Da, știu, este nevoie de concurență, altfel ne ducem naibii din cauza monopolului. Dar cum decidem când sunt prea multe aplicații de care nu ai nevoie?
M-am gândit la acest articol la mijlocul lunii trecute, când am primit un comunicat de presă de la agenția care se ocupă de contul Xiaomi în România despre cum aceștia au anunțat o nouă modalitate prin care utilizatorii dispozitivelor MIUI Android își pot face backup pentru fotografii și videoclipuri. În loc să folosească Google Photos separat, Xiaomi le oferă utilizatorilor funcționalități integrate, prin care aceștia vor putea de acum să își facă backup pentru fotografiile și videoclipurile de pe dispozitivele MIUI pe Google Photos, prin intermediul aplicației încorporate Gallery App a Xiaomi.
Practic, Xiaomi se laudă cu un update la propria aplicație de management al fișierelor media care permite acum update mai facil în… aplicația nativă Android, de la Google! În aceeași notă, mai rămâne ca Microsoft să se laude cu noua funcționalitate Teams care permite să faci conferințe pe Zoom, Netflix cu un update care te lasă să intri din aplicația lor pe Prime Video, iar Dacia și-ar face showroom în care vezi modele Renault sau Nissan. OK, ultima se întâmplă deja, așa că o puteți șterge de pe listă… 🙂
Revenind la subiect, Android oferă deja acces la Photos, deci nu înțeleg deloc de ce (aproape) toți producătorii de smartphone-uri își adaugă și aplicația lor. Am spus mai sus că înțeleg necesitatea diversității și nocivitatea monopolului, dar nu îi văd rostul pentru chestii banale. O aplicație de plată separată, una de mail sau de redare muzică sunt de înțeles, pentru că nu toți folosim Gmail, Google Music sau Google Pay (deși unele dintre ele permit adăugarea de alte conturi).
Dar asistenții vocali, aplicațiile de management fișiere sunt ceva basic și nu au nevoie de mai multe alternative. Bine, fie, pot fi, dar nu de la fiecare producător și nu ca să permită upload în aplicația nativă Android! Iar dacă chiar faci asta, de ce mama zmăului, cum zicea o vecină, este necesar să te lauzi cu asta într-un comunicat de presă? Oh, e necesar, necesar… 😛
Nici nu știu ce este mai jenant – faptul că Xiaomi se laudă cu asta, că agenția de PR nu le-a zis nimic sau că presa a preluat imediat știrea bombă? Poate mă lămuriți voi că este ok așa ceva, chiar necesar… (sic!)
Dacă ar fi să fim realiști, „moda” aplicațiilor este absurdă în ideea în care internetul ar trebui să fie sinonim cu universabilitatea de a accesa datele indiferent de platforma utilizată. O aplicație e dependentă de platformă. Adică nu mai căutăm pe .lx.ro sau .mag.ro, ne instalăm aplicații. E o forțare a proprietarilor de site-uri de a folosi aplicații pt.a accesa date importante pt.publicitate: email, telefon, locație … etc.
O variantă mai ușoară de a fi spionat (teoria conspirației)… Ideea e că informația înseamnă putere și de ce să nu colecteze și producătorul date. Rămâne la latitudinea utilizatorului cu cine își împarte informațiile, asta dacă îl interesează. Oricum de aici s-ar putea ajunge la aceeași chestie cum e cu browser-ul, să te întrebe la inițializare care vrei să fie aplicația default pentru chestii ca: mail, file browsing, photos, asistent vocal, notițe, health, etc.
hai mai ….ca trebuie si programatorii lor sa reinventeze apa calda…ca asa vor aia care is mai sus …sa aiba aplicatia lor … nu conteaza ca faca un rahat … e a lor …si asa isi justifica existenta …. ca aia 5 care sunt angajati la primaria de care apartin eu , care se intrunesc intr-o comisie ca sa acorde …un loc de parcare … cineva o stins becul in tara asta
Pentru ca din aplicatii de obicei ai foarte putin control si greu pot sa opresti colectarea de date. Simplu.