Toate companiile producatoare de chipset-uri wireless urmaresc acelasi lucru: viteze mai mari, consum mai mic de energie si o plaja mai mare de acoperire. Consortiul WirelessHD a lansat ultima versiune a propriului standard in Ianuarie in timp ce compania Pulse~LINK a inceput cu propriul chipset de generatie noua in Decembrie anul trecut.
Noul chipset de la WirelessHD lucreaza in 60 HZ si este capabil sa transmita date cu o viteza de pana la 4Gbps la pana la 10 metri distanta, chipsetul de la Pulse~LINK este laudat ca ar avea o viteza de pana la 890Mbps la distanta mica (2.4 metri) si 120 Mbps la o distanta de pana la 12 metri.
Daca ceea ce sustine o echipa din Australia, NICTA (National ICT Australia), este adevarat atunci ambele standarde sunt deja depasite. Grupul de la NICTA, condus de profesorul care conduce si Gigabit Wireless Project – Prof. Stan Skafidas, spune ca au reusit sa faca un chip bazat pe CMOS capabil sa transmita pana la 5Gbps la o distanta de pana la 10 metri, cu pana la 25% mai bine decat cel de la WirelessHD.
Transmitatorul "GiFi" de la NICTA este foarte mic avand doar 5 mm lungime si latine, este construit folosind CMOS, foloseste o antena de 1mm, costa mai putin de 10$, foloseste un amplificator de putere intern care e mai mic de de cativa microni si dezvolta in jur de 2W de putere.
Conform lui Stafidas NICTA va infiinta o companie mai tarziu in anul acesta pentru a putea vinde designul chipului wireless. El estimeaza ca echipa lui are nevoie de un an si cam 10 milioane de dolari pentru a termina designul si a incepe productia de emitatoare GiFi. NICTA lucreaza cu IEEE pentru a putea fi siguri ca va indeplini standardele necesare definite de IEEE 802.15.3c si planuieste sa lanseze primul prototip GiFi la sfarsitul anului.