Am aflat despre noua placa video high end Titan X Pascal de la nVidia in urma cu numai zece zile. Si deja, cum ne-a fost inca de atunci promis, o avem pe piata. Insa de aceasta data avem parte de o altfel de lansare, unica in lumea placilor video consumer din ultimii ani buni. O lansare extrem de… arida.
Ce vrem sa spunem cu asta? Ca lipsesc o multime din elementele cu care ne-am obisnuit la un astfel de eveniment. Mai ales avand in vedere ca vorbim despre noul varf de gama de la nVidia, cea mai rapida placa video single GPU a momentului, dar si cea mai scumpa din istorie.
In primul rand se pare ca nVidia vrea sa detaseze gama Titan de restul placilor sale video, si sa o pozitioneze intr-o categorie aparte. Insa nu mai discutam de placi semiprofesionale, pentru ca Titan X Pascal nu exceleaza la procesare generala cu precizie dubla. Deci nu prea stim care este aceasta noua categorie, dar este destul de exclusivista. Si pentru a face diferenta, s-a renuntat la termenii GeForce GTX din nume, si a ramas simplu Titan X. Doar ca pe laterala placii inca scrie GeForce GTX, deci decizia este de ultim moment, si nu a fost comunicata inainte de a inscriptiona aceste cooler-e.
Trecand de nume, ajungem la cea de-a doua mare diferenta: Titan X Pascal nu va fi comercializat de integratori sau magazine, ci exclusiv de nVidia, pe site-ul propriu. Sau in sisteme desktop high end preconfigurate (cu semnatura Digital Storm, Falcon Nortwest, Maingear, Origin sau NCIX). Pracic nVidia vrea sa elimine toti intermediarii, si sa se bucure de intreg profitul. Nu stim daca se fac livrari in toata lumea, dar mai mult de doua nu are nimeni voie sa cumpere. Si oricum nu mai sunt pe stoc.
Si incheiem cu a treia si poate cea mai neasteptata diferenta: Titan X Pascal nu are review-uri la lansare. nVidia nu a trimis nicio placa site-urilor de profil, nu a mai dorit publicitate, nu a mai cautat sa-si arate forta. Sau sa fi avut ceva de ascuns? Sa nu ne trezim peste o luna ca specificatiile se schimba dupa ce sunt descoperite nereguli…
Si pentru ca am adus vorba de specificatii, Titan X Pascal are la baza GPU-ul GP102 (varianta de GP100 simplificata, fara procesare cu dubla precizie prea multa, compatibila cu memoria GDDR), insa nu cu toate unitatile functionale. Vorbim despre un chip de 471 mm2 si 12 miliarde de tranzistori, realizat la TSMC in procesul tehnologic de 16 nm FinFET+, cu arhitectura Pascal (ca la GeForce GTX 1080).
Si sunt active numai 56 Streaming Multiprocessors (din 60 maxim disponibile), pentru un total de 3584 Stream Processors, 96 ROP-uri si 224 unitati de texturare. Frecventa nominala este de 1417 MHz, dar poate urca prin turbo la 1531 MHz. GPU-ul are la dispozitie 12 GB memorie GDDR5X la 10 GHz pe 384 bits (latime de banda de 480 GB/sec). Placa dezvolta o putere de procesare de aproape 11 TFLOPS, si consuma 250 W (prin intermediul a doi conectori electrici suplimentari, de sase si opt pini).
Titan X ocupa doua slot-uri, are o lungime de 267 mm (10.5″), si ocupa doua slot-uri. Ca iesiri primim un DVI, un HDMI 2.0b si trei DP 1.4. Iar sistemul de racire este probabil imprumutat de la GeForce GTX 1080, cu camera de vapori si backplate. Interfata este PCI-E 3.0, si din pacate avem parte numai de dual SLI prin intermediul puntilor HB recomandate. Noul varf de gama vine cu toate tehnologiile aduse de arhitectura Pascal, cum ar fi compatibilitate DirectX 12 si Vulkan, Ansel, G-Sync si GameStream.
Din pacate despre performanta sau overclocking nu prea putem sa vorbim la aceasta ora. Informatii extensive nu exista. nVidia ne promite un spor de performanta de 60% peste GeForce GTX Titan X Maxwell. Dar asta inseamna 50% peste GeForce GTX 1070 si numai 30% peste GeForce GTX 1080. Putinele teste ce se regasesc pe Internet vin de la PCWorld (ne arata ce pot doua astfel de placi in SLI) si GameStar (o singura placa, in primele jocuri incercate).
Am lasat pretul la sfarsit, pentru a nu va descuraja sa cititi tot articolul (chiar daca probabil majoritatea dintre voi il stiti deja): 1200 $. Scurt si la obiect. Noroc ca nu mai sunt pe stoc…
Silver a zis
Cand nu mai vrei sa trimiti ES-uri pentru review … e ceva putred la mijloc. (lol)
Ceva care nu vrei sa iasa la iveala de „critici” ….
Dar sigur o sa o cumpere vreun JayzTwoCents sau ceva de genu si vedem ce si cum.
Xelfire a zis
Teste in jocuri regasiti aici:
http://www.dsogaming.com/news/nvidia-titan-x-pascal-is-now-available-for-purchase-first-benchmarks-revealed/
Marius a zis
Cam dezamagitoare perf, nu se merita.
Razvan Tuica a zis
Nu merita.Nu se merita este in alta limba.
daniel a zis
Off topic.. Am o problema 🙂 Incerc sa pun un comentariu pro AMD pe site la Emag la aceasta placa http://www.emag.ro/placa-video-asus-radeontm-rx-480-8gb-gddr5-256-bit-rx480-8g/pd/DCQZ72BBM/
Nu reusesc orice as face (am cont pe site.. Nu mi s-a mai intamplat..Poate pentru ca am avut mereu comantarii mai putin pozitive) 🙂
Oare adminul e fan NVidia ? :))
daniel a zis
Foarte tare filmulet : Just another Nvidia family enjoying their new founders edition 1080 :))
http://imgur.com/aLNfSv3