Dispozitivele mobile ne acapareaza tot mai mult din timpul nostru. Insa, spre deosebire de PC-uri, informatii exacte despre platformele care propulseaza aceste device-uri sunt precare. Stim ce procesoare au, cu cate nuclee si la ce frecventa, cantitatea de RAM si numele GPU-ului. Benchmark-urile mai arunca putina lumina, dar producatorii ar putea fi mai expliciti.
Dar acum, Qualcomm sparge gheata si ne dezvaluie o serie de informatii interesante despre Snapdragon-urile sale. Mai exact, limitele in care lucreaza aceste platforme. Astfel, avand in vedere capacitatea redusa de racire dintr-un telefon sau o tableta, un SoC (System on a Chip) Snapdragon are voie sa se incalzeasca pana la maxim 45 ºC.
Iar TDP-ul permis este de 2.5 – 3 W pentru telefoane (in functie de gama in care se incadreaza si platforma folosita), si 5 W pentru tablete. Insa aceasta limitare este ceva mai flexibila, putand fi incalcata pentru cateva secunde daca este imperativ necesar, atata timp cat temperatura ramane sub pragul de 45 ºC.
Diferenta de TDP dintre telefoane si tablete poate fi folosita atat pentru a permite frecvente mai mari, cat mai ales pentru functionare la parametri maximi mai mult timp.
Este bine sa stim cat de mult se incalzesc telefoanele noastre. Al meu smartphone, propulsat de un Snapdragon S4 Pro (dual core Krait la 1.5 GHz, Adreno 225) se incinge semnificativ in jocuri, si as fi crezut ca se duce mai sus de 45 ºC, dar probabil caldura se transmite destul de mult la exterior catre mana mea.
Bo$$ a zis
O stire buna, chiar acum bag coretemp sa vad cat se incinge S2-ul meu fiindca in jocurile cu cerinte mari cam frige uneori si-l las sa se mai raceasca nedorind sa am probleme cu el in timp.
jellfis a zis
Bogdan a zis
Exista si alte solutii pentru viitor, NEC a lansat in Japonia modelul Medias X cu racire pe baza de lichid.
Silver a zis
[…] dar probabil caldura se transmite destul de mult la exterior catre mana mea. […]
Pei asta este ideea, tu esti ‘cooler-ul’ lui, este facut intentionat (ajuta mai mult decat crezi)
LG-urile transmit foarte multa caldura sus la difuzor si iti ‘incalzeste’ urechea, in acelasi timp caldura degajata de SoC este transmisa catre utilizator (suna urat, dar asta e 🙂 )