De cativa ani incoace, am mereu un tab deschis in Chrome in care ruleaza YouTube. Ascult muzica atat cand lucrez cat si cand scriu articole pentru site. Voiam sa scriu de ceva vreme lucrurile astea dar uitasem de problema mea cu YouTube pentru ca incepusem sa folosesc Mixcloud, am gasit acolo un canal cu mixuri pe gustul meu. Problema a fost ca s-au terminat mixurile de acolo care mi-au placut si am revenit la Youtube.
Ca sa va explic putin modul in care folosesc eu Youtube-ul: nu abuzez de butonul de like – dau like doar melodiilor care imi plac pe Youtube, acestea se adauga in mod automat in playlist-ul liked videos si aia e practic totul. Apoi intru pe playslist si ascult muzica.
Ei bine, problema apare cand eu m-am saturat de playlist-ul asta al meu si sunt lenes: nu vreau sa ma apuc sa fac unul nou si nici sa folosesc Spotify. Astfel ma trezesc de multe ori in situatia urmatoare: intru pe YouTube, dau play unei melodii careia i-am dat candva like, fara a intra in playlist. Piesa canta, iar la final, pentru ca am autoplay-ul activat imi baga urmatoarele piese la care am dat like intr-o alta ordine, atat. Astazi in schimb am avut cea mai „variata” gama: eram concentrat pe munca si abia dupa vreo jumatate de ora mi-am dat seama ca YouTube-ul mi-a spalat creierul cu aceleasi 2 melodii de cand l-am pornit – evident melodii carora le-am dat like candva.
Mai mult, desi urmaresc canalele Unbox Therapy, MKBHD, What Culture Gaming sau BeforeYouBuy periodic nu le-am dat subscribe, singurul la care am dat este DigitalFoundry. Astfel ca se intampla de multe ori sa ma uit la un video nou al lui Unbox Therapy, iar urmatorul video pe care mi l-a pregatit YouTube este ghici ce: un video de la MKBHD pe care l-am urmarit in intregime cu o seara inainte cap-coada.
Algoritmul prin care YouTube recomanda clipuri este departe de a fi bun, perfect nici nu indraznesc sa zic. Alt exemplu este de ieri: cautasem de cateva ori trailer pentru noul film Joker, iar trailerul a aparut ieri si ma asteptam sa il am pe prima pagina pentru ca am cautat si aveam oricum un interes sporit pentru a viziona trailere de filme pe YouTube. Nu era nicaieri, in schimb erau trailere pentru Avengers, pe care le-am vazut de minim 3 ori. Si nu a fost prima oara. Din moment ce video-urile sunt clasificate pe categorii, m-as astepta ca avand in vedere interesul meu pentru muzica si un anumit gen muzical, acesta sa fie capabil sa imi sugereze melodii noi. Soarta este similara si daca intru pe un Mix aleator creat de Youtube pentru mine: jumatate din melodiile de acolo sunt melodii carora le-am dat like….
Voi ce aplicatii folositi pentru muzica? Care este preferata voastra si care ii sunt defectele (daca ele exista)?
Până să vorbim de algoritmii de sugestie, hai să vorbim de calitatea clipurilor 1080p. Nu de puține ori ofertanții de conținut fac upscale la 1440p doar să fie ceva bandă în plus să nu fie clipul plin de macroblock-uri.
Idem la Netflix.
Muzică? Google Play. Deși aș prefera FLAC. E o diferență sesizabilă între aceeași piesă FLAC și Google Play pe niște căști Sennheiser HD 518 cuplate la un Asus Xonar AE (are port și amplificare pentru căști)
De ce nu folosesti Tidal, daca vrei muzica la calitate flac?
Pentru că Tidal e 20 de euro pe lună. Mai puțin costă abonamentul la IDE-ul cu care chiar fac bani.
Din aceleasi motive (din punct de vedere al melodiilor) am trecut la spotify. Iar la canalele pe care le urmaresc din cand in cand, am dat de curand subscribe, pentru ca am observat si eu aceleasi situatii de care specifici.
E totul despre bani Alex. Totul e facut in asa fel incat tu sa vezi, sa vrei si sa cheltui. Si chiar daca nu cheltui, toata lumea mananca din publicitate, mai putin amaratul care vinde. Eu folosesc (evident) apple music si desi este departe de a fi perfect, necesitatile mele sunt satisfacute in cea mai mare masura. A fost mai greu pana mi-am facut playlist-urile mele, dar acum ma bucur la maxim de ceea ce-mi place, de pe toate dispozitivele (pe rand) caci cloud-ul este „sfant”.
Pe mine ma enervează când vreau sa ascult un anumit tip de muzica și el ma duce „de la Ana la caiafa” de ajung sa ascult manele
Ascultam radio la birou (online), astfel mai schimbam ritmul de la un gen la altul, dar niciodata nu ascultam altceva decat muzica.
Am observat si eu ca daca las youtube-ul „sa mearga” – imi recomanda tot felul de bazaconii si melodii care nu au nicio treaba cu gusturile mele.
va rog sa ma ajutati era o pagina pe net numita parca Muzicopedia sau Muzicologia … in care setai ce gen vreai sau ce rit al genului sau ce an …si iti crea o lista …va rog sa ma ajutati ca nu mai stiu cum ii spune
era doar 32 de kbps free dar era ceva superb … Thx pentru raspuns
Am „tone” de muzica offline, in cea mai mare parte flac, sacd, dsf, dff, dts, dvda, colectii intregi, discografii si nu as putea asculta stream-uri online limitate la mp3 128kbps decat ocazional.
Intr-adevar, muzica are savoare ascultata la orice calitate, dar in zilele de azi, poti sa-ti cultivi o educatie si un gust pentru a asculta muzica la un nivel superlativ dpdv acustic.
Desigur, asta implica un echipament audio costisitor, dar daca te obisnuiesti sa asculti muzica redata la o rezolutie inalta, cu greu te intorci la mp3 sau streaming online ieftin sau gratis.
Corect.
Youtube a ajuns un gunoi, PUNCT.