Noul telefon inteligent redefineste arta si industria fotografiei. Lansarea lui Nokia Lumia 1020, cunoscut pana acum sub numele de cod EOS, a avut loc ieri. Nokia a anuntat un telefon cu o camera de 41 MP cu autofocalizare care vrea sa reformeze functia zoom. Telefonul promite posesorului sa vada detalii ce nu pot fi observate cu ochiul liber, remarcadu-se astfel, in special, prin capacitatea si calitatea camerei foto.
Camera foto dispune de un senzor BSI, de 1/1.5″, usor mai mic decat la 808 PureView, telefon care avea un senzor de 1/1.2″. Imaginile carcasei urmeaza sa foloseasca deja celebrul design Nokia si face ca telefonul sa fie disponibil in trei culori: alb, negru si galben. Senzorul cu rezolutie de 41 MP, care a fost de altfel si punctul de atractie al generatiei anterioare, va permite captura 16:9 la rezolutie de 32 MP si 4:3 la rezolutie de 38 MP, si va folosi aceeasi tehnologie de oversampling PureView. Camera are incorporata o lampa cu xenon pentru iluminare si un LED pentru asistarea focalizarii si filmarea video, un obiectiv cu diafragma F/2.2, preluand in acest mod sistemul de stabilizare optica pe care Nokia l-a folosit in cazul modelelor Lumia 920, 925 si 928.
http://www.youtube.com/watch?v=5nRj9pv0y9M&feature=player_embedded
Camera filmeaza la rezolutia 1080p, cu sunet stereo, chiar si in timpul unor concerte zgomotoase, datorita tehnologiei Nokia Rich Recording, care proceseaza niveluri de presiune sonora de 6 ori mai inalte decat microfoanele conventionale cu care sunt dotate smartphoneurile.
Exista 2 GB de RAM si 32 GB de spatiu, plus 7 GB de stocare in SkyDrive. Alte specificatii includ un ecran AMOLED de 4.5 inch, rezolutie 1280 x 768, protejat de Gorilla Glass 3, include tehnologia Clear Black Pure Motion HD+ si posibilitatea de intercationa cu manusi. Procesorul este Snapdragon dual core de 1.5 GHz, are 2 GB RAM, 32 GB memorie interna, cantareste 158 grame si ruleaza clasicul Windows Phone 8. Se va putea incarca via Wireless.
Camera va fi însotita de o aplicatie software de captura care va oferi optiuni pentru controlul sensibilitatii, balansului de alb si expunerii, la care se va adauga si posibilitatea focalizarii manuale. Între timp au iesit la iveala si doua mostre foto capturate de Joe Belfiore, directorul diviziei Windows Phone din cadrul Microsoft, acestea fiind facute la rezolutiile de 5, respectiv 3,2 MP, acestea confirmand atat denumirea telefonului cat si utilizarea tehnologiei PureView.
Împreuna cu noul telefon, Nokia va lansa si cel putin doua accesorii noi. Primul este cel mai interesant, Nokia urmand sa ofere un Camera Grip care nu doar ca va oferi o priza mai buna, dar va include si o baterie suplimentara de 1020 mAh, filet pentru montarea pe un trepied si un buton declansator separat. Cel de-al doilea accesoriu va oferi încarcare wireless compatibila Qi.
Nokia Lumia 1020 va ajunge intai in SUA, exclusiv prin AT&T, iar vanzarile sunt planificate sa inceapa din 26 iulie, la pretul de 299,99 de dolari cu un contract de doi ani. Pana la sfarsitul lui septembrie, noul smartphone va ajunge si in China si piete cheie din Europa.
Sambu a zis
Imaginati-va o lume paralela in care acest telefon ( de fapt, cam toate lumia de la Nokia ) ar fi rulat pe Android… Ce vanzari ar face baietii!
Alin a zis
Da ai dreptate. Dar merita tot respectul ca isi vad de drumul lor si au un orgoliu ce li se potriveste. Intr-un anumit fel e mai bine asa. (Fara virusi, fara aplicatii care iti fura datele, fara crash-uri, etc)
mihaid a zis
Toata lumea cu aceasi discutie : de ce nu au adoptat android, vai cati bani ar face. Ei si-au incercat norocul si au mers pe WinPHone in ideea de a creat al treilea mare ecosistem (dupa android si apple evident) – poti vedea prezentarea pe lumia 1020 pe youtube si acolo zice cele de mai sus. Iar cat despre cati bani ar face cu android : 1 la mana e mult prea tarziu si 2 la mana Samsung face cei mai mult bani (!!!) din terminalele android pe care le vinde/produce.
cool a zis
@Alin orgoliu poate li se potriveste.dar nu windows phone. chiar deloc.treaba lor ,ei pierd. sunt destui acolo care sunt platiti pentru sfaturi,hai sa nu le dam noi
Silver a zis
@ Alin
Bravo, nu multi au inteles acest lucru;
Este intr-adevar vorba de orgoliu’;
Nokia a zis de la bun inceput ca nu se ‘urca in caruta cu restu’ sa se bage cu „search-engine-ul”, din motive variate (vezi: Google vrea ca Android sa nu mai fie free)
Nu le-a placut Android-ul, si cu asta basta, si au zis ca nu ‘intra’ in joc doar ca sa faca bani (cum face Samsung).
@ cool
Eu nu vad ca ei pierd, culmea, respect pentru ei ca le da clasa celor de la Samsung si LG, si mai ales ca au un handicat (OS-ul) tot fac fata.
Dar ti s-a stricat tastatura sau ce ?
@ Gabriel R.
IN SFARSIT, se vede ca nu ai telefon Samsung!
Bun venit! (pe bune!)
Bogdan a zis
Stephen Elop a explicat recent de ce Nokia nu a ales Android guardian.co.uk/technology/2013/jul/12/elop-explains-nokia-android
Razvann a zis
Alin,fara virusi,fara aplicatii care iti fura datele,fara crash-uri???Pe Windows???Tu razi de noi?
Alin a zis
Windows Phone. E alta mancare de peste fata de windows-ul Desktop. 🙂
Razvann a zis
Windows 8.Iti spune ceva?Singura diferenta este arhitectura ARM.Nu este deloc alta mancare de peste,porc,vacuta sau ce vrei tu.
Silver a zis
@ Razvann
Alin are dreptate;
Te inseli, pe bune, este complet altceva windows 8 RT-ul (pentru ARM), nu sunt compatibile;
Ce este un virus ?
O aplicatie care schimba ‘chiestii’ fara voia ta (evident in rau)
Aplicatiile de pe OS-uri x86/x64 (windows 7 desktop sa zic mai simplu),
NU sunt compatibile cu Windows 8 RT (arhitectura ARM, ce vezi acum pe smartphone-uri)
Pur si simplu nu merg, din motive variate;
uUna dintre ele (fiind si cea mai mare) este set-ul de instructiunii care difera de la CPU la CPU.
Aplicatia nu poate sa ‘ruleze’ pentru ca CPU-ul nu stie cum sa faca calculul. (foarte simplu explicat, nu-mi dati in cap va rog)
Razvann a zis
Exact asta am spus si eu ca este portat pe arhitectura ARM si tot asa se pot porta toate aplicatiile sau virusii sau ce vrei tu.Cantitatea de virusi pe un OS este data de interesul consumatorului pt.acel OS,se inmultesc consumatorii,creste si interesul hackerilor.Pe bune.
Silver a zis
Aaa, da, da asa este, dar se poate porta orice pe orice, dar in fine, da ai dreptate acolo. (acu’ am inteles)