AFM (Administratia Fondului pentru Mediu) a pregatit pentru acest an un program (Casa Verde) de instalare a panourilor fotovoltaice pentru persoanele fizice. Ei bine, anuntul despre program s-a facut acum cateva luni bune insa lucrurile s-au miscat, ca si orice altceva in Romania, destul de greu. Acum au inceput sa se mobilizeze cei de la AFM iar lista cu instalatorii autorizati a fost publicata.
Despre program si panouri fotovoltaice
Programul se adreseaza (cel putin in prima faza) persoanelor fizice si isi propune finanarea a peste 30.000 de gospodarii cu suma de 20.000 lei sau maxim 90% din valoarea instalarii. Puterea instalata trebuie sa fie de minim 3 kWp dar poate fi si mai mare, caz in care diferenta va fi suportata de beneficiar.
Din informatiile pe care le-am acumulat pana acum, se pare ca un sistem bun de 3 kWp se incadreaza in aproximativ 23.000 lei cu tot ceea ce inseamna documentatie, manopera si piese.
Despre inscriere si instalatori autorizati
In fine, ideea e ca in perioada 2 – 6 septembrie 2019 toti instalatorii autorizati de AFM – a caror lista OFICIALA o gasiti AICI – trebuie sa se prezinte la AFM pentru semnarea contractelor. Abia dupa aceea se vor putea face inscrierile la instalatori, adica incepand cu 9 septembrie.
Voi puteti lua de pe acum legatura cu instalatorii autorizati din judetul vostru, insa aveti mare grija ca pana acestia nu semneaza contractul cu AFM ei nu va pot oferi nimic. De altfel, multi instalatori autorizati cer spaga, avans partial sau chiar total pentru a va include pe anumite liste. Eu va sfatuiesc sa nu va inscrieti la astfel de instalatori si SA NU DATI AVANS. Ghidul complet pentru persoanele fizice il gasiti tot pe pagina AFM si va recomand sa-l cititi cu atentie, pentru ca e destul de simplu.
Seria de articole va continua
Eu imi propun sa aplic la program si de aceea va spun de acum ca va voi tine la curent cu evolutia lucrurilor, acesta fiind primul articol dintr-o serie mai lunga despre cum poti si tu sa-ti instalezi gratuit fotovoltaice de la AFM, cat te costa, care e procedura si ce panouri fotovoltaice ar trebui sa-ti accepti pentru instalare.
Articolul va face parte din categoriile Smart Home si Fotovoltaice Gratis, categorii pe care veti putea urmari intreaga poveste.
Foarte buna initiativa!
Speram sa reușim sa ne instalam
E o mare păcăleala.Tot ce produc panourile se duc direct la furnizor de electricitate!Se va bucura de acei KW decat fornizorul de energie care ia acel KW de la panouri va este platit la jumătate de pret și dupaia va livreaza la preț dublu KW plus taxele aferente care mai înseamnă aproape inca un KW!
Nu face statul român nimic bun in interesul cetățenilor.
Informativă înainte de a da banii și trageți concluzie!
1. Decât ăla nu e folosit corect. Decât zic, nu dau cu parul. 2. Prețul de vânzare către tine e de aprox. 6 bani kw. Ți-l cumpără cu 22 bani. Deci diferența nu e dubla, cu tripla. 3. Sistemul e setat sa îți de-a ție ce produce. Daca nu folosesti, îl trimite în rețea.
Ai auzit de autocorecție la un telefon!Plătește cineva 6 bani pe kw???Probabil el e singurul care plătește atât că e angajat la ei!6 bani kw de lumina,pe ce lume se plătește atât?Eu unul primesc KW cu 63 de bani. Care e faza ,,Deci diferența nu e dubla, cu tripla. ” domnul Cristian Răducă,corectam pa alții care scriu de pe telefon și telefonul are autocorecție,dar și tu greșești!
Succes,sper sa fi unul dintre cei care se vor bucura de serviciile și avantajele create de statul român!
Întrebări mai multe detalii și o să ajungeți la concluzia că nu merită!Eu atât va spun doar atâta,că nu va dau voie sa stocați energia în baterii acumulatori,contorul e cu sens dublu,iar furnizorul de energie va da jumătate din prețul KW,iar la consumator ajunge la preț dublu plus toate taxele aferente care mai înseamnă un KW!!!
Stiu, se finanteaza sisteme OnGrid. E ok.
Acel sistem OnGrid de 3kw costa până în 13000!
Căutați oferte sa vedeti
60 am vrut sa scriu, dar tu ești focusat pe altceva. Oricum, ești atât de vehement. De ce?
Nu vă veți bucura de ce produce panoul fiindcă pleacă direct la furnizor!
Daca ai consum fix atunci nu pleaca, invertorul prioritizeaza consumul din casa.
Oricum e neinteresant!Au un preț supraevaluat plus că nu va face niciodată ceva statul român ceva bun pentru cetățeni!
Închiriez acoperișul casei pentru distribuitorul de energie sau statului român cu chirie lunara daca sunt interesate aceste instituții!
Numai afaceriști in tara asta!Oare chiar sa găsit hotul cu prostul?!
Ovidiu esti ok? Ai exemple concrete de ce nu e ok acest program (care inca nu a inceput)? Daca nu, ai rabdare si termina cu dezinformarea.
Nu as fi scris nimic aici daca nu mă interesam!
Chiar rog toți doritorii sa se informeze înainte de a scoate bani din buzunar.
Sa mai zic că acele panouri solare produc 3kw când bate soarele direct in ele,iar la umbra produc doar 15% – 20%!,Mai exact la umbra produc un 600 W!!!
Eu nu descurajez si doar avertizez amenzii sa se informeze foarte bine înainte de a face o prostie și dupaia sa regrete!
Prefer sa scot banii din buzunar și să mă bucur eu că deținător de panouri,nu sa să facă atii curul mare pe proprietatea mea!Trăim in Romania,într-o țară condusă de niste hoți și cu asta am spus totul!
Sper sa nu dispară aceste comenturi ale mele și chiar abia aștept și punctul de vedere a altora care s-au interesat.
Eu m-am interesat si zice lumea ca Ovidiu e scapat de la balamuc…
varucu trebuia să te interesezi de aceasta super oferta cu panouri și nu de mine!
Un lucru e cert.Nu dau voie la acele panouri cu stocare in baterii acumulatori deoarece nu vei mai consuma de la furnizori,și nu vei mai injecta multi KW in rețeaua statului!Interesul statului este sa fi dependent de acei furnizori fiindcă sunt bani care îi încaseaza,pe când daca ai fi independent nu vei mai plăti nimic către furnizorii de energie și automat statul nu mai are încasări,și de aici rezultă buna intenție a acestui program!
Căutați oferte și verificați prețul echipamentelor de aceiași putere și veți observa diferențe enorme de pret,între cele care fac parte din acest program și cele din afara programului.
Pai si care-i faza ca nu pricep? Daca vrei echipament mai scump, scoti bani din buzunar. Ce manarii face statu? Cine detine infrastructura plateste bani pentru intretinerea ei, muncitori calificati, materiale, piese de schimb etc. Tu ce vrei, sa vinzi kW 1:1 fara sa faci nimic pe langa? Vorba ta: s-a intalnit hotul cu prostul…
Tu de ce ți-ai instala panouri?
Probabil sa reduci consumul de KW furnizat de companiile de electricitate?
De ce nu îți dau voie sa montezi panouri fotovoltaice cu stocare în baterii acumulatori???
Ia stai și gândește-te și da un răspuns.
Scopul fotovoltaicelor e sa iti reduca si tie consumul dar si sa creasca productia la nivel national, pentru reducerea emisiilor de CO2. Nu face nimeni programe de finantare pentru tine in mod special.
Ai perfecta dreptate.Pai asta am zis.
Decât să accept mizeria asta de program mai bine îmi cumpăr cu banul jos și gata!Ce se întâmplă dacă prin programul lor as fi putut să-mi stochez in bateri acumulări iar diferența de costuri o suportam eu din buzunar?
Nu se poate pt că …..
Ok, pai am inteles toti ideea ta.
Darius nu trebuie sa o facă pt mine in mod special!
Trebuie sa o facă pentru reducerea emisiilor de CO2,pentru reducerea costurilor produceri pe Kw,dar programul asta nu e făcut pentru așa ceva atâta timp cât îți interzice suplimentarea cu baterii acumulatori chiar daca suporți restul cheltuielilor!De aici rezultă ca acest program e conceput pentru umflarea grosolană a conturilor lor.
Ovidiu, vezi că o iei rău pe arătură. Programul PERMITE instalarea de invertoare, unele speciale gen Huawei, care sunt combo și permit și instalarea de baterii. Insa bateriile nu sunt incluse in program. Deci iei 20k de la guvern și pui sistemul și mai suplimentezi tu cu baterii.
Unde ai tu dreptate e faptul că nemții au făcut un program similar, nu pentru baterii deci, i sa te plătesc dublu pentru kw injectați in sistemul național. Acolo toți își pun așa ceva. Cel puțin în zona Bayern
Mă faci să rad.Tu te interesezi de mine in loc sa te interesezi de program și sa faci niste calcule matematice că să poți înțelege ceea ce spun eu!
Adevărul e că e grea matematica in conditiile in care sistemul învățământului e la pământ!
Asta se dezvolta in Romania!
E mai ușor să jignești pe alții!
Varucu e greu sa gandesti!Oricine deține panouri și injecteaza KW in in reteaua națională,din start rețeaua națională reduc costurile la producerea KW!Mi se pare o super nesimțire sa iei KW de la panoul meu și dupaia sa mil vinzi cu toate taxele lui peste și la un preț dublu,dar tu că rețea națională și stat român nu-mi dai voie să-mi stochez câțiva KW in in bateri acumulatori!
Despre ce vorbim aici!Oare nu e o nesimțire grosolană și hoție pe fata?
Chiar nu o sa sai răspund pentru că ……
Mult succes celor care se înscriu în program.
Daca vrei sa stochezi iti instalezi sistemul pe banii tai.
Lasa-l Darius, probabil e vreun frustrat de instalator care a primit cu tifla cand a vrut sa se inscrie in program. Imbecilitati mai mari pe tema asta nu am auzit pana acum.
Ovidiu, observ ca îti place foarte mult acumulatorii, daca spui ca esti atat de informat care este durata de viata a aacumulatoriilor pana trebuie complet schimbati? Care este pretul de cost pe un acumulator (cati Lei per Watt stocat). In caz ca nu stii, numerele pot varia de la ce spun, pentru ca am datele din 2016. Un acumulator foarte bun are o durata de viata de 7 ani, iar media de cost este în jur de 2.4 lei. Asta înseamnă că dacă acumulatorul tău cu o capacitate, pentru simplificarea calului, de sa zicem 1kW, te va costa 2400 lei. Fa socoteala pentru casa ta. Dacă ai impresia ca îți scoți investiția cu acumulatori, dai drumul. De acord ca statul nu îti oferă un preț bun per kW dar soluția cu acumulatori este mai rea. Vei fi OffGrid 7 ani cu echipamentul care te costa astăzi echivalentul de curent pe 10-15 ani dacă ai lua direct din rețea.
Ovidiu… daca esti asa de suparat ca te arde statul, de ce nu pleci in alt stat sa te arda aia… sau nu. Pentru ce te plangi atata cand ai optiunea sa pleci unde vrei tu si sa nu te plangi?
Am și eu o întrebare….. M am interesat de acest program la o firma care este acreditată să pună panouri și după niște discuții domnul respectiv a zis că ei au ca și condiție ca după punerea panourilor subvenționate să plătesc 10.000 lei în 10 ani(bani sau în energie) ….. E normal așa ceva? Vouă vi s-a pus condiții din astea?
Nu e in ghid, deci nu e normal.
Varianta alternativa https://www.cezinfo.ro/fotovoltaice?fbclid=IwAR1Qi0ddLRJeZdo5frEXRx9p4Z9a2vOQm8O5B79lzhGM-L-tz4NoPXZCJuM#kontakt
buna ziua, M-am inscris si eu in acest program , mi s-a aprobat tot , dar firma, instalatorl validat de AFM, cu care am facut contract mi-a trimis deja factura sa platesc 5465 RON , pana nu s-au apucat de lucru ! Mai mult de atat, aceasta firma , stipuleaza in contract „In cazul in care AFM nu asigura finantarea proiectului in termen de 90 de zile de la depunerea dosarului de decontare, solicitantul se obliga sa suporte costurile eligibile care fac obisectul finantarii proiectului. Dupa ce AFM efectueaza decontarea catre instalatorul validat , acesta va vira suma primita catre solicitant (beneficiarul final) Ce sa fac !!!