Mai țineți minte seria Jurassic Park? Ceva asemănător vrea să încerce o companie privată din Marea Britanie, dar cu mamuții lânoși de dta aceasta. Mai pe românește, vor să ne dea posibilitatea de a-i vedea pe Manny, Ellie sau Peaches, din celebrul Ice Age. 🙂
Compania de științe biologice și genetică Colossal, cofondată de Ben Lamm, un antreprenor în domeniul tehnologiei și software-ului, și de George Church, profesor de genetică la Harvard Medical School care a fost pionier noi abordări ale editării genelor, a strâns 11 milioane de lire sterline pentru a readuce fiarele în tundra arctică la viață, la peste 10.000 de ani de la dispariția lor.
Perspectiva de a recrea mamutii și a îi readuce în sălbăticie a fost discutată – uneori serios – de mai bine de un deceniu, dar luni cercetătorii au anunțat noi finanțări pe care cred că le-ar putea transforma visul în realitate. Țin minte că în 2000, pe Discovery Channel a fost transmis un documentar intitulat Raising the Mammoth (îl puteți urmări aici, dar calitatea video este precară), în care se prezenta descoperirea unui mamut din tundra siberiană și unde oamenii de știință discutau despre această posibilitate. Mai țin minte și că postul TV a făcut reclamă multă episodului respectiv, ceva în genul marketingului de care beneficiază filmele de la Hollywood.
Oamenii de știință și-au propus crearea unui hibrid elefant-mamut, realizând embrioni în laborator care transportă ADN-ul mamiferului străvechi. Punctul de plecare al proiectului presupune preluarea celulelor pielii de la elefanții asiatici, care sunt amenințați cu dispariția, și reprogramarea lor în celule stem mai versatile care poartă ADN mamut. Apoi, embrionii vor fi apoi transportați la termen într-o mamă surogat sau, potențial, într-un uter artificial. Dacă totul merge conform planului – și obstacolele sunt departe de a fi banale – cercetătorii speră să aibă primul set de pui în șase ani.
Scopul nostru este să facem un elefant rezistent la frig, care va arăta și se va comporta ca un mamut. Nu pentru că încercăm să păcălim natura, ci pentru că vrem ceva care să fie echivalent funcțional cu mamutul, care să se bucure de temperatura de 40C și să facă toate lucrurile pe care le fac elefanții și mamuții, în special doborând copacii „, a spus Church apentru The Guardian.
Proiectul este încadrat ca un efort de a ajuta la conservarea elefanților asiatici, dotându-i cu trăsături care le permit să prospere în întinderi întinse ale Arcticii, cunoscute sub numele de stepă. Dar oamenii de știință cred, de asemenea, că introducerea efectivelor de hibrizi elefant-mamut în tundra arctică poate ajuta la refacerea habitatului degradat și la combaterea unora dintre efectele crizei climatice. De exemplu, doborând copaci, fiarele ar putea ajuta la refacerea fostelor pajiști arctice.
Nu toți oamenii de știință suspectează că crearea animalelor de tip mamut în laborator este cel mai eficient mod de a restabili tundra:
Gândirea mea personală este că justificările date – ideea că ați putea geoinginera mediul arctic folosind o turmă de mamuți – nu este plauzibilă. Scara la care ar trebui să faci acest experiment este enormă. Vorbești despre sute de mii de mamuți, care au nevoie fiecare de 22 de luni până la gestație și 30 de ani până la maturitate. (a spus dr. Victoria Herridge, biolog evoluționist la Muzeul de Istorie Naturală)
Ce părere aveți despre ideea cercetătorilor britanici: este realizabilă, este utopie sau ne jucăm de-a creația când nu trebuie?
Sursa: theguardian.com
de ce doar ei? sa fie toate aduse inapoi…
iar noi trebuie sa ne concentram pe decebal si burebista, sa ne salveze de penalei si sorosisti, unguri..
Ar fi ceva sa ii readucă la viață
poate totusi vor face o treaba mai buna decat in cazul lu iohanus..