Presa internationala a speculat pe marginea utilizarii sistemului de operare Android de catre Nokia pe unul dintre smartphone-urile ce va fi anuntat in luna septembrie, zvonuri negate imediat de compania finlandeza.
ArenaIT va prezinta succint principalele motive pentru care Nokia nu va lua o astfel de decizie drastica in viitorul apropiat.
1. Toate telefoanele inteligente dezvoltate de Nokia ruleaza pe sistemul de operare Symbian.
Finlandezii au cumparat recent toate actiunile in cadrul companiei Symbian Limited si au transformat acest sistem de operare intr-unul open source. Mai mult decat atat, Nokia a contractat in luna februarie un imprumut de 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului de operare.
2. Scaderea cotei de piata a sistemului Symbian nu reprezinta un motiv pentru abandonarea acestuia.
Cu mai multi ani in urma, Nokia s-a impus lejer pe segmentul smartphone prin Symbian, profitand de concurenta slaba din domeniu si de lacunele majore ale sistemului Windows Mobile. Recenta scadere a cotei de piata pentru Symbian este logica in contextul in care Apple a lansat o adevarata ofensiva prin iPhone, Microsoft a imbunatatit Windows Mobile, iar Google a lansat Android. Mai multi concurenti inseamna o cota de piata mai redusa pentru Nokia.
3. Nokia a lansat Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5, noua versiune pentru telefoane touchscreen, implementata deja pe modele precum Nokia 5800 XpressMusic si Nokia N97, ambele foarte bine primite de public.
4. Nokia a confirmat in februarie intentia de a lansa pe piata laptopuri care sa functioneze pe baza sistemului de operare Symbian.
5. Este improbabil ca Nokia sa lanseze in paralel telefoane dotate cu Symbian si Android. Acest lucru ar duce fie la canibalizarea vanzarilor pentru aparatele dotate cu sistemul de operare furnizat de Nokia, fie la vanzari sub astepari pentru telefoanele cu Android.
Sigur, aceste previziuni se bazeaza pe cele mai recente actiuni initiate de Nokia, astfel ca viitorul poate fi considerat in continuare incert. O schimbare majora in cota de piata a celor de la Nokia pe segmentul smartphone ar putea duce la decizii radicale, inclusiv la implementarea unor solutii concurente, insa acest lucru este putin probabil sa se intample in viitorul apropiat.
Sa nu uitam ca Nokia a cumparat si Trolltech (responsabil pt QT si care avea o platforma de aplicatii mobile) 🙂