Site icon Arena IT

Opinie nepopulara: nu voi mai trece niciodata la o masina cu motor termic

Sunt deja mai bine de patru ani de cand ne-am luat prima masina electrica si curand se vor face patru ani de cand conducem doar electric. Am parcurs aproape 100.000 km doar electric asa ca pot sa spun cu tarie ca nu planuiesc sa mai trec vreodata la o masina cu motor termic.

Si zic „nu planuiesc” pentru ca nu poti zice niciodata „niciodata”. Cine stie ce va fi in viitor, poate chiar dispar masinile electrice, cum isi doresc o mana de oameni foarte agresivi pe internet, si ramanem iar doar cu masini pe combustie interna. Ceea ce ma indoiesc ca se va intampla. Dar daca nu se va intampla, si daca nu e din motive ce nu tin de mine, eu nu voi mai trece niciodata la o masina pe combustie.

De ce? Pai o sa enumar doar cateva motive dupa mai bine 4 ani, 100.000 km facuti cu o masina electrica. Si da, am locuit la inceput la bloc, cand spuneam (si inca spun asta, mai putin partea cu incarcarea lunga) ca masina electrica nu e pentru toata lumea, si doar de doi ani locuiesc la casa si de un an conduc cea mai buna masina din lume. Am inceputul drumul asta cu o masina electrica foarte buna, insa de departe ideala pentru calatorii lungi – Renault Zoe ZE 50 – dar care mi-a deschis mintea atat de tare incat n-am vrut sa merg inapoi.

Asadar, ca sa nu o mai lungim, iata cateva motive, in ordine aleatorie, pentru care nu planuiesc sa mai trec vreodata la o masina cu motor termic. Motive care sunt valabile doar pentru mine si atat, si care foarte posibil sa se potriveasca si la tine, cititorule, sau e la fel de posibil sa nu se potriveasca. Nu sunt reguli general valabile, nu e lege ca trebuie sa aiba toata lumea masina electrica, la fel cum (cel putin inca) nu e lege ca n-ai voie sa ai masina cu combustie. Eu nu strig dupa tine pe strada ca ma inec in spatele masinii tale care scoate fum negru cand merg cu bicicleta sau alerg, asa ca nu striga nici tu la mine cand spun de ce masina electrica mi se potriveste mie manusa.

Placerea de a conduce

Cred ca asta e principalul motiv pentru care nu m-as mai intoarce la o termica. Daca n-ai condus o masina electrica nu iti poti imagina cum e, si cuvintele mele oricum vor fi prea putine ca sa pot descrie experienta. Insa totul e foarte fluid, silentios dar in acelasi timp foarte rapid. Pe autostrada, in afara de accelerarile pentru depasiri, nu poti sa zici ca simti mare lucru.

Insa masinile electrice stralucesc fix acolo unde ai nevoie mai multa de putere, pe drumuri nationale, pe serpentine sau la munte. Fie ca urci, fie ca esti la coborare, totul se va face cu o usurinta de neimaginat: masina nu trebuie sa se tureze, sa retrogradeze treapta de viteza sau sa isi dea duhul ca sa poata urca. Nu, totul se intampla extrem de usor si linistit.

La fel si la coborare, unde nu numai ca nu trebuie sa dai o treapta de viteza in jos (pentru ca oricum 99% din masinile electrice nu au trepte de viteza) ci masina va frana prin franare regenerativa, si toata energia o va transfera inapoi in baterie. Si asta iar e un lucru tare. Toate masinile, indiferent de combustibil, consuma mai mult cand urca in altitudine. Dar ce alta masina, in afara de cea electrica, iti da inapoi combustibil la coborare?

Cat despre accelerari nici nu mai trebuie sa zic. Cam orice masina electrica accelereaza foarte foarte fain, mai ales la plecarea de pe loc. Pentru ca ai putere instant (cat o fi ea de putina) la roata: fara ambreiaje sau cutii de viteza.

Daca treci de la EV la ICE (ca da, am facut si asta pentru cateva luni) o sa ti se para ca nu se intampla nimic cand accelerezi si e doar zgomot.

Eficienta si sustenabilitate

E foarte ieftin sa mergi cu masina electrica. Daca stai la casa, sau poti incarca la munca cu un pret decent sau chiar gratis, n-ai motive sa nu ai masina electrica. Nu iti trebuie statie, panouri fotovoltaice sau alte chestii high tech, doar o priza si un pret bun la energia electrica.

Eu in schimb, am acasa 11 kWp putere instalata de panouri de cateva luni (avand 4.5 kWp pana atunci) si de atunci am incarcat 95% doar de la soare. Am si detaliat in articolul de la 1 an si 35000 km de cand avem Tesla Model Y ca aproape 50% din incarcari (deci peste 17000 km) s-au facut gratuit, acasa. Nu exista nimic mai sustenabil si mai prietenos cu buzunarul decat asta. Pentru ca da, curent poti sa-ti faci acasa, insa rafinarie si pompa de petrol nu se mai poarta de ceva vreme.

Si daca n-as avea panouri, cu 0.8 lei/kWh de la Hidroelectrica cei 17000 km facuti cu curent de acasa m-ar fi costat 2500 lei la un consum de 18.6 kWh/100km cat am. Atat. Si chiar si la cel mai scump pret/kWh de la statiile publice tot nu m-as apropia de o masina pe combustie cu o putere similara.

Usurinta de incarcare

Cele de mai sus fiind spuse, eu pot sa declar ca acum de fapt castig timp cand incarc, nu pierd cum crede lumea. „Pai cum asa?”, ati putea intreba. Simplu, acasa masina se incarca singura, nu trebuie sa stau eu langa ea, iar la drumuri lungi oricum trebuie sa opresc 15-20 de minute o data la 2-4 ore din diverse motive. Motive pe care le rezolv o data cu incarcarea.

Si va spun cu mana pe inima ca in ultimii de 3 ani (cu Zoe a fost un pic diferit) pot sa numar pe degete momentele cand am stat eu dupa masina sa se incarce „pierzand vremea”. De obicei masina termina de incarcat suficient cat sa am pana la urmatoarea oprire inainte ca eu sa termin ce am de facut. Asta daca ma opresc pentru cafea/toaleta/intins oasele, ca daca ma opresc sa mananc de cele mai multe ori dezavantajul e ca trebuie sa ma ridic de la masa pentru a ma duce sa mut masina, ca s-a incarcat prea repede si nu vreau sa fiu nesimtit sa ocup statia. Asta da.

Si da, am mai facut opriri si fara sa incarc, de obicei in benzinarii pentru a merge la toaleta. Niciodata, dar niciodata n-am iesit din benzinarie in sub 10 minute. Si asta daca n-am avut nimic de plata si n-a fost coada la toaleta. Ca daca e coada mai bine pleci mai departe, iar pe autostrazi, dar mai ales prin Vest, oamenii stau la coada sa puna combustibil.

Fara costuri de intretinere

In afara de anvelope si filtre de habitaclu, nu vei avea ce sa schimbi la o masina electrica cel putin 4-5 ani. Poate dupa 200.000 km vei fi nevoit sa schimbi niste placute de frana. Nu ai de schimbat filtre de ulei, de motorina, curele de distributie, ambreiaje, volante, EGR-uri, DPF-uri si alte minuni. Nu, pur si simplu mergi cu ea.

Majoritatea masinilor electrice au totusi un interval de service, cand trebuie sa mergi sa-ti ia 300-400 lei doar ca sa se uite la ea sa-ti spuna ca n-are nimic. Din pacate. Tesla nu-l are nici pe ala, si te duci la service doar daca se intampla ceva. Filtrele le poti schimba acasa singur, au ei tutorial pe pagina lor cum sa faci asta daca vrei.

Energie verde si fara noxe

Nu e principalul motiv, ca as fi ipocrit. Insa nu pot sa mint si sa spun ca nu ma bucur cand stiu ca masina mea se incarca cu energie verde si in spatele ei nu ramane niciun gram de fum sau particule nocive. Mai ales pentru ca, v-am spus, fac mult sport si simt in propria trahee noxele de la masinile conventionale, mai ales in sezonul rece, cand motoarele merg mult mai turate pentru a reusi sa ajunga la temperatura ideala de functionare.

Discutia despre producerea bateriei si cat polueaza ea nu isi are sensul. Sunt o gramada de studii despre asta, si chiar daca s-a concluzionat in unele dintre ele ca se consuma mai multa energie (deci se polueaza mai mult) pentru producerea unei masini electrice, din cauza bateriei, toate studiile au aratat ca pe durata vietii unei masini electrice poluarea totala este de cel putin trei ori mai mica decat la o termica, chiar si daca sursa de energie electrica este una poluanta. Puteti citi aici niste mituri.

Iar in Romania, contrar asteptarilor, stam destul de bine pe energie nepoluanta, si puteti verifica asta oricand pe site-ul Transelectrica.

Concluzie

Cu siguranta mai sunt si alte motive, insa nu vreau sa o lungesc prea mult. Acestea sunt suficiente pentru mine pentru a alege o masina si sunt suficiente pentru a nu mai dori sa trec vreodata la o masina pe combustie interna.

Repet, sunt motivele mele. E parerea mea si nu trebuie sa fie si a ta. Ma gandesc sa fac si un articol actualizat cu motive pentru care o masina electrica nu e pentru tine, din perspectiva mea.

Exit mobile version