Momentan Lenovo este lider la vanzarile de PC-uri, ocupand primul loc la nivel mondial (de noua trimestre consecutive) cu o cota de piata de 20.6%. Si urmareste sa creasca pana spre 30%. Dar nu stim daca se va intampla asta. Pentru ca avand in vedere cat de agresiv isi incarca notebook-urile cu aplicatii proprietare (inutile), s-ar putea mai degraba sa aiba de pierdut.
Si nu numai ca acestea vin preinstalate, dar reusesc sa se descarce singure de pe Internet si sa intre inapoi in viata utilizatorilor, chiar daca acestia au pus o copie noua de Windows pe respectivul sistem. Cum? Pentru ca laptop-urile Lenovo vin cu un bios special, ce acceseaza functia Microsoft Windows Platform Binary Table pentru a adauga programelele lor.
Mai pe larg, la pornirea pentru prima data a noului Windows, din bios este inlocuit fisierul autochk.exe cu unul modificat, care stie sa acceseze server-ele Lenovo pentru a descarca si instala direct in subdirectorul system32 aplicatii ca LenovoUpdate si LenovoCheck, cu drepturi complete. Acestea, la randul lor, aduc o serie de alte programe extrem de folositoare, care stau incarcate in memorie si nu mai vor sa plece.
Fara Internet desigur nimic din cele de mai sus nu ar fi posibil. Insa nimeni n-ar fi dispus la un astfel de sacrificiu ca sa-i ramana laptop-ul curat. Asteptam reactia celor de la Lenovo (bios-uri normalizate).
Şi dacă se schimba cu totul sistemul de operare? in speta o soluţie GNU Linux.
Atunci scapa utilizatorul de aplicatii nedorite, neexistand fisierul de Windows care sa fie inlocuit cu cel din bios.
Tot ce trebuie sunt drivere compatibile Linux.
Alexandru D. cum pot scapa de acel fisier? update de bios… laptopurile lenovo sunt preferatele mele, am si avut cateva pe mana dar si alte marci si chiar imi plac
Ce va mirati? Nu trebuie si guvernul chinei sa spioneze putin ca cel american? Voi credeti ca Lenovo i s-ar putea opune partidului comunist din China daca acestia i-ar „ruga” sa puna softuri de spionat pe „lactopurile” produse de Lenovo?
Si da, tot mai sigur este o solutie Linux care are codul sursa liber si se poate vedea imediat daca exista programe dubioase.
Cum poate vedea?Cu ajutorul unei soluții antivirus gen bit defender care-i de toată jena?Cred că te referi cumva la codul sursă.Oricum linux-ul e conceput greșit din născare și este supus la errori de m-am săturat de el și de sudo apt get.Un kernel nou și …programele vechi nu mai merg.Trebuie să te interesezi de fiecare program pentru ce kernel a fost conceput.Programele de x86 nu rulează în x64,zău mie groază.
@axelluny
Dude, eu zic sa te lasi de Linux ca nu-i de tine.
Linuxul este asa prost conceput incat 90% din supercalculatorele si serverele din lumea asta se bazeaza pe el ca sa functioneze…
O stire care ma lasa cu un gust amar. Observ in ultimul timp ca mai toate companiile contempleaza spre a limita libertatea utilizatorului prin fel si fel de „tehnologii”. Lenovo se pare ca a avut numai de castigat de pe experimentul SuperFish, altfel incetau cu aceste practici si isi vedeau de hardware-ul lor. Pana acum ii consideram troleri pe cei care aminteau de distrubutii linux la articole de windows, insa chiar vreau sa incerc Ubuntu, mai ales ca in ziua de azi e suficient un browser pentru a face majoritatea lucrurilor.
După o instalare nouă de win 7 că win 10 m-am lămurit, am găsit la programe și imprimante implicite o pictogramă nouă în locul celei de computer.Deja Lenovo se instalase în calculator și m-a anunțat că,,, calculatorul meu nu a mai fost verificat din 3 august 2008 așa că având încredere în acestă firmă i-am dat voie să instaleze foarte multe aplicații cu care mi-au verificat partea hard,generând anumite coduri și ulterior confirmând trecerea testului a tuturor componentelor hard.Astfel mi-au prelungit perioada de garanție cu încă 5 ani,până în 2020.Oare Lenovo se numără printre partenerii microsoft?Cu siguranță da.Iată posibilitatea de a verifica și partea hard și eventual de a elimina ce nu corespunde.Mă aștept acum eventual să vină și cei de la MĂR să caute fișiere mp3 piratate.