Timp de o saptamana, mi-am „aruncat” Galaxy S8-ul in sertarul biroului si am folosit ca telefon principal un Nokia 6.1 sau Nokia 6 2018 cum il veti gasi pe internet. Este pentru prima oara cand folosesc un smartphone de la inceputul clasei de mijloc pentru utilizare zilnica, fiind obisnuit doar cu flagship-uri. Haideti sa vedem cum ne-am inteles!
Cuprins review Nokia 6.1
- Specificatii
- Design si ambalaj
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran si difuzor
- Camera foto
- Autonomie baterie
- Pret, disponibilitate, puncte PRO si CONTRA
Specificatii Nokia 6.1
Nokia 6.1 este un telefon de buget asa ca specificatiile nu vor da pe nimeni pe spate, dar sunt suficient de generoase incat sa faca fata tuturor nevoilor unui utilizator normal.
- Ecran: 5.5 inch cu rezolutie 1080 x 1920 pixels (~403 ppi) cu aspect 16:9 – 73.2% screen-to-body ratio
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 630 ( octa-core 4 x 2.2Ghz Cortex A53 & 4 x 1.84Ghz)
- GPU: Andreno 508
- RAM: 3 GB
- Memorie interna: 32 GB
- Camera: o camera de 16 megapixeli spate cu optica Zeiss PDAF (f/2.0, 27mm si f/2.4 si 52 mm), 8 megapixeli fata f/2.0
- Baterie: 3000 mAh
- Sistem de operare: Android 8.1.0
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 5.0, senzor de amprenta
Design si ambalaj
Ambalaj. Un ambalaj colorat care prezinta telefonul alaturi de specificatii. In cutie gasim cablul de date alaturi de incarcatorul quick-charge pentru priza, cheita pentru sertarul cartelei si a portului USB plus castile. Sincer preferam sa taie putin din pret si sa il lase fara casti – mi se par extrem de fragile si incomode.
Design. Primul contact cu Nokia 6.1 m-a trimis inapoi in timp in perioada lui Galaxy Note 4 – fiind similar ca forma, feeling si constructie. Daca nu va plac telefoanele lunguiete si cautati ceva cu design clasic, 6.1 o sa vi se para perfect. Practic am trecut de la un display cu aspect 18:9 (pe s8) la unul pe care il consideram normal cu ceva timp in urma – 16:9. Rama telefonului este din aluminiu, iar micile insertii de tip cupru ii ofera un aspect elegant. Pana nu am pus mana pe acest Nokia efectiv uitasem cat de practic este un ecran drept comparativ cu unul curbat.
Sistem de operare, aplicatii, utilizare si performante
Sistem de operare. Cea mai buna decizie facuta de Nokia a fost sa integreze programul Android One pe toata gama lor de smartphone-uri. Astfel, Nokia 6.1 vine cu cea mai recenta versiune de Android Oreo si anume 8.1, iar in luna august s-ar putea sa primeasca Android P. Interfata este curata, aerisita – exact asa cum te-ai astepta sa fie pe un telefon din cadrul programului Android One.
Aplicatii. Nu veti intalni aplicatii duplicate. Google Photos este folosit pentru organizare poze, Google Drive pentru urcat fisiere in cloud, Messages pentru SMS-uri. Practic suita de aplicatii Google vine preinstalata pe telefon,dar doar strictul necesar.
Utilizare. Telefonul se misca bine si este fluid. Am folosit aplicatiile pe care le utilizam in mod normal pe S8: Whatsapp, Instagram, Waze, Google Maps, Facebook, Messenger Lite, YouTube si Revolut. Singura aplicatie care a cauzat mici probleme a fost Facebook. In momentul in care doresti sa faci scroll agata si are nevoie de 1 secunda sa isi revina. Nici pe S8 nu merge perfect, asa ca tind sa cred ca nu e doar vina telefonului. Camera foto porneste destul de rapid la dubla apasare a butonului de deblocare, dar a trebuit de doua ori sa o inchid fortat pentru ca nu mai raspundea la comenzi. M-am jucat cu Snapseed pentru a modifica poze si procesarea pozelor nu a durat mai mult de 5 secunde.
Performante. Pentru cei pasionati de cifre, am rulat si niste benchmark-uri in AnTuTu si GeekBench.
Ecran, difuzor
Ecran. Display-ul a ramas acelasi folosit pe modelul de anul trecut si anume un IPS LCD de 5.5 inch. Nu avem nici notch, nici margini curbate – un ecran curat si cu o rezolutie suficienta: full HD. Are o vizibilitate buna si in conditii de soare puternic, iar culorile produse sunt placute.
Difuzor. Daca generatia anterioara de Nokia 6 a avut difuzoare stereo, modelul 2018 a preferat sa ramana la un singur difuzor. Din fericire acesta este suficient de puternic si reda melodiile la o calitate buna si tare. Ii lipseste putin bass.
Camera foto si video
Nu veti impresiona pe nimeni cu pozele facute cu camera de 16mp prezenta pe Nokia 6.1. In conditii de luminozitate buna si cu rabdare puteti scoate niste poze pline de detalii. Impresionant este ca poate filma 4k la 30 de cadre pe secunda, precum si 1080p tot la 30 de cadre. Este disponibil si un mod timelapse si slow motion la o rezolutie de 720×480 la 120 de cadre pe secunda. Filmarile in 4k nu au nici stabilizare optica, nici din software. Camera frontala este buna avand in vedere categoria telefonului.
Meniul camerei
Un meniu simplu, cu comenzi rapide pentru modul de infrumusetare, dual, picture in picture, timer, HDR si blit. Exista si un mod de fotografie Pro.
Poze
Video
Un video 4k aici si unul 1080p aici.
Autonomia baterie
S8-ul trebuia sa il pun la incarcat zilnic in jurul orei 19 pentru ca mai avea cel mult 10% baterie dupa o zi la birou. Nu a fost cazul lui Nokia, nu am fost nevoit sa il pun la incarcat decat in momentul in care m-am pus la somn, bateria descurcandu-se admirabil.
Pret, disponibilitate, puncte PRO si CONTRA
Nokia 6.1 este disponibil la PCGarage la pretul de 1099 RON. Este un telefon care ofera un raport pret/calitate bun si il recomand tuturor celor care au nevoie de un smartphone de buget, echilibrat, pe care sa se poata baza. Este suficient de puternic incat sa ruleze aplicatiile zilnice fara probleme, cu o durata de viata a bateriei peste medie si un sistem de operare curat, care va primi garantat update-uri in urmatorii 2 ani datorita programului Android One.
PRO
- Constructie solida
- Android One cu update-uri rapide
- Vine in varianta DUAL SIM sau SIM + card micro SD
- pastreaza jack-ul de casti
- bateria tine bine
- senzorul de amprenta rapid
- USB Type-C
CONTRA
- camera foto principala putea fi putin mai buna
- nu are LED pentru notificari
- fara rezistenta la apa si praf
Vivio a zis
Mda, am Nokia 6, varianta cu 4GB si din pacate ce camera foto au pus acum e doar un pic peste cea actuala. As fi sperat la mai mult.
Vad ca au scos lucruri utile, gen led notificari, dar au pus un port USB actual.
Marcu Arthur a zis
Foarte bun reviewu, mersi mult. Detin un Sony xperia X compact, desi lucrez ca si administrator de retea, am fost multumit de un mid range. Am probleme deja cu bateria, as vrea sa incerc un nokia. Fac chestii office cu telefonul, rar un teamviewer remote daca sunt pe drum si intervine ceva.
alin a zis
n-am inteles de ce nu e buna camera?
Alex Voinica a zis
Uita-te prin sample-uri. Xiaomi Mi A1 (dual-camera) care e cu 200 de lei mai ieftin prinde mai multe detalii.
sciuro a zis
Intra Mi A1, 6.1 si A5 recomand sam la 1000 lei (altex) cu OLED, incarcare rapida si .. raspandire
NBA a zis
Vezi că un telefon de 1000 de lei n-are cum să aibă OLED, doar flagship-urile primesc. Prin urmare, A5 are Super AMOLED, display tot LED dar îmbunătățit de Samsung (consum de energie mai mic, culori mai bune ca IPS-ul, luminozitate mai mare ca majoritatea display-urilor).
Și acum avantajele lui Mi1A:
-are 4GB RAM vs 3GB A5,
-procesor o idee mai puternic
-cameră ce filmează 4K direct din fabrică
-port infraroșu
-toate versiunile vin cu Dual SIM, la A5 sunt 2 versiuni dintre care una e doar Single SIM
-suport software mai bun
-e mai subțire
-difuzor mult mai puternic
-ecran mai mare
Și a primit și Mi1A încărcare rapidă printr-un update software (625-ul suporta deja) și de asemenea are Wi-fi ac și Dual Band.
Nu zic că A5 n-are avantajele lui, dar nu mai discredita alte device-uri doar pentru că TU crezi că ce recomanzi tu e mai ok. Și aia cu AOD e o glumă presupun, oricum ne verificăm telefoanele mai mereu, la ce-ar mai fi nevoie de o țâgănie de genul?
sciuro a zis
Samsung A5 (2017), cu 100 lei mai ieftin, are in plus: AOD (‘always on display’ util pentru ca la fel ca 6.1 nu are led de notificari dar compenseaza cumva), IP68, WiFi dual-band, adica 5GHz, baterie cu viata mai lunga, desigur si datorita procesorului mai mic (un minus in special daca esti genul gamer interesat de benchmark-uri) si camera mai buna de 16Mp (intre 6.1 si Mi A1, unde cea de la 6.1 este cea mai slaba). Adica doar pentru camera Mi A1 ar fi o alegere mai buna, in rest A5 este peste amandoua.
Mirela a zis
Am un Nokia 6.1 recent achiziționat,nu pot descărca poze in laptop,pur și simplu nu apare pe laptop nicăieri.ma puteți ajuta?please
Wily a zis
Cu cablul USB de la incarcator descarci poze in PC