Nokian Tyres, unul dintre cei mai buni producatori de anvelope din lume si cu o experienta deosebita in producerea anvelopelor de iarna, are o anvelopa concept realizata din 93% materiale reciclate sau renegerabile.
Nokian Tyres Green Step este anvelopa si este realizata din cauciuc natural, iar uleiurile folosite sunt regenerabile. Plastifiantii, rasinile si adjuvantii tehnologici provin din resurse regenerabile. În plus, siliciul natural din cenușa de coji de orez este un ingredient principal de
umplere pentru benzile de rulare și peretele lateral, iar fibrele de cord regenerabile sporesc rezistența anvelopei.
Nokian isi doreste ca pana in 2030, 50% din toate materiile prime utilizate pentru anvelopele sale sa fie reciclate sau regenerabile.
„Șoferii sunt din ce în ce mai interesați de sustenabilitatea anvelopelor, determinându-ne să creăm anvelope conform acestor standarde. În plus, aceste cerințe pun presiune pe industrie în vederea dezvoltării unor materiale mai ecologice și adaptării tehnologiilor de fabricație a anvelopelor la aceste materiale. Printr-o anvelopă concept precum Green Step, putem forța limitele. Este un câștig pentru toți, dar mai ales pentru mediu”, declară Jouko Ilomäki, Development Manager, Nokian Tyres.
Aproape fiecare componentă a anvelopei Green Step include și materiale reciclate. De exemplu, negrul de fum utilizat în compușii de cauciuc provine de la anvelopele scoase din uz, iar butilul folosit pe suprafața interioară, și oțelul din centurile de oțel și sârmele de talon din structură sunt în mare parte reciclate.
Anvelopa concept Nokian Tyres Green Step:
- 93% din materiale reciclate sau regenerabile
- Materialele regenerabile includ cauciucul natural, uleiurile regenerabile și siliciul natural din cenușa de coajă de orez
- Materiale reciclate utilizate în aproape fiecare componentă a anvelopei
- Materialele reciclate includ oțel reciclat și negru de fum
- Inovațiile create pentru anvelopa concept vor fi încorporate în anvelopele viitoare
- Obiectivul este ca 50% din toate materiile prime utilizate pentru anvelopele Nokian Tyres să fie reciclate sau regenerabile până în 2030
hm, de obicei reciclarea este o minciuna. ne umple oceanele de plastic etc, aerul de noxe, nu se recicleaza cum se promite, nici nu se poate.
iar sticlele de cola etc „fumurii” din plastic reciclabil ma sperie, cine stie ce chimicale inghitim din ele.
Aline, tu esti „datator cu parerea profesionist” Mereu ai tu o parere o presupunere, fara macar sa ai vreo legatura cu domeniul despre care vorbesti. Reciclarea se face, ca nu se face cum trebuie in RO, asta e alta poveste.
am idee, poti cauta documentare pe youtube sa vezi ca reciclarea pe planeta oriunde etc e cam imposibila…cred ca mai mult poluam incercand asa cum o facem
Totdeauna adevărul e la mijloc. De ce nu se reciclează tot plasticul sau toate gunoaiele? Pentru că producem mai mult decât putem recicla, pt că mulți nu-și bat capul cu asta, că în domeniul alimentar sunt niște restricții(Pet nu poate fi reciclat de oriunde și max de 6 ori. În plus proporția de material reciclat în materia primă de fabricare este de max 20%,deci nu poți recicla niciodată tot plasticul nici dacă ai vrea, fiindcă se produce cu de 5x mai mult plastic nou în acest caz). O soluție ar fi compusă din:
1. Să cumpăram mai multe lichide în recipiente din sticlă si aluminiu, care se pot recicla la infinit și sunt cele mai reciclabile ambalaje. Știu că sunt mai scumpe aceste produse dar și calitatea diferă destul de mult(calitatea produsului nu al ambalajului). Și da, așa e, ambalarea în plastic face ca substanțe din ambalaj sa migreze în produs(sucul de exemplu) chiar dacă în cantități mici în condiții normale. Însă la temperaturi de peste 40°C, aceste transferuri cresc exponențial, lotul respectiv ar trebui retras de pe piață, dar când vine vorba de pierderi cine aruncă banii la gunoi? 2. Din ambalajele contaminate, nereciclabile, sa facem secțiuni de șosele cum fac alții, materiale de construcții, paleți care să-i înlocuiască pe cei de lemn în felul acesta protejam și pădurile dar și mărim durata lor de viață și costul cu aceștia pe care tot noi îl plătim până la urmă.
3. În multe țări apa minerală este din ce în ce mai mult ambalată în doze de aluminiu. De ce? Că are o rata de reciclare foarte mare(este cel mai reciclat ambalaj) în unele tari ajunge la peste 90%. În plus se poate recicla la infinit fără pierderea calității. Este totuși foarte important dacă ne preocupă această problemă, care este a tuturor de fapt și trebuie avută mai multă răbdare cu cei care au luat contact cu ea mai târziu sau au o vârstă mai mică pentru a nu-i îndepărta și înăbușii dorința de a face atât cât putem fiecare(asta contează cel mai mult). Mediul nu se simte mai bine dacă noi ne contrazicem pe aici sau pe dincolo, el are nevoie de oameni mai responsabili, în toate straturile societății care să ia decizii bune în acest sens, eco. Încurajată cu bune obiceiuri de consum și sortare a deseurilor(care nu sunt gunoaie ci materii prime). Aș putea vorbi 2 săptămâni despre astfel de practici, procese complexe, soluții, viitor sustenabil, economie durabilă și circulară, dezvoltare durabilă, economie echitabilă și multe alte concepte coerente. Nu e greșit cu nimic să nu ști tot, important e să vrei să faci ceva, sa împărtășești din experiența ta și cu alții, să-i ajuți să înțeleagă, nu să-i sâcâi ori să împărți lumea în două: buni sau răi. Succes tuturor.
Câteodată oamenii cu aceleași convingeri se împrietenesc, fac lucruri de admirat, acționând împreună: unii igenizează un loc drag, alții strâng uleiul ars din tot blocul și merg cu el la Carrf de exemplu, unde îl schimbă pe ulei nou în raport de 5:2,după care o parte îl redistribuie o parte îl pune la banca de alimente de la întrarea magazinului. Există speranțe, doar trebuie să credem în ele și să acționăm. Nu ne va face nimeni statuie dar emoția plăcută ne ușurează puțin.
Astea sunt teorii de marketing, cum clientii sunt tot mai interesati de sustenabilitatea si bla bla… clientul intreaba: “si nu e michelin?”…. “Si sunt bune nokia astea?” “Nu faceau telefoane inainte?” “Si care e ultimul pret?” Nici dracu nu intreaba daca sunt facute din cenusa de orez si alte chestii aberante inventate. E ok ca si articol platit… dar industria asta polueaza foarte mult. Foarte mult. Nu stiu ca nokian sau altii sa iti dea 30% reducere la o anvelopa noua daca ii duci cea veche uzata inapoi. Aia ar fi o incercare de protejare a mediului. Dar nu o fac. Totul e praf in ochi.
Nu e articol platit, e comunicat de presa. Mi s-a parut interesant.
Mai bine era, Gabriel 🙂
Este interesant