Și nu mă refer la modul de încărcare al telefoanelor OnePlus, ci la viteza navelor spațiale din serialul Star Trek. Sau din serialele, pentru că sunt mai multe.
Fanii seriei știu că Zephrane Cochrane este cel care a făcut primul zbor la viteză Warp, fapt care a condus și la primul contact cu o civilizație extraterestră – vulcanienii.
O echipă de oameni de știință care lucrează cu DARPA, inclusiv pionierul unității warp Dr. Harold G „Sonny” White, ar putea să ne fi condus cu un pas mai aproape de acea realitate cu anunțul că au descoperit o bula de deformare a spațiului, lucrul fundamental necesar, pentru călătoria mai rapidă decât lumina din lumea Star Trek.
Poate părea prea SF, dar țineți cont că folosint tehnologia actuală nu vom putea face drumuri prea lungi prin spațiu. Ca să vă faceți o idee, Voyager 1, obiectul creat de oameni care a ajuns cel mai departe de Pământ, ar avea nevoie de mai mult de 73 de milenii pentru a ajunge la cea mai apropiată stea de soarele nostru, Proxima Centauri. Asta, pentru că viteza sa actuală de peste 38.000 mph atât ar permite.
Ce este un balon warp?
Aceasta este o noțiune destul de complicată care implică o mulțime de matematică, dar la nivelul său cel mai de bază, un balon warp este un pic de spațiu care este contractat în față și extins în spate. Contracția/expansiunea împinge teoretic bula și conținutul său, înainte cu viteze care depășesc viteza luminii, fără a încălca vreodată legile fizicii: nu călătorești din punct de vedere tehnic mai repede decât lumina, navighezi într-o bula de spațiu condensat.
Bulele warp sunt, de asemenea, importante, deoarece elimină o problemă majoră a călătoriei mai rapide decât lumina: dilatarea timpului. Să presupunem că ai reușit să călătorești mai repede decât lumina: orice altceva în afara navei tale s-ar accelera, ceea ce înseamnă că turul de trei ore pe care l-ai făcut pe o planetă frumoasă, tropicală, ar fi putut echivala cu ani de timp care trec pe Terra. Mai simplu spus, dacă intenționați să vă mișcați mai repede decât lumina respectând legile cunoscute ale fizicii, ar fi bine să vă luați la revedere de la tot ceea ce ați iubit vreodată înainte de a pleca.
Bulele warp au fost mult timp domeniul science fiction-ului, până când fizicianul teoretician Miguel Alcubierre a venit și a teoretizat propulsia sa de warp de la Alcubierre în 1994, care a menținut relativitatea generală, permițând în același timp călătorii mai rapide decât lumina. Cheia pe care s-a sprijinit era un câmp de densitate energetică care era configurabil într-o bulă de vid care ar face ca orice în interiorul său să aibă masă negativă.
Din păcate, cantitatea de energie necesară pentru a exploata o unitate Alcubierre a făcut-o imposibilă, până în 2012, când Dr. White a propus modificări la matematica și forma ambarcațiunii menite să creeze câmpul, ceea ce a redus energia necesară de la „imposibil” la o putere. sursă de dimensiunea navei spațiale Voyager 1. De atunci, dezvoltarea unei bule warp reale sau a unui impuls Alcubierre a continuat să fie un vis îndepărtat.
Descoperirea unei bule warp
În 2021 Dr. White, a cărui lucrare din 2012 a fost scrisă în timp ce lucra la NASA ca Advanced Propulsion Theme Lead, face cercetări finanțate de DARPA asupra obiectelor numite cavități Casimir. Aceste cavități sunt formate din două plăci paralele cu un stâlp care trece între ele. Aceste lucruri sunt mici – doar microni în dimensiune – și fac ceva cu adevărat interesant: creează un vid negativ între plăci atunci când sunt expuse la un vid obișnuit.
Aceste utilizări ar putea include lucruri uimitoare, cum ar fi bateriile bazate pe ceea ce Dr. White numește „celule solare cuantice cu vid”, care nu ar rămâne niciodată fără energie. Produsele de telecomunicații care folosesc unde longitudinale nederanjate de clădiri sau bariere naturale ar putea fi o utilizare potențială, la fel ca și fotosenzorii care nu suferă de aberații cromatice, deoarece simt toate elementele spectrului EM în mod uniform.
Lăsând la o parte potențialele aplicații, testarea acelor cavități a condus la o descoperire interesantă: un câmp de energie în vid negativ care arăta exact ca o felie bidimensională a unei bule de urzeală Alcubierre.
După ce a făcut deja toate calculele și a colectat toate datele care au fost generate de experimentul cu versiunea 2D a bulei pe care echipa a observat-o, următorul pas logic a fost să ia acele date și să schimbe forma obiectului din centru.
După ce a rulat simulări cu forma modificată, matematica doar a adăugat, a spus dr. White. „Am făcut o analiză intenționată folosind [forma navei warp] și wow – hei, asta se potrivea cu cerințele metrice Alcubierre.”
După ce vom avea și primele teste, vom avea ocazia să vedem dacă vulcanienii sunt pe fază. Repetați după mine: dif-tor heh smusma.
Sursa: techrepublic.com
Pare frumos la prima vedere, dar realitatea este ca majoritatea acestor descoperiri/inventii sunt doar la nivel teoretic (si unele nu sunt in totalitate acceptate/validate de comunitatea stiintifica) sau in cel mai bun caz la nivel demonstrativ (majoritatea nu sunt fezabile din punct de vedere economic).
Pana la punerea lor (eficienta) in aplicare mai sunt zeci de ani … lumina.
Si intre timp nu o sa mai avem nevoie de ele, pentru ca o sa ne distrugem singuri.
Investim o multime de bani, resurse, inteligenta si timp pentru niste probleme „extraterestre” sau arme de distrugere si intre timp unii (multi) mor de foame, sete, boli banale, etc.
Nu ar fi mai bine sa investim toate astea (bani, resurse, inteligenta si timp) si sa rezolvam mai intai problemele stringente legate de lipsa de alimente si apa, sanatate, recuperarea/reutilizarea/reciclarea resurselor, dezvoltarea de surse de energie eco, etc.
Si pe urma putem sa ridicam ochii si spre stele?!
Ne luam la intrecere in cursa colonizarii, dar noi ne batem joc de propria planeta. Nu e mai usor si ieftin sa „colonizam” deserturile si zonele aride, decat Luna sau planeta Marte?
Intreb si eu?!
Chiar daca ceea ce spui tu s-ar putea aplica, oamenii nu ar face decat sa se inmulteasca si mai mult…adevara problema o reprezinta suprapopularea versus resursele limitate..Dar despre asta nimeni nu spune nimic, niciodata…
La urma urmei si asa se poate aborda . Dar daca omul nu si-ar fii ridicat ochi spre cer din cele mai vechi timpuri , poate si acum am fii alergat cu maciucile in spinare , haituind animale salbatice pentru hrana cea de toate zilele . Sau culegand roadele florei salbatice .
Don’t Look up, huh?
Nu ma intelegeti gresit, nu am sugerat ca totul trebuie lasat balta si totul redirectionat catre salvarea planetei, ci mai degraba alocarea resurselor sa se faca pe baza prioritatilor si urgentelor.
Iar salvarea planetei este o urgenta maxima.
Degeaba alocam fonduri uriase catre cercetarea spatiala, daca peste 20-30 de ani o sa avem o planeta de nelocuit.
Ma indoiesc ca in acest interval avansul si dezvoltarea tehnologica ne vor permite sa ne mutam pe alta planeta. Si oare cati si-ar permite? Si dupa ce distrugem si acea planeta ce facem? Ne mutam din nou pe alta?
Solutii sunt pentru orice, dar pe termen lung, zeci si sute de ani, dar oamenii nu au rabdare sa astepte, ei vor pe repede inainte. Nu se gandesc la viitorul copiilor lor sau se gandesc, dar doar atat sau sunt prea putini.
Nu exista o solutie universal valabila pentru toate si toti, ci exista solutia potrivita la timpul si locul potrivit.
@Daniel Bis prioritatea este ca nu se foloseste prezervativul…cand o specie se inmulteste necontrolat nu se mai poate vorbi de gestiunea resurselor si prioritati…Ca intr-o familie, cu 1 salariu ghici ce dracu sa gestionezi si sa priotizezi cand ai de hranit 10 guri de exemplu ? ca pe sotie nu a durut-o capul cand a trebuit si acum parca e mai cald langa aragaz stand pe fb…
Si lipsa prioritatilor este o prioritate, dar cea care le intrece pe toate e „foamea de bani”
Totul se invarte in jurul banilor, ceea ce nu e un lucru bun.
Banii trebuie vazuti ca un mijloc de a obtine ceva si nu un scop in sine.
Sa faci bani de dragul de a face bani sau sa bifezi un status: milionar, miliardar, trilionar, etc … e patetic.
De aia nu avansam in viata, pentru ca ii vedem ca un scop in sine si in loc sa fie un colac de salvare, e mai degraba o ancora care ne trage la fund.
„Fericiti cei saraci cu duhul”?!
Eu cred ca principalii vinovati pentru utilizarea resurselor peste masura sunt oamenii foarte bogati. Unde se duce 90% din tot profitul?! Cu ce sunt ei (cei f bogati) benefici societatii si planetei? Desigur ca nu toti suntem egali si nici nu putem fi dar cred ca ar fi benefica stabilirea unei limite superioare a bogatiei pentru persoanele fizice.
Perfect adevarat!
Punerea unei limite maxime a bogatiei unei persoane ar reduce/elimina lacomia care duce la coruptie, crime, razboaie si distrugeri/exploatari fara limite a resurselor planetei.
se aloca prea putini bani pt asa ceva…fiindca nu pot produce bani in viitorul apropiat.
sunt sigur ca si warp-ul poate fi depasit.
Spock – Problema cea mai mare este că omul, în nebunia lui, distruge tot ce este bun și frumos pe planeta noastră. Apoi caută alte planete unde să poate locui. De ce să nu-și folosească inteligența și banii pentru Terra, pentru descoperiri benefice aici, pentru oprirea distrugerii pământului…..?
Exact, ne uitam la stele cu speranta sa gasim un nou Pamant, desi acesta se afla la picioarele noastre.
Cheltuielile cu „terraformarea” unui desert sunt infime fata de cele legate de „terraformarea” unei planete aflate la mii de ani lumina.
Nu vedem padurea de copaci