Xbox One, cea de-a treia consola de jocuri de la Microsoft, a fost lansata in noiembrie 2013. Au trecut aproape trei ani de atunci. Era momentul pentru o schimbare. Iar aceasta a venit ieri, 2 august 2016, cand Microsoft a adus primul upgrade al acestei console, denumit Xbox One S.
Vorbim despre un model cu 40% mai compact, fara senzorul de miscare Kinect, cu preturi mai bune si cateva noutati la pachet. Primul lucru care ne loveste insa la noua consola este culoarea, alb robotic cum a denumit-o Microsoft, singura disponibila pentru moment. Aceasta confera o nota de eleganta, dar ar putea sa fie un impediment pentru multi. Si consola poate sa stea si in picioare prin intermediul unui stand de 20 $.
In al doilea rand Xbox One S este cu peste 40% mai mic, in acelasi timp incorporand si transformatorul electric. Cum a reusit Microsoft asta? Prin componente noi mai mici si mai economice, ce au permis in acelasi timp subdimensionarea sistemului de racire. Mai exact chip-ul din inima consolei (cu CPU octo core Jaguar la 1.75 GHz si GPU cu 768 Stream Processors de arhitectura GCN) este acum realizat la TSMC in procesul tehnologic de 16 nm FinFET (in loc de 28 nm).
Si probabil si cei 8 GB DDR3 sau cei 32 MB ESRAM sunt pe procese noi mult mai mici. Asta atragand cu sine consum electric redus, si caldura mai putina degajata. Ceea ce a facut acum suficient un cooler cu ventilator de 120 mm, radiator din aluminiu si heatpipes din cupru.
In al treilea rand Xbox One S este mai performant. Nu cu mult, dar ne bucuram de tot ce primim. Frecventa GPU-ului a urcat de la 853 MHz la 914 MHz. Memoria ESRAM are o latime de banda de 219 GB/sec (fata de 204 GB/sec de pana acum). Iar HDD-ul intern (de 500 GB, 1 TB sau 2 TB), realizat de Seagate, are acum interfata SATA 600, dar se invarte tot la 5400 rpm.
Iar in al patrulea rand Xbox One S este mai destept. Unitatea optica a fost schimbata cu una compatibila BD-UHD, consola putand reda filme la rezolutii UltraHD (chiar si cele in format FullHD prin upscaling). Totodata decodeaza hardware HEVC, stie HDR, si are iesiri HDMI 2.0 si HDCP 2.2 plus jack audio de 3.5 mm direct pe controller, si el revopsit, si cu conectivitate Bluetooth.
Pentru inceput numai modelul de 2 TB si 400 $ este disponibil, ce include si stand-ul de verticalitate. Celelalte doua (1 TB – 350 $ si 500 GB – 300 $) urmeaza sa apara pe data de 23 august 2016.
DDR a zis
Pentru cine nu stie, poate era buna precizarea producatorului APU-lui Jaguar: AMD
Dupa 3 ani de la lansare si dupa o trecere pe 16 nm, cu marire de frecventa si reducere de consum, inca se dovedeste potent pt inca cel putin 3 ani de acum incolo.
Alexandru Adrian German a zis
Mai baieti, nu stiu cine va scrie articolele dar cred ca e cazul sa le cititi de 10 ori inainte de a le publica (si nu numai un cititor) pentru ca sunt pline de greseli. Totusi va doriti formatori si informatori in domeniul IT.
Exe a zis
Ce de greșeli de ortografie… dacă era cu diacritice era jale de tot, De unele exprimări nu mai zic nimic :). Vă recomand ca articolele să treacă prin mai multe filtre (puneți pe oricine care e lângă voi să citească articolul/articolele). Bine, nici nu zic că eu nu aș face deloc greșeli, dar când trece pe la mai multă lume… e altceva, mai ,,rafinat” articolul. :)) Vedeți și voi cum fac articolele cei de la lab501. 😛 🙂
Exe a zis
Chiar nu vreau să fiu cârcotaș, totuși fiți mai atenți! 🙂
Silver a zis
Stai ce ?
Parca se daduse „Legea” ca ai voie sa scrii in tot ce nu este domeniu „legal” fara dia…critice 🙂
Mergem si noi inainte… piine 🙂