Intel Haswell a venit, iar placile de baza foarte performante si menite sa suporte noile procesoare isi fac aparitia rand pe rand. Astazi vorbim despre Gigabyte Seria 8.
Noile placi de baza Gigabyte au fost gandite cu mare atentie si promit ca vor fi un etalon al performantei. Seria 8 vine cu imbunatatiri majore si specificatii noi, ce vor oferi o durata de viata mai mare si siguranta in exploatare.
Cea mai importanta ar fi tehnologia Ultra Durable 5 Plus, adica o duarata de viata mai mare a componentelor si o functionare eficienta a acestora. S-a implementat si circuitul de alimentare digital, porturi placate cu aur si un centru de aplicatii unde gasesti diferite programe pentru calculatorul tau.
Racirea este alcatuita din radiatoare amplasate in zona PWM-ului procesorului si in zona chipsetului. Poti alege intre racire pasiva, activa sau pe apa. Circuitele folosite sunt digitale si sunt produse de International Recifier.
O alta tehnologie este Gigabyte UEFI DualBios cu Modul Dashboard. Cu aceasta vei putea accesa setarile de performanta si OC in timp real. Ai acces la toate datele legate de placa de baza, procesor, grafica si memorii. Noua interfata este complet customizabila si te poti folosi de mouse.
Centrul de aplicatii Gigabyte este locul de unde obtii aplicatii pentru placa ta cea noua. Sunt incluse Easy Tune, @BIOS, EZ Setup, Live Updates, USB Blocker, ON/OFF Charge 2, Smart Recovery si Smart Time Lock.
Portuile USB 3.0, 10 la numar, dispun de cate o siguranta in parte. In caz ca ceva nu merge cum trebuie, nu se strica si alte porturi sau componente. Gigabyte DualBIOS este probabil unul dintre cele mai importante aspecte. Acesta ofera un back ul al BIOS-ului in cazul defectarii din anumite motive.
Tot legat de siguranta, porturile USB si LAN sunt protejate impotriva descarcarii electrostatice. Fiecare conector are un filtru dedicat care suporta chiar si lovirea unui fulger. Gigabyte Seria 8 ofera un amplificator pentru castile de gaming. El conduce sarcini de 600 Ω iar asta inseamna mai putine distorsiuni si un sunet de calitate.
Socket-ul este palcat cu 15 µ de aur, insemnand ca acesta va rezista mai mult in timp iar contactele si pinii nu se vor mai coroda atat de repede. Cunosc oameni care au sisteme de 15 ani si merg pana in ziua de azi, fara sa aiba socket cu aur.
Sunt prezente si porturi Thunderbolt ce suporta transfer simultan bidirectional de pana la 10 Gbps. Mai pe scurt, viteza mare. Mai multe detalii gasiti chiar aici
„fara sa aibe socket cu aur” –> „fara sa aibă socket cu aur”
[…] Cunosc oameni care au sisteme de 15 ani si merg pana in ziua de azi, fara sa aiba socket cu aur. […]
Pei da, nici eu nu stiam ca se ‘coroda’ pinii.
Dar ce ai vrut sa spui cu :
[…] Circuitele folosite sunt digitale si sunt produse de International Recifier. […]
Te referi cumva la IRQ ?
(nu inteleg)
Cred ca e vorba de placa de baza realizata in multistrat, iar intre ele conexiunile sunt minime. Alocand integrate cu memorie pentru comunicare mai eficienta. Ca sa ma intelegi ce vreau sa zic arunca o privire pe poza urmatoare, nu mai e prezent niciun circuit de „suprafata”
http://goo.gl/40elB
Aha, am inteles;
Dar sincer nu cred ca-i asta, pentru ca placiile (in general) sunt facute in ‘multistrat’ din anii 80~;
Asta a fost ‘revelatia’ in calculatoare, au putut integra mai multe circuite in multiple straturi pe aceasi suprafata, astfel suprafata de ‘lucru’ este mai mica, in fine;
Da, se pare ca Gigabyte este ‘top-ball’ in zilele noastre, nici ASUS nu vad ca mai scoate ceva asa de interesant precum Gigabyte, ei cam din totdeauna au fost ‘acolo sus’ impreuna cu ASUS, dar se pare ca ‘azi’ sunt clar castigatorii.
Si cat despre restu’ producatorilor, sincer nici nu-i cazu sa ii adaugi in ecuatie, ca-s irelevanti, mai ales in zilele noastre. (vb de MBs)
Reuseste cineva sa scoata ceva mai bun ca Gigabyte ? Nu ca ii laud sau ii ridic undeva, dar am observat ca au cele mai bune rapoarte dintre pret / calitate si nici nu se incarca service-ul de ele.
Si eu am o placa de baza de la ei, la un desktop, si pot sa zic ca e foarte buna. Iar modelul acesta, din seria 8, chiar e o placa de baza „de baza” pe viitor!
Banuiesc ca la asa performante, seria 8 va dispune de porturile 4K, ptr tehnologia Intel® Collage, respectiv Dual Thunderbolt™ cu care se lauda deja doar 3 modele din seria 7 (UP5 TH, UP4 TH si D3H DH pe micro) ?.