De ce mai e nevoie de o masina intreaga cand Michelin a proiectat o roata cu toate elementele dintr-un automobil, in afara de cabina bineinteles. Si asta dupa ce in 1895 tot Michelin a avut ideea sa puna un cauciuc pe o roata de masina.
Botezata roata activa, aceasta include sistemul de franare, suspensia si chiar si un motor electric individual, de 40 de cai putere (pentru inceput). Si toate distribuite uniform, pentru a nu descentra roata.
Motorul din roata isi primeste energia de la orice sursa: baterii, supercapacitori sau celule de hidrogen. Si desi un motor cu ardere interna ar fi la fel de fezabil ca sursa de energie, reprezinta o solutie a trecutului de care cei de la Michelin nu vor sa auda.
In plus, aceste motoare electrice sunt si foarte silentioase. Iar suspensiile au o rata de raspuns de trei la o milisecunda, si calculeaza si elimina automat miscarea de rotatie din ecuatie.
Astfel de roti ar scadea semnificativ costul de productie al unui automobil, lucru mai mult decat binevenit pe fondul actualei crize. Si ar permite producatorilor o mai buna modulare a spatiului caroseriei. Dar pe de alta partea ar transforma majoritatea producatorilor auto in design-eri auto. Si nu putem spune cati ar fi dispusi sa adopte noua directie propusa de Michelin. Din punct de vedere al clientului sigur ar fi un avantaj.