Oracle a anuntat oficial ca a ajuns la o intelegere pentru achizitionarea companiei Sun Microsystems pentru 7.4 miliarde de dolari.
Luna martie a fost dominata de mai multe zvonuri potrivit carora IBM vrea sa cumpere Sun pentru aproximativ 6.5 miliarde de dolari, insa in cele din urma tranzactia a picat ca urmare a prevederilor pe care IBM urma sa le impuna in contract.
Iata insa ca viitorul companiei Sun a fost pecetuit luni, cand gigantul Oracle a anuntat oficial ca va cumpara compania pentru 9.5 dolari pe actiune. Concret, suma totala a tranzactiei este de 7.4 miliarde de dolari.
Oracle este cel mai mare producator de software enterprise, cunoscut in principal pentru bazele de date (foarte scumpe) pe care le dezvolta. Desi Sun si-a construit reputatia ca furnizor de platforme hardware pentru servere, compania este cunoscuta in intreaga lume pentru produsele sale software.
In comunicatul de presa care anunta tranzactia, Oracle a lasat sa se inteleaga ca divizia hardware nu va fi afectata, insa evident principalul obiectiv al achizitiei este reprezentat de produsele software dezvoltate de Sun. In orice caz, Oracle anuntase la finalul anului trecut lansarea primului sau server hardware, iar acum s-ar putea baza si pe divizia omonima a celor de la Sun.
Poate cel mai popular produs software in randul utilizatorilor obisnuiti si dezvoltat de Sun este tehnologia Java, prezenta pe aproape toate computerele utilizatorilor si necesara pentru accesarea prin intermediul unui browser a numeroase produse software dezvoltate pe aceasta platforma. De altfel, in cadrul comunicarului de presa, Oracle sustine ca Java este cel mai important produs software pe care l-a achizitionat prin aceasta tranzactie.
Insa marele semn de intrebare pentru dezvoltatorii de software este reprezentat de viitorul bazei de date MySQL, produs ce reprezinta un rival de temut pentru actualele baze de date realizate de Oracle. Daca ne gandim ca bazele de date Oracle au preturi cel putin ridicate, in timp ce MySQL este gratuit, este lesne de inteles ca Oracle va face tot posibilul sa isi protejeze propriile produse de pe urma realizeaza castiguri insemnate.
Viitorul PostgreSQL, o alta baza de date open-source aflata in plina dezvoltare in care erau implicati angajati de la Sun, devine incert odata cu trecerea a numerosi dezvoltatori in tabara Oracle.
De asemenea, cunoscuta si apreciata suita office OpenOfficce devine acum proprietatea Oracle, insa vestea buna este ca acest produs nu are un concurent in cadrul Oracle, astfel ca cel mai probabil va continua sa fie dezvoltat.
Nu in ultimul rand, Oracle a intrat si in posesia sistemului de operare Solaris.
Consiliul de conducere al Sun a aprobat in unanimitate oferta Oracle, iar tranzactia se va finaliza pe parcursul acestei veri, dupa ce aceasta va fi aprobata de Consiliul Concurentei.
Comunicatul de presa care anunta intelegerea dintre cele doua companii este disponibil aici.
Java in mare parte este software liber, la fel este OpenOffice si anumite versiuni de MySQL. Cred ca variantele libere vor continua sa existe si sa fie dezvoltate, insa am o presimtire foarte urata in legatura cu aceasta achizitie.