Un studiu efectuat in California a demonstrat ca scaderea temperaturii corpului ar duce la cresterea vietii cu pana la 20%. Acest fapt era cunoscut de ceva timp pentru animale cu sange rece (fiind mult mai usor de cercetat, prin simpla indepartare a animalului de la soare). Insa abia acum s-a reusit acest studiu si pe animale cu sange cald (din care intamplator face parte si omul). Studiul a fost efectuat pe soareci.
Aceasta performanta a necesitat pacalirea creierului, care trebuia sa creada ca temperatura corpului este mai mare decat in realitate, spre a o corecta (a o scadea). Mai exact, soriceii au fost modificati genetic, astfel incat o masa de celule cerebrale sa secrete proteina de decuplare 2, proteina ce creste temperatura cerebrala (si doar la acest nivel). Drept urmare, hipotalamusul (centru care regleaza temperatura corpului si care se afla la nivel cerebral) incearca sa corecteze aceasta stare de hipertermie (el nu poate realize ca aceasta stare este doar la nivel cerebral), ceea ce duce la scaderea temperaturii la soareci cu 0.3 – 0.5 °C.
Ca urmare, soriceii astfel modificati au trait mai mult (cu 20% femelele si cu 12% masculii). In rest acest soareci erau perfect normali (putea face febra in caz de infectii sau alte afectiuni, se puteau misca normal) si au fost tratati la fel ca ceilalti soareci din lotul martor, primind aceeasi dieta (martor = lot de indivizi normali, folositi pentru a se izola si compara efectele unui experiment). Un alt lucru ovservat a fost ca soarecii din experiment au fost cu 10% mai grasi, datorita energiei in cantitate mai mica folosita pentru a genera caldura (pragul fiind setat mai jos).
In continuare se cauta exact mecanismul biochimic prin care temperatura corpului influenteaza durata de viata. Daca aceasta cercetare reuseste pe deplin, am putea asista la descoperirea unei adevarate fantani a tineretii.