Linux Mint este cea mai popular sistem de operare open-source. Informatia vine de pe siteului dedicat distributiilor de linux Distrowatch. Acum Linux Mint a ajuns la versiunea 12. La baza este tot Ubuntu iar ca manager de ferestre avem Gnome 3.
Mi se pare normal ca Linux Mint a intrecut Ubuntu. Ceea ce a facut Ubuntu popular a fost modul prietenos de a interactiona cu utilizatorul. Cum de a intrecut Linux Mint Ubuntu? Simplu, e bazat pe Ubuntu dar aduce lucruri in plus. Mai mult, e chiar si mai prietenos. Mai multe puteti citi intr-un articol din noiembrie 2010, scris la 6 luni de convietuit cu Linux Mint. De atunci pe acel calculator tot Linux Mint ruleaza.
Cerintele de sistem pentru Linux Mint 12 „Lisa” sunt decente:
- x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
- 512 MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
- 5 GB of disk space
- Graphics card capable of 800×600 resolution
- CD/DVD drive or USB port
Linkuri de download si informatii suplimentare gasiti pe blogul oficial Linux Mint.
Voi folositi linux?
Cosmin a zis
Nu mi-a placut directia in care o luase Ubuntu cu Unity si am inceput sa caut altceva. M-a oprit la Linux Mint Debian Edition cu Xfce, momentant sunt multumit 🙂
Andrei M.D. a zis
„”””
Cum de a intrecut Linux Mint Ubuntu? Simplu, e bazat pe Ubuntu dar aduce lucruri in plus
„”””””””
da, aduce chestii noi DAR principalul motiv al migrarii oamenilor de la ubuntu la Mint este cel spus de cosmin
am avut ubuntu un an de zile, acum o saptamana am trecut si eu la Mint, dar e prea devreme sa spun ca imi palce mai mult sau mai putin. om trai si om vedea
Daniel a zis
Folosim. Motivul principal pentru care Mint a depășit Ubuntu este acela că Ubuntu a luat-o serios la vale, mutarea butoanelor de minimizare, maximizare și închidere pe stânga începând cu Ubuntu 10.10 și apoi începând cu Ubuntu 11.04 trecerea la Unity ca Desktop Environment.
Personal Gnome 3 mi se pare cel mai prost Desktop Environment făcut vreodată. Sper că cei care se ocupă de Mint să-l fi personalizat îndeajuns.
Shoptimist a zis
Linux Mint e printre cele mai user friendly distributii linux, dar totusi inca sunt probleme cu driverele, de exemplu nu recomand placile video AMD daca aveti linux ca sistem de operare principal.
Ceasuri a zis
Motivul pentru care Mint castiga teren in fata Ubuntu este faptul ca Mint nu incearca sa impuna schimbari arbitrare ci sa raspunda nevoilor reale ale utilizatorilor (ex. MGSE, MATE). O reteta simpla, de succes, de care din pacate Ubuntu se distanteaza, probabil in parte si din cauza interesului comercial.
PC-R a zis
Eu de fiecare dată când am instalat orice distribuţie de Linux, ceva nu mergea bine! Ori nu-mi mergeau căştile conectate la panoul frontal ori mi se deconecta internetul foarte repede şi în mod repetat! Aşa că am pierdut entuziasmul pe care-l aveam mai demult cu Linux-ul! Tot Windows e baza!
chuck a zis
Ubuntu functioneaza dupa principiul Benevolent dictator, cu alte cuvinte nu se tine seama de dorintele si preferintele utilizatorilor in directiile urmate in dezvoltarea sistemului de operare. Cand au pus butoanele de inchidere, maximizare, minimizare in stanga ferestrelor, urmand modelul Apple, nu a fost o problema atat de mare, deoarece se puteau muta relativ usor in partea dreapta. Insa cand au creat Unity si au impus Unity chiar nu mai este nimic de facut. Initial am fost socat de limitarile aduse de Unity, apoi am spus sa-i dau o sansa, am instalat Ubuntu 11.10, dar dupa cateva minute am renuntat invins fiind de lipsa de configurare a desktopului. Banuiesc ca interfata Unity a fost creata, pe de o parte, ca o alternativa la Gnome 3, iar, pe de alta parte, pentru a fi utilizata pe dispozitivele cu touchscreen unde poate fi cu adevarat utila. Ceea ce nu inteleg este cum poti cu piciorul unui procent mare de utilizatori deja existenti pe PC-uri si laptopuri in speranta ca vei castiga teren printre utilizatorii de dispozitive cu touchscreen, o speranta care nu stiu cate sanse are de a deveni realitate.
Oricum, actualmente folosesc Ubuntu 11.04 unde poti folosi Gnome-ul clasic si astept maturizarea interfetei Unity…
Florian a zis
@Shoptimist:
Daca vorbesti de placile video adi-amd, ai nativ suportul pentru ele cu driver accelerat doar instaland fglrx.
Pentru oricine vrea sa fie mai miez decat celalalt: sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
Aveti aici ultimele drivere accelerate de la ati si nvidia
Despre Mint 12.
L-am instalat pe doua masini total diferite (desktop, dual core, nvidia – laptop, i5, ati) si n-am fost multumit.
Gnome 3 inca nu se ridica la nivelul Gnome 2 ca nivel de customizare si facilitati. Interfata e bizara si prea putin adaptata ptr ceea ce are nevoie un utilizator care face orice mai mult decat web/mail/mess. Nici macar Nautilus 3 nu e pre treaba lui. Arata de parca e cu 3 ani mai vechi decat Nautilus 2 si are inca bug-uri (de pilda nu mai sorteaza corect bookmarkurile din panelul lateral). Am reusit sa inluiesc la nivel de sistem Nautilus 3 cu Caja din MATE – din pacate asta e carpeala si nu-mi place.
MATE, ptr cine nu stie inca e un fork la Gnome 2. Ideea e buna, punerea in practica se afla pe directia corecta. Din pacate este mult prea „tanar” ptr a fi folosit intr-un mediu de productie. Cateva bug-uri: pe sistemul cu placa video ati-amd, nu stia sa-mi incarce de la logare configurarea de dual-monitor; in modul accelerat cu compiz se ducea in balarii; crapa des
MGSE – este un shell facut de mint ptr gnome 3, din nou mi se pare prea tanar; pe sistemul cu nvidia imi crapa f des window managerul, in special cand apasam pe butonul „start”; pe sistemul cu ati-amd, imediat ce instalat driverul accelerat se ducea in balarii ca fonturi in pannel, am citit pe net si scria ca imi trebuie o versiune mai noua de driver ptr placa video (care inca nu era in repository x-swat) asa ca am incercat sa-l pun din pachetul de la producator (11.11 parca) insa ceva nu i-a placut la kernelul meu si a decedat cand am pornit X-ul
Concluzia e ca NU recomand ptr moment Linuxmint 12 decat daca ai prea mult timp liber si vrei sa sapi in el pana ii rezolvi toate problemele. Pe de alta parte, Linuxmint 11 este cel mai bun lucru care mi s-a intamplat in materia de IT in ultimii 5 ani.