, iar overclockarea memoriilor duce de regulă și la o ușoară ridicare a temperaturilor acestuia. Dacă ați mers pe un procesor unlocked (K) și pe o placă de bază Z170, atunci bănuiesc că v-ați făcut temele și ați ales și un tower cooler sau sistem de răcire AIO.
Pentru testare, am ales o suită de teste menite să ofere o estimare asupra performanțelor acestui kit de memorie. Dat fiind faptul că nu am avut la dispoziție o varietate foarte largă de kituri de memorie DDR4, mă voi rezuma prin a vă prezenta rezultatele obținute în diverse utilitare de benchmark, cum ar fi AIDA64, Maxxmem, Realbench, etc.
CPU-Z:
AIDA64 Memory & cache benchmark:
AIDA 64 (memory read):
AIDA 64 (memory copy):
AIDA 64 (memory latency):
AIDA64 (memory write):
Maxxmem:
Realbench:
Super PI / mod1.5 XS:
Deși sistemul a fost perfect stabil utilizând profilul XMP 2.0, încercările mele de a overclocka memoriile peste pragul de 3200 Mhz au eșuat. Principala limitare, cred eu, este placa de bază utilizată pentru testare. La un moment dat, am reușit să le urc până la vreo 3400 Mhz, cu latențe 16-16-16-36-1T, însă, din nu știu ce motiv, mă alegeam cu BSOD-uri după doar câteva minute de testare. Din câte am văzut, alți revieweri care au utilizat plăci de bază mai performante nu s-au lovit de astfel de limitări.
Concluzie
Kit-ul de memorie G.SKILL TridentZ F4-3200 reușește să atingă acel sweet spot al raportului calitate/preț căutat de majoritatea utilizatorilor ce aleg un combo format dintr-o placă de bază cu chipset Z170 și procesor Intel Core i5/i7 K. Pentru unii, prețul poate părea ușor piperat, însă dacă lucrezi cu aplicații complexe, consumatoare de resurse, un astfel de kit de memorie poate aduce un spor de performanță binevenit. Chiar și jocurile open-world pot înregistra creșteri de performanță de câteva procente. De exemplu, în Witcher 3 și GTA, trecerea de la frecvența standard de 2133 Mhz cu latențe 16-15-15-36 la profilul XMP 2.0 la 3200 Mhz și latențe 15-15-15-35 asigură un boost de performanță chiar și de până la 15% în anumite situații. Desigur, aceste creșteri ale performanței sunt condiționate și de utilizarea unor medii de stocare rapide și a unor plăci grafice de ultimă generație.
La momentul redactării acestei recenzii, kit-ul G.SKILL TridentZ F4-3200 16 GB costă în jur de 700 Lei la Shop4PC.
de la ce vine acel 2N de la latente?
eu totusi am incredere mai mare in seria hyperx.
Hyperx de la Kingston nici nu se ridica la nivelul acestor memorii. Alea sunt mai mult low end
sigur? uite, ei au viteza si mai mare: hyperx predator DDR4-3333 CL16-18-18
si vad ca G.SKILL sunt CR2..:/