NASA a descoperit metan in atmosfera lui Marte, fapt ce demonstreaza ca planeta este activa din punct de vedere biologic si/sau geologic.
Metanul este distrus rapid in atmosfera planetei Marte intr-o varietate de moduri, astfel ca descoperirea cercetatorilor NASA indica faptul ca pe suprafata planetei exista procese care au drept rezultat emanatiile de metan.
Metanul este compus dintre atom de carbon si patru atomi de hidron (CH4), fiind principalul component al gazului natural de pe Terra. Metanul de pe Terra provine in mare parte din digestia organismelor, astfel ca desoperirea metanului pe Marteare o semnificatie aparte.
Deocadata, oamenii de stiinta nu pot afirma daca metanul de pe Marte are cauze biologice sau geologice, insa prezenta acestuia certifica faptul ca planeta este inca activa.
Este posibil ca procesele geologice de pe Marte sa fi creat metanul in prezent sau in trecutul geologic. De exemplu, pe Pamant, metanul apare la trecerea oxidului de fier in serpentina, iar pe Marte acest proces poate avea loc prin utilizarea apei, dioxidului de carbon si a caldurii interne a planetei.
Interseanta descoperire. Ar putea fi dovada ca pe aceasta planeta a existat viata.
Aceasta „descoperire” e o abureala. Metanul este larg raspandit in univers. Este prezent in cantitati variabile pe Luna, Jupiter, Saturn, Uranus, sateliti, nebuloase…