Platforma Brazos, ce a marcat debutul erei Fusion la AMD, a sosit la inceputul acestui an. Insa in ciuda faptului ca procesorul integra atat controller-ul de memorie cat si GPU-ul, aceasta platforma era inca impartita in mai multe componente: CPU (Ontario sau Zacate) si chipset (A50M – Hudson M1).
Dar aceste lucruri urmeaza sa se schimbe cu Deccan, urmasul lui Brazos. Pentru ca de aceasta data vorbim despre o platforma SoC (System on a Chip). Adica toate componentele sale sunt integrate in acelasi chip, sa zicem in procesor. Acelasi lucru il vedem si la platformele mobile (de telefoane, cum ar fi Snapdragon sau Tegra), si asta va urmari si Intel la al sau Atom, insa in 2012, cu generatia Medfield.
Si cum a fost cazul si la Brazos, si Deccan va avea doua variante de procesoare: Wichita (TDP de 8 W) si Krishna (TDP de 20 W). Ele vor avea la baza aceleasi nuclee Bobcat prezente si in Ontario si Zacate, insa ameliorate la maxim, realizate intr-un proces tehnologic de 28 nm, si in numar de pana la patru. Deci va avea pana la 2 MB L2 cache, si va beneficia si de TurboCore.
Controller-ul de memorie va fi compatibil DDR3 pana la 1600 MHz, si va recunoaste si ULP-DDR3 (Ultra Low Power). Iar GPU-ul, pe langa UVD3, va include si o noua tehnologie, denumita Secure Asset Management Unit (SAMU), ce va degreva in mod suplimentar CPU-ul, cu scop de a scadea consumul electric.
Ca performanta, AMD ne promite ca noua platforma Deccan va oferi performante la nivel CPU cu 20% mai bune per core fata de Brazos, si cu 25% mai bune la nivel de GPU. Si va fi compatibila USB 3.0, dar va avea nevoie de un nou socket, FT2. Deccan este asteptata la inceputul anului 2012, si ar trebui sa fie prima platforma x86 SoC.