În ultima vreme am tot comandat produse de pe noua stea a comerțului chinezesc – platforma Temu, despre care am mai și scris aici. La fel ca toate comenzile mele din China, nu a fost vorba despre produse scumpe sau la care garanția este esențială.
Discutăm despre mizilicuri, gen camere mici de supraveghere, bureți de bucătărie, îmbrăcăminte, produse pentru grădină sau piscină sau mici gadgeturi IT. Dar la toate, la absolut toate, am urmărit prețurile locale, să văd dacă merită efortul de a aștepta două sau trei săptămâni după comandă și, dacă produse similare erau mai ieftine, sau cam tot pe acolo, la noi, le-am comandat de aici (asta deși este foarte probabil să vină tot de acolo 🙂 ).
Un efect al globalizării și al politicilor guvernamentale din Asia (India începe să preia și ea trendul) a fost acela că manufactura – sau, să zicem altfel, producția fără valoare mare adăugată – a fost mutată tot mai mult, dinspre Europa, dar și dinspre SUA, către China. Prin urmare, acum cu greu mai găsești anumite obiecte care ne sunt necesare, care să nu fie produse acolo sau care să nu te coste mai mult decât merită.
Problema nu este doar pentru utilizatorii casnici, ca mine sau ca tine, ci este una critică pentru producția industrială a statelor din UE (sau a SUA, dar nu discutăm despre ei, că nu locuim acolo 😛 ), mai ales în contextul războiului din Ucraina. De ce zic asta? Păi, pentru prima dată, UE a realizat că nu poate externaliza tot către o țară care poate deveni inamic mâine (discutăm despre situația în care China ar ataca Taiwanul), doar pentru a avea costuri mai mici. Gazul rusesc și dependența Austriei, a Ungariei și a Germaniei, în special, pare că i-a trezit la realitate. Prin urmare, insituțiile abilitate din mai toată Uniunea, discută despre investiții majore în aceste domenii care au migrat spre Asia…
În era globalizării, ne-am obișnuit să avem acces la produse ieftine și diverse, majoritatea provenind din China. Însă, această abundență de produse la prețuri reduse are un cost ascuns: distrugerea industriei de producție din Europa. Trebuie să ne decidem ce prioritizăm – accesul la produse ieftine sau susținerea producției locale. Iar asta este o decizie pe care și noi, utilizatorii casnici, trebuie să o luăm.
Cristi a zis
Legat doar de ultima precizare din articol, asa e, aveti dreptate dar cand tot comertul, cel putin autohton (nu dau nume de magazine romanesti, se stiu ele), este sufocat de aceleasi produse din china si cu preturi mult mai ridicate, cam ce ramane de facut?
Cristian Răducă a zis
Salut. Nu doar pentru noi e indemnul, ci si pentru cei care vand. Ca si ei sunt clienti, pana la urma, in aces lant.
Radu a zis
Eu personal cred ca este foarte important sa ai de unde alege, sa ai si produse facute un europa/USA si produse facute in Asia / China. Si atunci poti decide pe ce iti dai banii. Cand am nevoie de un produs, eu pierd prea mult timp cautand unul care sa nu fie facut in China. As prefera sa am filtru pe tara de origine si sa vad exact pe ce vreau sa dau banii. Dar atunci cand nu ai oferta la produsul pe care il vrei, si iti vine numa din China, atunci chiar e o problema pentru mine.
Pe de alta parte sunt de acord si sa platesc in plus un produs facut in europa de exemplu. Aici e alt standard de viata, alte asteptari la salarii si alte impozite fata de China, asa ca e normal sa fie si alt cost.
Asa ca nu as zice ca este o opinie nepopulara, ci mai degraba o alegere, atata timp cat ai de unde alege.
Si ca tot zici ca iei de pe temu, intentionezi sa reduci cumparaturile de acolo si sa investesti timp in a gasi produsele pe care le vrei si caresa fie facute in alta parte?
Cristian Răducă a zis
Salut. Drept e ca nu comand produse scumpe, ci bureti de spalat, plasticaraie etc. Dar ar trebui sa renunt cat mai rapid, ca sa ma tin de ce scriu, nu? 🙂
Radu a zis
Pai daca pe temu vei gasi fix acelasi produs chinezesc ca intr-un magazin european, doar ca pe temu e mai ieftin, atunci nu are sens sa renunti la temu. Din contra, eu as lua tot de pe temu ca sa descurajez magazinul european sa cumpere chinezaria ieftin si sa o dea mai scump.
In schimb daca pe temu gasesti o chinezarie ieftina si pe alt magazin gasesti un produs asemanator, mai scump, dar care este fabricat in europa, atunci ar fi alegerea. Eu cam asa vad situatia.
Cred ca pe piata este loc si pentru produsele chinezesti cat si pentru celelalte.
varucu a zis
Total de acord. Eu am inceput demult acest demers si am fost destul de deschis din punctul asta de vedere. Sunt instante cand nu accept bataia de joc a unora care cumpara ieftin din china si vand scump aici. Nu zic ca sunt 100% vigilent si nu-mi iese intotdeuna, dar trebuie sa ne gandim si la aspectul asta. Pentru ca, pe langa faptul ca lumea nu-si permite numai lucruri europene, mai e si trasa pe pix cu lucruri chinezesti pretinse a fi europene.
Radu a zis
Adevarat, si cel mai enervant e ca tot tu ca client trebuie sa iti pierzi timpul si sa fii atent la ce cumperi.
Raoul Centea a zis
Solutia ar fi monede unice pentru fiecare zona . Europa euro , asia yan ,america de nord de sud si centrala dolar . Tarile din respectivele zone sa se ajute intre ele incit sa creasca nivelul de trai si economia acelei zone [ o europa cu adevarat puternica si unita ] .Comertul intre zone ar fi la un alt nivel .
B_Lizard a zis
Comandați un produs Tesla
Beneficiile de recomandare s-au încheiat pe 30 aprilie 2024
Fiind la baza pregatit pentru o meserie manufacturiera si vazand niste roboti adusi in fabrica unde faceam practica prin 2000, am realizat ca meseria aia nu o sa mai aiba cerere de maini de lucru mult timp. Dupa 20 de ani am tinut niste cursuri la fabrica respectiva, peste 3 sferturi din angajati nu mai sunt. Daca vrem sa nu murim de foame la un moment dat trebuie sa revenim cumva la o industrie sustenabila local.
DariusJ a zis
Revin ele beneficiile.
sciuro a zis
Tesla Giga Shanghai din China produce 60% din tot, mai vreti beneficii?
IULIAN a zis
Desi sunt complet pro China, Temu etc, inteleg problema. Si problema nu e Temu. Temu doar le-a dat temelie unor smecheri intermediari. Sunt de acord sa platesc mai mult pt produse facute cu adevarat in Europa, dar nu pt produse facute tot in Asia si importate cu ambalaje schimbate de catre smecheri la preturi duble-triple, sau doar ultima parte a asamblarii sa fie in Europa.. Acolo trebuie lucat intai.
mNiosu a zis
Impartasesc aceasi parere ce cei de mai sus. Cat timp, in Romania in mod special, genul asta de produse mentionate si de tine (ieftine, de consum) se aduc tot din China ca se vanda speculativ de 3-5 ori mai scump pe cai „oficiale”, problema nu este la consumator. Probabil ca scindarea trebuie sa facuta la nivel de UE fie cu taxe foarte mari pe import din China, dar si la firme, nu doar la consumatori, fie prin interzicerea lor cu totul si investitii masive in productia locala de produse similare, de 2-3 ori mai scumpe poate, dar mai calitative si vandute la pret corect, cu maxim 2 ori costul de productie la consumatori. Insa imi e greu sa vad beneficii pentru consumatori. Daca nu sunt reguralizate cum trebuie aceste treceri vor fi un climant propice pentru specula si mai mare, doar sursa si costul final se vor schimba in timp ce intermediarii or sa faca mai multi bani. Si oare intr-un climat restrictionat si foarte competitiv nu vom face altceva decat sa mutam o parte din conditiile de muncă precare si salariile mici in estul Europei? E un pariu greu si riscant din punctul meu de vedere…