Microsoft face lobby pentru ca administrația Trump să modifice un nou sistem care limitează vânzările de cipuri americane de ultimă generație destinate inteligenței artificiale (AI) către mai multe țări, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
Într-o postare pe blog ce urmează să fie publicată, Microsoft solicită administrației să relaxeze restricțiile privind utilizarea cipurilor AI în centrele de date, astfel încât acestea să nu mai afecteze aliații Statelor Unite, precum India, Elveția și Israel. Aceste țări sunt încadrate în al doilea nivel al unui sistem de control al exporturilor structurat pe trei niveluri.
Microsoft avertizează că limitarea accesului aliaților la cipurile americane ar putea determina aceste state să caute alternative în China. Potrivit președintelui companiei, Brad Smith, China folosește această regulă pentru a convinge alte țări că este un partener mai de încredere decât SUA în domeniul infrastructurii AI.
Mesajul transmis de China este că aceste țări nu se pot baza pe SUA, dar Beijingul este dispus să le ofere ceea ce au nevoie, a declarat Smith. Aceasta nu este o veste bună nici pentru afacerile americane, nici pentru politica externă a SUA.
Compania chineză DeepSeek, care a surprins recent piața americană prin lansarea unui model AI avansat, este una dintre cele șapte firme chinezești pe care Microsoft le consideră capabile să devină jucători majori pe piață. Microsoft, cu o prezență globală semnificativă, depinde de un flux liber de produse și servicii pentru a rămâne competitivă.
Noile restricții privind cipurile AI au fost inițial propuse în ultimele zile ale administrației Biden pentru a limita avansul tehnologic al Chinei. Acum, echipa lui Trump reevaluează reglementările și ia în considerare reacțiile companiilor din industrie înainte de a decide asupra unei direcții finale.
Această situație subliniază provocarea cu care se confruntă Trump: adoptarea unor politici pro-business, menținând în același timp o poziție fermă față de China. În acest context, marile companii tehnologice, inclusiv Nvidia, și-au intensificat eforturile de lobby pentru a influența deciziile administrației.
Pe măsură ce administrația Trump ia în considerare aceste modificări, deciziile sale vor influența nu doar relațiile comerciale internaționale, ci și poziția SUA în cursa globală pentru dezvoltarea inteligenței artificiale. Dacă restricțiile rămân stricte, China ar putea beneficia de pe urma acestui vid de aprovizionare, consolidându-și influența pe piața globală de AI.
Lasa un comentariu!