În timp ce ai noștri operatori de telefonie mobilă de abia dacă reușesc să ofere o acoperire 4G decentă, sud coreeni au trecut deja la 5G. Pe data de 1 decembrie, principalii operatori din Coreea de Sud – SK Telekom, LG Uplus și KT – au lansat servicii de date mobile la viteze 5G. Pentru început, SK Telecom va oferi acoperire 5G doar pentru clienții enterprise, în Seoul și în alte orașe mari, iar pâna la debutul primelor terminale mobile 5G, accesul se va face printr-un router 5G. Prețurile nu sunt fixe și vor fi personalizate în funcție de nevoile clientului. SK Telecom promite și optimizarea rețelei printr-o serie de algoritmi AI, care vor gestiona traficul și vor îmbunătăți ratele de transfer și securitatea rețelei.
LG Uplus, al doilea cel mai mare operator de telefonie mobilă din Coreea de Sud, va oferi acces la 5G tot prin routere, urmând ca serviciul să fie disponibil și pentru telefoane, de îndată ce acestea vor fi introduse pe piață – undeva în martie 2019. KT, un furnizor de servicii mai mic, testează momentan rețeaua 5G doar în Gwacheon, însă promite că va oferi viteze de transfer de 20x mai rapide decât pe 4G.
Lansarea serviciilor 5G a fost susținută și de guvernul sud coreean, furnizorii de servicii beneficiind de unele avantaje în ceea ce privește taxele datorate către stat. Totodată, în loc să irosească bani pe campanii de marketing agresive, operatorii au convenit ca toate eforturile să se îndrepte spre dezvoltarea unei infrastructuri 5G comune. Rămâne de văzut cum vor răspunde furnizorii de servicii din restul lumii.
Sursa: VentureBeat
Dacă nu mă inșel, ANCOM a lansat sau urmează să lanseze licitațiile pentru 5G… și care va fi consumatorul țintă din România??? Noi (în general vorbind!) plătim la magazine cu cash, facem puțne tranzacții prin „internet banking” si încă încasăm destul de multe pensii prin poșta română!
Suntem printre țările fruntașe în ceea ce privește viteza internetului… și ce? Pentru a plăti o amendă, un impozit pe o proprietate din satul X, impozit pentru un bun, să-i spunem mașină, trebuie și-n secolul 21, de cele mai multe ori, să mergi la prea bine cunoscutul „ghișeu”!!! 🙂
Tare mi-e teamă că datorită autorităților, tot acest avans ce l-am luat cel puțin în acest domeniu, se va pierde în cel mult 20 de ani!!! 🙁
Sa nu uităm câți „pensionari” avem, câți analfabeți funcțional, câți copii sub 7 ani etc. și câte persoane cu adevărat interesat de o viteză 5G! 🙂
ideal e sa fie si ghiseu si cash. gasesc foarte nasol in strainatate cand as vrea un ghiseu si nu e. sau cand nu mai poti plati cu cardul in magazin.
Fiecare plătește cum vrea. Nu înțeleg disperarea unora de a plăti doar cu cardul. Sistemele de plăți centralizate sunt predispuse la probleme. Vezi ce se întâmplă cu ING și câte probleme are într-o singură lună.