Articolul o să pară total nepotrivit, dacă ne ghidăm după știre de aici sau după părerile unor cititori de la articolul lui Darius de săptămâna asta.
Doar că eu sunt clientul lor din februarie și știu ce spun. Am primit până acum facturile până în iulie, inclusiv, dar soacra mea, care are din aceeași lună contract la ei, a primit dor până în aprilie. Iar ultima factură o primise în august, când am plecat în concediu…
O mică remarcă pentru cei care nu mi-au citit restul articolelor de pe aici: nu sunt genul de om care nu pune bani de-o parte, mai ales când știe că are facturi de plătit care vor veni din urmă. Sunt, mai degrabă, cumpătat, ca să nu zic zgârcit, când vine vorba de bani. Nu știu dacă asta vine din copilăria trăită în comunism sau doar m-am educat eu să nu rămân fără lichidități vreodată, dar am grijă tot timpul la aspectul acesta.
Revenind la subiectul inițial, Hidroelectrica a anunțat la final de octombrie că oprește functionarea portalului de client, pentru a implementa noi softuri și a migra bazele de date. Prin urmare, se vor întrerupe temporar procesul de facturare, înregistrarea solicitărilor și a reclamațiilor, precum și răspunsurile la cererile care se află în curs de procesare.
Problema este că termenul inițial a tot fost mutat, de la 10 la 15 noiembrie, dar acum, pe 20, tot nu este funcțional. Asta în condițiile în care, la un eveniment de business la care am participat, una dintre companiile de consultanță ale SAP România se lăuda că a implementat deja o soluție de facturare și gestionare contracte la Hidroelectrica.
OK, o fi reînceput procesul de contractare, dar banii nu vin de acolo, ci din facturi. Ori, dacă procesul este întârziat sau chiar anulat, fie el și temporar, fluxul de lichidități nu mai intră în contabilitate. Dacă Hidroelectrica ar fi companie privată și nu de stat, probabil că facturarea s-ar face conform unui grafic strict și fără întreruperi majore, pentru că salariile trebuie plătite, furnizorii la fel, iar investițiile nu au cum să aștepte, dacă vrei să rămâi competitiv. Dat fiind că statul român este acționar majoritar, cu 80% din acțiuni, nu mă miră deloc situația. Doar că nu cred în teoriile conspiraționiste, cum că oculta mondială și marile corporații internaționale sunt în spatele acestui fenomen, ci sunt de părere că avem administratori extrem de slabi și dezinteresați în administrația publică…
Singura știre bună despre Hidroelectrica este că va oferi energie “la cel mai bun preț din piață” și după 1 ianuarie, și pentru clienții cărora le vor expira contractele, și pentru clienții noi!