Stiam deja ca englezii sunt foarte stricti in privinta legilor dreptului de autor. Cei ce descarca de pe Internet orice ilegal, au mari sanse sa primeasca o vizita de la autoritatile locale, si cu aceasta ocazie o amenda pe masura. Dar se pare ca aceste pedepse nu sunt suficiente in viziunea administratiei britanice.
Si se pregatesc sa voteze o serie de legi destul de serioase. Pe numele sau Legea Economiei Digitale, aceasta presupune timp la inchisoare pentru toti ce se ocupa cu file sharing-ul. Iar ISP-ul ar avea obligatia sa opreasca accesul la Internet al persoanelor respective, sa blocheze URL-uri si sa dea jos site-uri, si intre timp sa ofere autoritatilor toate informatiile despre respectivii abonati si traficul efectuat de ei.
Deci englezii vor fi filtrati in tot ceea ce vor face pe net. Si totul fara un proces sau o hotarare judecatoreasca. Mai mult, aceasta lege, dupa ce va fi votata, va putea primi amendamente care nu vor fi trecute prin Parlament. Probabil studiourile de muzica si de film sunt acum in al noualea cer.
Asta este dictatura.
florynel, nu este dictatura..este normal. dar nu intr-o tara ca a noastra.sa raporteze preturile la nivelul nostru de trai si atunci sunt sigur ca ar creste cu peste 50% numarul persoanelor ca isi vor cumpara software, muzica, filme, etc
Dar de dreptul da confidentialitate ce se mai aude ? Parca aveam dreptul la un pic de intimitate totusi iar astia stau ca rugbystii gramada si supravegheaza tot ce facem noi pe net ? unde sa ajuns….
Mda, cam acesta este ecoul produs de initiativa francezilor. Din pacate au mers mai departe ca ei
Chiar normal nu este. Chiar daca echivalezi descarcatul unei melodii cu furtul unui CD din magazin. Si daca pentru furtul fizic faci inchisoare, ar trebui si pentru cel digital. Dar este mult mai usor sa furi digital. Si aici nu o spun ca un lucru bun.
Ci in sensul ca daca ai un program de torrent instalat, o simpla cautare pe net te va duce intre primele rezultate la tracker-e. Tu sa zicem om onest dar necunoscator in al IT-ului, vrei sa asculti o melodie, pentru a-ti da seama daca iti place ca sa o cumperi. Si vrei sa ajungi pe un site care sa te lase sa o asculti acolo. Dar ajungi pe un tracker, urmezi link-urile si te trezesti cu melodia pe HDD. Sa zicem ca nici nu-ti dai seama unde a ajuns, ca programul l-ai instalat intr-o situatie similara, crezand ca este un player care te va lasa sa asculti respectiva melodie.
A doua zi politia este la tine, si continuarea o banuiti. In concluzie, atata timp cat poti sa ajungi sa descarci continut ce incalca drepturile de autor fara sa incerci asta in mod activ, pedepsele sunt prea mari.
Daca ajungeai la site-uri gen tracker doar cautand dupa termeni care sa indice ilegalitatea lor, atunci da.
deci nu!!cine are bani si vrea sa asculte melodia ca lumea o cumpara,nu se compara cu un mp3 de pe net.nu e cea din magazin,iar cine o pune pe net vrea sa o imparta si e treaba lui,din moment ce o face si gratis si nu are nici calitatea celei originale.incepe sa se vada tot mai bine acel „guvern mondial” dictatura globala.
asta e primu pas spre sfarsit. io asa vad treaba.mai ramasese o singura oaza de libertate: interentul. acu se duce si asta.o safim manipulati de nici nevasta nu osa ti-o mai alegi singur. plus de asta, acu fara bani mai aveai o sansa sa auzi si sa vezi situ chestii interesante. de acu in colo, nu ai bani, osa fii si prost si batut in cap, ca na, nu ai acces la informatie
Alex, daca esti un om onest dar necunoscator in ale internetului de ce ai avea un client de BitTorrent instalat pe PC? Sa fim seriosi, cei care folosesc asa ceva stiu din start pentru ce il folosesc si nu e ca si cum ar veni preinstalat alaturi de browserul de internet (bine, ignorand Opera).
Pe langa asta, as vrea sa vad cum gasesti asa de usor linkuri catre trackere in Google fara sa stii exact ce sa cauti: daca scrii doar numele unui joc sau program vei vedea recenzii si site-uri oficiale iar daca adaugi download vei gasi versiuni trial si demo-uri.
Pe scurt nu tine faza cu om onest nu a stiut ce face.
Pe langa asta, nu este a doua zi la tine, cel putin nu momentan; prima data primesti avertizare de la ISP in privinta downloadului ilegal si un cease and desist. Daca continui risti sa fi deconectat si o ancheta sa fie pornita impotriva ta.
mx, dreptul la confidentialitate nu-ti este afectat cu nimic deoarece nimeni nu inspecteaza continutul pachetelor ci doar tipul lor si protocolul pe care este trimis. Daca e BitTorrent atunci poate incepe o analiza ce consta in general doar in citirea header-ului pentru a vedea ce reprezinta fisierele descarcate.
Iar toate astea vin din partea unei persoane care acum locuieste in UK deci in gura lupului. Poti sa descarci de pe torrente tot ce vrei atata timp cat materialul este legal (software gratuit, filme distribuite sub creative commons, filme iesite de sub copy right etc.).
Intr-o tara ca a noastra unde inca mai sunt locuri de munca platite cu 500 de ron pe luna si chiar mai putin , nu pot avea pretentii sa cumparam cd-uri/dvd-uri. Iar daca prin absurd s-ar aplica legea , ar trebui sa bage la puscarie mai mult de jumatate din populatie 🙂
Exact. La noi nu s-ar putea aplica asa ceva. Un joc costa peste 1-2 milioane. Un Windows de la 4 in sus. La noi daca se pun pe aplicat legi, o sa inceapa sa dea amenzi, sa confiste hardware. Ca sa le iasa ceva. Sistemul nostru penitenciar nu ar putea suporta asa o lege. Dar cu amenzile le-ar conveni probabil…
Tu ai bittorrent desi nu descarci decat lucruri legale. Daca nu ai avea habar despre IT ai fi un exemplu excelent.
Alte exenple ar fi: recomandarea unui amic (pune programu ala ca sa mearga mai repede dl…). Sau vrei sa descarci un film pe bani, si te pune sa-l instalezi (la BitTorrent parca ai aceasta posibilitate). Sau insasi fisierul pe care il cautai si l-ai gasit pe tracket (deci ilegal) te pune sa instalezi.
Si am cautat eu zilele trecute ceva trailer-e 1080p ca sa testez un LCD fullHD. Si am ajuns pe tracker-e foarte repede.
Sigur, e mai greu sa vorbesti cand esti in cunostiinta de cauza. Dar i-am vazut pe parintii mei la PC. Si iti garantez ca situatiile de mai sus s-ar aplica perfect. De nenumarate ori au instalat tot ce le spunea cine stie ce pagina web.
@ Serban : esti foarte partinitor si convins de ceea ce spui insa nu cred ca e chiar cum spui tu…si nu vreau sa intram in polemica.
Nu e dictatura, e capitalism. Aceste legi nu fac altceva de cat sa te priveze de liberate astfel incat economia celor bogati sa functioneze ! Astfel de legi functioneaza impotriva oamenilor si ofera putere unor entitati artificiale periculoase asupra persoanelor fizice !
Eu unul sunt de acord sa dau bani pe jocuri si pe software-ul de care am nevoie! Dar vreau preturi adaptate veniturilor mele, vreau demo-uri care sa ma convinga ca jocul imi place si vreau magazine ca in vest de unde sa pot cumpara jocuri SH!
In conditiile in care un Windows costa 7 milioane, iar un joc original cel putin 1 milion jumate eu nu pot sa cumpar legal, oricata disponibilitate as avea.
Daca ei vor ca lumea sa nu mai descarce continut ilegal, cum zic ei, ar putea redirectiona toate linkurile accesate catre alte siteuri, mai legale. In USA parca exista ceva asemanator.
Apropo, o sa mai pot descarca filme xxx ? 🙂
Ce am gasit referitor la…. Câteva probleme ale legii franceze anti-file-sharing: http://klewos.wordpress.com/2009/11/13/cateva-probleme-ale-legii-franceze-anti-file-sharing/
„Windows costa 7 milioane” ? Pai, pe Okazii.ro am gasit Windows 7 ultimate la 100 RON (cd+licenta), Win XP SP2 pe la 150 RON. File Sharingul se face cu BitTorrent ? Dar daca descarc cu DC+ ? Daca descarc de pe un site cum ar fi Megaupload, atunci e de bine sau de rau ?
Poate s-ar putea rezolva problema prin redirectionarea linkurilor catre alte site-uri legale sau restrictionarea accesului la anumite siteuri cum se face in China. Daca nu poti accesa anumite pagini atunci in mod sigur nici n-ai cum sa descarci continut ilegal.
De oriunde descarci fara sa platesti licenta (si eventual sa primesti o dovada de cumparare) este ilegal. Torrent, DC++, site-uri warez. Ce nu are licenta (open source, demo, freeware, shereware) poti sa iei de oriunde. Nu conteaza mijlocul, ci produsul.
Se pare ca englezii vor plati din greu pentru legea asta. Minim 500 milioane £, si asta daca sunt luate in calcul eventuale vanzari legale crescute de imposibilitatea de a descarca de pe net continut piratat. Daca insa vanzarile nu se schimba, se urca la 630 milioane £ cheltuieli de aplicare, adica aproximativ 1 miliard $.