Articolul o să pară total nepotrivit, dacă ne ghidăm după știre de aici sau după părerile unor cititori de la articolul lui Darius de săptămâna asta.
Doar că eu sunt clientul lor din februarie și știu ce spun. Am primit până acum facturile până în iulie, inclusiv, dar soacra mea, care are din aceeași lună contract la ei, a primit dor până în aprilie. Iar ultima factură o primise în august, când am plecat în concediu…
O mică remarcă pentru cei care nu mi-au citit restul articolelor de pe aici: nu sunt genul de om care nu pune bani de-o parte, mai ales când știe că are facturi de plătit care vor veni din urmă. Sunt, mai degrabă, cumpătat, ca să nu zic zgârcit, când vine vorba de bani. Nu știu dacă asta vine din copilăria trăită în comunism sau doar m-am educat eu să nu rămân fără lichidități vreodată, dar am grijă tot timpul la aspectul acesta.
Revenind la subiectul inițial, Hidroelectrica a anunțat la final de octombrie că oprește functionarea portalului de client, pentru a implementa noi softuri și a migra bazele de date. Prin urmare, se vor întrerupe temporar procesul de facturare, înregistrarea solicitărilor și a reclamațiilor, precum și răspunsurile la cererile care se află în curs de procesare.
Problema este că termenul inițial a tot fost mutat, de la 10 la 15 noiembrie, dar acum, pe 20, tot nu este funcțional. Asta în condițiile în care, la un eveniment de business la care am participat, una dintre companiile de consultanță ale SAP România se lăuda că a implementat deja o soluție de facturare și gestionare contracte la Hidroelectrica.
OK, o fi reînceput procesul de contractare, dar banii nu vin de acolo, ci din facturi. Ori, dacă procesul este întârziat sau chiar anulat, fie el și temporar, fluxul de lichidități nu mai intră în contabilitate. Dacă Hidroelectrica ar fi companie privată și nu de stat, probabil că facturarea s-ar face conform unui grafic strict și fără întreruperi majore, pentru că salariile trebuie plătite, furnizorii la fel, iar investițiile nu au cum să aștepte, dacă vrei să rămâi competitiv. Dat fiind că statul român este acționar majoritar, cu 80% din acțiuni, nu mă miră deloc situația. Doar că nu cred în teoriile conspiraționiste, cum că oculta mondială și marile corporații internaționale sunt în spatele acestui fenomen, ci sunt de părere că avem administratori extrem de slabi și dezinteresați în administrația publică…
Singura știre bună despre Hidroelectrica este că va oferi energie “la cel mai bun preț din piață” și după 1 ianuarie, și pentru clienții cărora le vor expira contractele, și pentru clienții noi!
Dacă ai zis SAP ai zis tot – orice alt soft se mișcă și se adaptează mai repede. SAP ăștia sunt genul mamut (elefanții ăia mari din preistorie) care acoperă toate nevoile gestiunii întreprinderilor dar ferească sfântul să se schimbe ceva sau să vrei tu ceva diferit că durează luni întregi până implementează și încă ceva timp până repară ce au stricat cu respectiva implementare.
Amin!
Luni e putin spus.
Lucrez indirect cu genul acesta de corporatii foarte mari cu proiecte care s-ar implementa in maxim o luna cu 1-2 oameni alocati, dar numai „proiectarea proiectului”, aprobarea, bugetarea, poiectarea propriu-zisa, documentatia, implementarea si trainingul dureaza de la 1 an in sus … fiecare etapa.
La mine este in felul urmator: la pranz se „fata” o idee si maine deja e implementata.
Poate exagerez un pic, dar cam asta e realitatea in linii mari.
SAP vine de la Slow And Painfull, nu?
Poate că firma care implementează soluția are partea ei de vină, dar până la urma urmei beneficiarul alege și furnizorul și termenele și condițiile de implementare. Mai degrabă abordarea Hidroelectrica mi se pare lipsită de profesionalism. Dezactivezi soluția veche când cea nouă e funcțională.
Adevarul e undeva la mijloc. Firmele de stat, la fel ca si administratia locala sau nationala, au nevoie sa treaca prin alte filtre ofertele. La stat castiga tot timpul cea mai ieftina oferta, e nevoie de SEAP/SICAP etc. De aici si unele intarzieri
„Dezactivezi soluția veche când cea nouă e funcțională.” … nu e chiar asa.
Nu pot sa faci switchul din buton imediat (teoretic poti dar e mai complicat si necesita o munca suplimentara).
Si nu pot sa le lasi pe amandoua functionale in acelasi timp decat daca ai facut o sincronizare bidirectionala in timp real.
Varianta cea mai simpla si fara batai de cap: dezactivezi varianta veche, sincronizezi si dupa ce ai terminat sincronizare datelor, dai drumul la varianta noua.
Sincronizare datelor de la platforma veche la cea noua dureaza … dar nu mai mult de un weekend.
Despre facturile intirziate pot spune, din experienta gestionarii a 3 contracte in familie, ca intirzierile mari si foarte in emiterea facturilor au aparut dupa intrarea in vigoare la 1 aprilie a celebrei OUG 27/2022 (proasta si confuza, in orice versiune modificata succesiv) si de aceea, in cazul meu, un contract cu consum mediu lunar in 2021 peste 300 kWh are cele mai multe si mai mari intirzieri (spre deosebire de cel cu consum sub 100 kWh, cu mai mici intirzieri). Primele 2 facturi pentru februarie si martie au venit in aprilie si mai, dupa care pauza, ca s-a rupt filmul din cauza noului OUG. La inceput de iulie in sectiunea Solicitari anuntau ca asteapta/au asteptat clarificari cum sa aplice ordonanta de plafonare-compensare si au promis ca recupereaza restantele la facturare pina in noiembrie. Evident ca n-au recuperat nimic, dimpotriva, au facut pauza incepind cu 27 octombrie. Ce nu inteleg eu este de ce au facut la inceput doar o sectiune „Contractare” decenta si functionala din ianuarie 2022 si pentru celelalte sectiuni dureaza peste 10 luni sa le imbunatateasca. Si presimt ca, si dupa aceste „imbunatatiri” in curs de implementare, tot modeste vor fi ca facilitati pentru clienti, in comparatie cu ce stiu eu de la ENEL si EON, fostii mei furnizori. Si mai cred ca nu vor fi pregatiti pentru gestionarea a milioane de clienti casnici potentiali (de ce s-au mutat la HE atit de putini clienti pina acum este o discutie separata, de la o imensa ignoranta la lenea stimulata de plafonarea pretului „oferita” de guvern din banii nostri, nu ai lor). Cred de asemenea ca la cifra de afaceri a HE, banii incasati cu intirziere de la clientii casnici nu reprezinta o mare problema financiara.
Nu gasesc posibilitatea de editare/stergere a unui comentariu …
… pentru ca nu exista aici 🙂
Posibil ca acest articol sa fie rău intenționat și nu am înțeles ce dorește ,, autorul ” . Am urmărit și eu saitul acestui furnizor – la o anumita data a anunțat ca este blocat din cauza unor implementări de soft – azi fara sa am habar de acest articolsi am constatat ca platforma este deschisa . Posibil ca unii sa nu înțeleagă și o dau la întors cu diferite fustificari – problema este ca unii inteleg rezolvare imediata și nu gândesc pe termen mediu sau lung precum ,, jidani ” In opinia autorului nu este problema ca plătești factura mult și des decât sa aștepți rezolvarea solicitării la prețul convenit . Si ca sa fiu înțeles se poate verifica de oricine dorește care este prețul / kw la orice furnizor . Fiecare are dreptul sa decidă pe buzunarul sau . Sa auzim de bine !
incearca sa intri aici si apoi vorbim despre rea intentie
Ce inseamna „platforma este deschisa”?. Portalul client HE a suspendat temporar sectiunile Facturi si Solicitari incepind cu 27 octombrie. Sectiuni nefunctionale si dupa termenul initial 10 noiembrie, reprogramat pentru 15 si acum tot nefunctionale. Sectiunea Contractare a fost blocata doar 3 zile (15-17 noiembrie), probabil pentru corelarea cu noul POSF de la ANRE (inaugurat in stil romanesc, adica nefunctional exact pentru schimbare furnizor). Sectiunea Autocitire este acum functionala, chiar daca a fost blocata anterior in perioada in care oricum nu se putea transmite indexul contorului. Indiferent de pretul cel mai scazut din piata la HE, chiar si clientii saraci transferati la HE din motive de pret au si ei dreptul sa emita pretentii asupra serviciilor oferite de HE. Ca nu de bani duce lipsa HE …