Pe 18 noiembrie 2008, studiourile Valve si Electronic Arts au lansat probabil unul dintre cele mai apreciate jocuri ale acestui an: Left 4 Dead. Acest FPS imi aduce aminte de filme ca Resident Evil sau I Am Legend, pentru ca si aici un virus reuseste sa infecteze oamenii, si sa-i transforme in zombies.
Si asa se nasc cele doua tabere: supravietuitorii, care trebuie sa ajunga la refugiu, si infectatii, care trebuie sa omoare supravietuitorii. In single player jucam din postura unuia dintre cei patru supravietuitori care trebuie sa traverseze marea de zombies pentru a ajunge la adapost sau sa supravietuiasca asalturilor acestora pana sunt salvati.
Dar pe langa acest mod clasic de a juca, Left 4 Dead permite si modul cooperativ, in care fiecare membru al echipei este controlat de cate un jucator. Iar modul versus este un fel de Counter Strike in Left 4 Dead, in care ne alegem tabara, si incercam fie sa parcurgem nivelul (ca supravietuitor), fie sa omoram supravietuitorii (ca infectat, caz in care avem un numar nelimitat de vieti, insa suntem mult mai vulnerabili ca un om normal).
Una dintre principalele inovatii din Left 4 Dead este AI-ul adaptiv, care urca automat dificultatea prin cresterea inteligentei si a numarului infectatilor in functie de cat de bine jucam. Grafica este foarte buna gratie motorului Source, personajele fiind bine finisate, chiar expresive.
Pentru a juca Left 4 Dead este necesar un sistem cu procesor minim de 3 GHz, 1 GB de RAM, 7.5 GB pe HDD si placa video de la GeForce 6600 sau Radeon 9600 cu 128 MB in sus. Iar recomandat ar fi CPU dual core, tot 1 GB de RAM si 7.5 GB pe HDD, si placa video macar GeForce 7600 sau Radeon X1600.
Left 4 Dead a fost lansat simultan pe PC si Xbox 360. Un demo a fost disponibil in mod gratuit via Steam pana la lansare. Iar jocul complet costa 50 $. Mai jos, trailer-ul oficial: