Nu stiu daca stiti dar Lucian Mindruta este unul dintre cei mai activi promotori pentru mersul pe bicicleta. Asa ca umbla cu ea cat de des poate, chiar si iarna. Iar pentru asta foloseste o masca de biciclist cu filtru pentru aerul respirat. Ia uitati-va voi cum arata dupa 500 km de mers prin Bucuresti.
Mie unul mi se pare ca arata rau, iar 500 km nu mi se par multi, avand in vedere ca spune ca are 22 km pana la birou. Problema e ca filtrul ala ar fi aratat probabil la fel si in Timisoara, Cluj sau alte orase mari.
Nu stiu cum e la voi, insa Timisoara devine, pe zi ce trece, un oras tot mai murdar si imbacsit. Plin de praf, gunoaie si fum. Acum doua zile am iesit la o tura cu bicicleta in jurul orasului si n-am facut mai mult de 20 km, cand am ajuns acasa si m-am spalat pe fata apa din chiuveta s-a facut neagra.
Pai s-a plimbat in poienite sau prin traficul din Bucuresti?
In primul caz ar fi avut numai polen pe filtru, in al doilea caz, ghici?
Reclama mascata 🙂 Zi mersi ca u stai la tara intr-un sat uitat de lume, „scos din noroaie” de actuala guvernare. Sunt copii care merg zilnic zeci de km prin noroi ca sa invete in niste clase mizere si friguroase, gata sa se prabuseasca pe ei. Si rahatu’ asta-n ploaie face reclama la filtre. Nu-l obliga nimeni sa stea in ghena aia numita Bucuresti. In loc sa plangeti ca e praf, mai bine pune-ti mana pe o matura si va faceti curat in fata scarii, ca pe alesi ii doare-n bau de voi. Nu ii intereseaza decat o data la 4-5 ani cand puneti stampila (sau nu). Nu va mai aruncati mizeria pe jos si segregati-va gunoiul. Vreti schimbare din senin asa sa vina la voi? Nu se poate babaieti asa. Tre’ pus osu’ la treaba.
Auzi la el… Maruta!!!
Cum da el de pamant cu toti. Incredibil.
Ce uita ipocritul asta sa va zica este ca el conduce diesel si mare parte din mizeria aia de pe filtre este provocata tocmai de ipocriti ca asta care desi „isi permit” sunt incapabili sa faca ceva concret da tin lectii altora.
Asa arata si plamanii tai si ce e mai grav, ca tot vorbesti de copii, asa arata si plamanii copiilor chiar inainte de nastere ca PM2.5 (ce emiti tu) trece prin placenta.
Chiar dacă ar face reclamă la filtre ce este rău în asta? Poate că sunt persoane care nu știu de astfel de filtre și prin promovarea lor faci un bine. Mătura nu prea are legătură cu poluarea, cu faptul că unii merg cu niște „cazane” de peste 10 ani fie vară fie iarnă, cu filtru de particule anulat sau scos, fără catalizator, egr etc. Sunt studii care arată că la nivel mondial mor milioane de oameni în fiecare an din cauza poluării. O alternativă la diesel poate fi GPL-ul, poluează mai puțin, întreținerea costă mai puțin decât la un diesel și la preț combustibibil per km este aproximativ ca la diesel.
sa interzica dieselurile si la noi!
si sa termine centura aia mileniala odata..si in celalalte orase la fel.
Nu doar diesel-urile sunt o problema. Jumatate din masinile din Romania sunt mai vechi de 15 ani: https://www.auto-bild.ro/stiri/masini-mai-vechi-de-15-ani-159842.html
Corect, diesel-urile sunt principala problema deoarece nimeni nu are bani sa schimbe un filtru de particule care costa cat masina. De aceea i se mai trage o gaura sau mai multe, ba chiar este eliminat cu totul si se umbla in calculator ca sa mai vina si cativa cai putere de acolo. Evident complet ilegal si talhareste, dar cat timp vom aprecia haiducia ne meritam soarta.
Das auto
Sciuro problema la noi nu o reprezintă mașina diesel in sine de la euro 4 ( cu filtrul de particule)in sus emisiile sau redus mult problema e romanul care își cumpara diesel euro5-6 dar merge cu ia subturata sa scoata consum mic nu lasă mașina să își facă procesul de regenerare al filtrului și nu merg nici cu ele in service pentru curățare apoi se înfunda și trebuie schimbat ,merg îl anulează cum ai spus din cauza costului cu toate că atunci când iei mașina trebuie sa fii conștient că se poate întâmpla și îți iei pe benzina daca nu îți permiți să îl schimbi și principala problema e din nou corupția din tara noastră dacă dai bani cui trebuie treci itp-ul și pe 3 roti. Și țările precum Germania permit dieselor euro5-6 sa intre în orașe acum noi suntem o tara săracă și oamenii nu își permit mașini mai noi asta e dar macar cele care le avem sa le intretinem corespunzator.
Masinile de peste 15 ani nu sunt nici macar Euro 4.
nu numai filtru, dar si nox-ul. chiar si alea cu uree s-a dovedit ca din euro 6 erau euro 3, iar un diesel euro 3 e muuult mai nociv decat un benzinar non-euro de zeci de ani.
Unde „s-a dovedit” ca Euro 6 cu Adblue era Euro 3?! Hai sa aruncam vorbe aiurea…
@qlm cum unde? In mintea lui.
Eu am stat in spatele catorva benzineare care scoteau un miros atat de urat ca efectiv mi s-a facut rau. Si eu eram in masina mea la cativa metri distanta, gandeste-te cum s-ar simti daca ai sta afara langa acele masini.
Alta experienta saptamana trecuta, fac dreapta dintr-un sens giratoriu si observ ca pe sensul opus era foarte mult fum, initial am crezut ca a dat cineva foc la buruienile de pe margine dar imediat observ cum un Renault cu motor pe benzina efectiv afuma tot sensul opus(doua benzi pe sens).
Problema in Romania este ca masinile sunt vechi.
Un Diesel Euro 5 sau Euro 6 este lux in Romania din punctul de vedere al poluarii.
Am o masina diesel euro 6 cu adblue si una, trasa pe dreapta cu euro 3 diesel. Daca le pornesti in garaj, prima, nu numai ca nu scoate nimic vizibil pe esapament, dar nici nu miroase asa de rau, cea euro 3 te intoxica imediat, nici nu poti sa mai respiri.
Nu poti sa compari euro 3 cu euro 6.
Si, da! Ii fac regenerari de cate ori cere, schimb ulei si filtre la intervalul optim.
Daca va creste autonomia celor electrice, in 5-7 ani, ma bag.
Daca ma uit retrospectiv asa, trebuie sa ai bani nu gluma sa iti permiti sa conduci o fosila. In fiecare saptamana lasam la benzinarie in jur de 200RON, doar pentru mers la munca si prin oras (la comparaturi, etc.). Cand vine vorba de drumuri mai lungi, nu mai zic. Cel putin doua schimburi de ulei pe an, filtre, reparatii, etc.
Acum, platesc rata la masina si cam atat. Cat sunt la cumparaturi masina se incarca, inca sunt suficiente statii si se deschid altele noi. Daca nu te duci la orele de varf de obicei e liber. Singurul inconvenient e ca la drumuri lungi trebuie sa faci si pauza de incarcare. Da daca stii sa iti planifici cum trebuie deplasarea, poti merge oriunde in Romania.
@Marius, esti profund subiectiv. Electricele nu sunt nici pe departe asa de bine venite in Romania, inca.
Tu, trebuie ca traiesti mare parte din timp in masina ca sa zici ca bagai 200 lei per week in rezervor si schimbai de cel putin(!?) doua ori pe an filtrele si uleiul. Majoritatea nu are profilul asta de sofer/consummator auto.
Infrastructura Romaniei, repet, nu este deloc favorabila electricelor. Va mai dura.
Dupa mine, hibridele sunt mult mai avantajoase.
Pe mine ma costa 200 lei motorina pe luna. 🙂 Si in asta includ si un drum mai lung de obicei, de 200-300 km.
@Darius, bineinteles ca @Marius exagereaza (ca sa nu zic, abereaza). Cam de-atat bag si eu lunar, poate chiar mai putin. Am si avantajul ca fac ~28km pe zi la serviciu.
Exagerez? Media lunara de km de cand am luat EV-ul este undeva la 1700km, si am prins iarna asa ca drumuri prea lungi nu am avut.
Stau la 20km de oras, un drum dus-intors inseamna 40km. Deci asta este minimul pe zi.
@glm: Am mai zis si ma repet, hibridele sunt o gluma proasta pentru cei suficient de creduli sa le cumpere. Sunt la fel de scumpe ca EV-urile, nu scapi de costuri din contra o sa platesti si combustibil si revizii exact ca la o fosila, combina doua tehnologii care in mod normal nu au ce cauta impreuna – sa te vad unde o arunci cand se strica. Daca nu poti repara un EV in multe locuri din Romania, cine crezi ca repara hibride?
Iar poluarea este exact la fel ca la fosile. Un motor de 1.8L cu are Prius va polua fix la fel indiferent ca e pus pe o hibrida sau pe o fosila clasica. Cei cativa km pe care ii mergi tu electric nu inseamna decat consum mai mare si implicit poluare mai mare cand mergi pe termic.
Si mai rezolva o problema hibridele, cel putin cele plugin: ocupa statiile de incarcare complet inutil. Si am intalnit asta de zeci de ori. Vine, sta cateva ore timp in care tine statia ocupata, iar la plecare surpriza, pleaca pe termic ca masina nu ii da voie sa selecteze manual modul de rulare.
SA INTERZICE CIRCULATIA TUTUROR VEHICULELOR CE UTILIZEAZA LA BAZA COMBUSTIBIL FOSIL IN CENTRELE MARILOR OASE SI SE REZOLVA.
APOI, CULTURA SI EDUCATIE MAI NENE, COMBINATA CU AMENZI SI PEDEPSE DURE SI SE SCHIMBA TREABA.
AM LOCUIT IN BUCURESTI 10 ANI, AM VENIT IN IASI, UNDE AM CREZUT CA AM AER CURAT; AM AVUT IN PRIMII ANI, ACUM ORASUL IASI ARE UN LOC FRUNTAS LA POLUARE…..WTF
De ce tipi?
ii plac omului literele mari si repede si voi sariti pe el :p
Dariu, pur si simplu nu am „tipat”, ci efectiv asa am ales eu sa imi spun indignarea, pentru ca sotia mea are doi ani de astm din cauza poluarii….nu doresc la nimeni.. daca am deranjat pe cineva, scuze
Mi-am luat un detector de particule PM2.5 de la Xiaomi. Să vedem cum arată datele când mă voi întoarce în România. Deocamdată în casă e sub 10. Acum e 1 – 2. În instrucțiuni zice că de la 75 devine serioasă problema.
Eu zic ca vei prinde cateva sute intr-o intersectie aglomerata.
Pentru cine vrea sa vada cum sta la capitolul „calitate aer” las un link mai jos.
http://www.calitateaer.ro/public/home-page/index.html
Si pentru cine are timp sa vada si un reportaj interesant al DW.
https://youtu.be/gguwJRrzzF8
@Razvan Alex: ia-ti tu masina noua diesel cu cutie automata care sa stea turata, sa vedem, gasesti?
In multe privinte sunt de acord cu voi, dar, schimbare vine si din directia noastra (sau ma rog, ar trebui). Drumurile lungi cu masina prin orase mai ales se pot evita cu putina planificare, dar cine sa faca asta? Nu vrea nimeni sa renunte la masina. Ba chiar mai mult, isi anuleaza filtrele de particule ca atat ii duce capul si buzunarul. Nu stiu insa ca tot lor si copiilor lor isi fac rau. La fel cand vine vorba de mentenanta la masina: daca nu e intretinuta corespunzator va polua din ce in ce mai mult. Mi-ar placea sincer sa se interzica umblatul prin oras cu masini diesel sau benzina. Dar nu o va face nimeni. Daca va uitati la reportajul de mai sus o sa vedeti ca in Germania se intampla deja, insa parerile sunt divizate.
Parerea mea e ca tot din directia noastra trebuie sa se produca schimbarea. Desi pare ca nu-l inghit de domnul inginer Marius de pe site, il admir pentru pasiunea cu care pare ca face lucrurile (dar o sa-l sicanez in continuare pentru ca tot nu mi se pare ca e normal la cap, la el totul e alb sau negru). Cam asa ar trebui sa procedam toti cand ocazia se iveste, el este un exemplu bun. Adica, mai ramai si fara baterie, mai si astepti mult sa o incarci, mergi pe autostrada cu viteze mici ca sa nu consumi etc. Nu sunt toti capabili de asa sacrificii. Spre exemplu eu inca nu sunt. Confortul meu si al familiei este mai important, cel putin inca 4 ani de-acum incolo. Plus ca, sa fim seriosi, daca mie-mi place Model X, nu sunt nebun sa dau 120k pe el… Bateriile se ieftinesc in urmatorii 2-3 ani, masinile astea vor deveni din ce in ce mai accesibile. Deja sunt daca ne uitam la Tesla Model 3. Optiuni vor fi din ce in ce mai multe pentru ca toti investesc in asta in urmatorii 2-3 ani. E bine ca avem si ingineri ca Marius care se arunca cu capul inainte si face ce stie el ca are de facut, dar inginerul din mine e un pic mai calculat. Si nu cred ca e nimic rau in asta, dar nici in ceea ce face el.
Varucu eu m-am referit la mașini cu cutie manuală in Romania inca sunt un fel de tabu cele automate. Părerea mea e că un sistem de transport în comun bine pus la punct ar avea un impact pozitiv asupra oraselor.Autobuze electrice în număr mare ca oamenii să nu trebuiască să aștepte in stații așa mult, trenuri de mare viteză etc. Eu as prefera sa merg cu trenul de exemplu de la Alba la Brașov și acolo din nou întâmpinat de un transport in comun bine pus la punct. Nu ajungi obosit nu îți bati capul cu locurile de parcare nu ai grija masinii sunt niste avantaje.Nu sunt pro diesel sau benzina doar că România inca nu e pregătită să facă trecerea la mașinile electrice.
Total de acord cu tine (nu neaparat cu mai multe autobuze). Mai ramane doar ca IT-istii statului sa puna la punct aplicatiile aferente transportului in comun, sa stii cand vine autobuzu, sa poti plati cu telefonul / ceasul etc si sa se respecte normele minime de igiena. Eu mi-as lua si-o masinuta mica si fasneata de oras electrica pe care s-o incarc de la soare, dar nu m-ar deranja sa merg si cu transport in comun. Mai e mult pana departe, cum ai zis si tu. Pana la trenurile de mare viteza or sa mai treaca probabil macar 20 ani. Intai se pun la punct tarile mai civilizate si apoi noi. Noi suntem primii la chestii inutile cum ar fi 5G-ul 🙂
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”: Inginerul din tine…lasand gluma la o parte, la cum te incurci in cifre si idei, numai inginer nu esti.
Inginerul din tine nu este calculat, doar calculeaza gresit anumite riscuri care pentru orice om normal ar fi de neconceput sa si-le asume, cu atat mai putin sa le transfere altora, si aici ma refer la generatiile urmatoare.
4 ani inseamna cate tone de CO2 emise? Cat PM2.5? Si lista poate continua. La o estimare scurta, in 4 ani o sa emiti atata gunoi in atmosfera, incat ar fi suficient sa omori mii de oameni (si o parte din acel gunoi chiar va ajunge sa omoare oameni) si tu vorbesti de confort? Ce om normal la cap pune in balanta confortul cu viata?
Un om normal la cap, cu prima ocazie arunca fosila, si cunosc suficienti oameni normali la cap si sper ca numarul lor sa fie mai mare decat al imbecililor care merg pe acostament ca e „jumatate de banda”.
Daca ei in calcul adevaratele costuri fosila deja costa mult mai mult decat un EV, iar inconvenientul de a sta la incarcat e mic copil pe langa avantaje. Numai prin faptul ca ajungi la destinatie, dupa sute de km, fara dureri de cap de la zgomotul motorului, fara miros de combustibil, fara vibratii in timpul mersului.
Salvatorul planetei, mai schimba placa, parca te-ai scurtcircuitat de tot. Poti sa faci un efort sa intelegi ca nu toti sunt ca tine? Sau e prea mult pentru tine? Asta am si zis mai sus. Bravo tie, eu nu pot/vreau sa traiesc asa. O sa mai produc cateva tone, cativa ani pana mai avanseaza industria auto electrica. Acu’ daca ti-am zis eu o data ca esti trol (apropo, stii ce inseamna sau doar iti place cum suna?) nu tre’ sa te razbuni ca un fraier in fiecare comentariu ca arata ca naiba. Nu pentru mine, ca mie mi se rupe de tine, dar pentru ceilalti care sunt fortati sa citeasca niste aberatii scrise pe deasupra si urat. Sezi bland 😉
@Marius nu pot sa nu-ti raspund si eu aici: adica eu nu sunt normal la cap daca am o fosila euro 6?
„dureri de cap de la zgomotul motorului, fara miros de combustibil, fara vibratii in timpul mersului” – de ce generalizezi pentru ca sa-ti justifici electrica? Cunosti tu ca eu conduc o masina cu motor supranumit „Whisper Diesel”, fara pic de miros de combustibil si fara vibratii? Daca tu oi fi condus un „cazan” inainte de minunatia ta electrica, te inteleg, dar nu generaliza. Am exact atat confort in masina mea cat ai si tu in electrica ta. Iti garantez.
Cat priveste poluarea, nu mai fi atat de repezit. S-au facut studii care arata ca producerea bateriilor polueaza sufficient de mult ca sa provoace aceeasi ingrijorare pe care o dau si fosilele.
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”:
Peste 4 ani ce scuze mai gaseste „inginerul din tine”? Poate nu a avansat industia auto suficient sa se ridice sa substandardele tale, poate nu a scazut pretul suficient desi tu „iti permiti”.
Cat de penibil sa fii sa crezi ca peste 4 ani o sa faci tu marea cu sarea.
Cine vrea poate trece pe electric acum, cine nu, va trece cand il va obliga legea. Pana atunci de ce nu iti ei tu tonele alea gunoi si le bagi in nasul alor tai? Ai impresia ca e optional sa faci ce trebuie, ca atat te duce capul si mai dai si lectii altora.
@glm: Care este diferenta intre EURO 6 si non EURO? Stii? Hai sa iti spun eu pana te documentezi mai bine. Standardul EURO a fost facut sa reduca – nu sa elimine – poluarea din localitati. Asta inseamna ca sistemul de filtrare, catalizator, etc. ori transforma anumiti compusi chimici in altii mai putin nocivi, ori pur si simplu stocheaza gunoiul pana intra in regenerare. Si cand motorul ajunge in anumiti parametrii, ramane negru in spate. Si cred ca toata lumea a vazut gunoaie, in special diesel, care pur si simplu lasa nor in spate.
Euro e o gluma, sa nu mai zic ca marea majoritate a producatorilor nu respecta nici macar acel standard. Asa ca in functie de producator s-ar putea ca EURO 6 ala al tau sa fie mai notiv ca un EURO 4.
Hai sa o mai zic o data, poate tu nu ai citit:
Cand cumperi o fosila (si aici intra si hibridele) emisiile ei sunt setate in secunda in care a iesit pe poarta fabricii si indiferent ce vei face tu si cat va evolua tehnologia, nu ai cum sa le scazi. In cel mai fericit caz le mentii la acelasi nivel ceea ce in realitate este destul de greu.
Un EV devine mai prietenos cu mediul pe masura ce sursa din care provine energia este mai verde. Adica emisiile – cele indirecte – scad in timp. Si tendinta este ca grid-ul sa devina cat mai verde, in Romania in 2018 aproape 40% din energie a provenit din surse regenerabile.
Chiar daca ai alimenta un EV din cea mai poluanta sursa (carbune) tot ar fi cu cel putin 25% mai nepoluant comparativ cu o fosila.
Cat despre reciclare, avem tehnologia de a recicla 100% bateriile. Iar producerea lor este cam la fel de poluanta ca producerea unei fosile exceptand cateva metale rare cum ar fi cobalt-ul.
@Marius De acord cu tine că trebuie puțin mai multă hotărâre, dar nu toată lumea își permite o mașină nouă, cu atât mai mult să-și cumpere în momentul de față o electrică pe care sub 30.000euro nu o prea găsești. Vezi statistici pe google câte mașini noi s-au înmatriculat în 2018 și câte second-hand. Din alea noi, majoritatea au fost Logan. Putem face o medie de 10.000euro per mașină nouă înmatriculată. Până la 30.000 euro cât costă o electrică este drum lung.
O rată la o mașină electrică te ajunge minim 500 euro/lună fără să mai punem casco. Salariul mediu brut pe 2019 în România este 5000 lei (în Germania cred că este cam 4000 euro), rezultă salariul mediu net 3000 lei, iar la salariul astă nici nu cred că îți dă banca 30.000 euro credit pentru că ai mai rămâne cu 600 lei din salar. Să nu mai punem în calcul că mulți au deja un credit pentru locuință, ori plănuiesc să-și ia o locuință pe credit.
În plus de asta majoritatea așteaptă până ce autonomia va fi de 1000km pe hârtie ca să rezulte un 700-800km reali, plus bateriile să fie ceva mai rezistente pentru că dacă dai câteva mii de euro pe baterii o dată la 7 ani nu prea ai făcut mare lucru.
De asemenea problema mare o constituie firmele, pentru că în general o mașină pe firmă poate face km cât 2-3 alte mașini, iar 99% dintre mașinile pe firmă sunt diesel. Bun poți să zici că firmele mari își reînnoiesc mereu flota.
Să zicem că ești patron și ai 100 mașini electrice și ai sediul în Timișoara. Unde încarci zilnic 100 mașini? A doua zi mașinile tale ar trebui să fie toate încărcate și pregătite de drum. Nu poți să pasezi întreaga răspundere la angajat, pentru că tot tu plătești platforma dacă îți rămâne o mașină fără curent la jumatatea drumului Timișoara-București.
Ce-ar fi dacă cazanele vechi pe benzină (sau chiar și cele mai noi, am văzut renault din ultimele generații pe gaz), ar trece pe GPL? Din câte am citit, GPL-ul nu are gaze toxice precum plumb, sulf, etc și de asemenea arde complet fără a rezulta particule nocive ci doar CO2, care la rândul lui poate fi diminuat dacă ai suficiente spații verzi. Cât s-ar reduce poluarea dacă statul ar da o subvenție pentru montarea de GPL-uri? Este doar o idee, nu dați cu pietre!
@xpnet: Asta cu nu toata lumea isi permite e foarte discutabila. Cine nu isi permite sa mearga cu mijloace de transport in comun cum am mers toti pana ne-am permis. Adica nu iti cumperi un harb la mana a doua din Germania, platesti o caruta de bani pe combustibil, revizii si reparatii, da te plangi ca nu iti permiti. Sa detii o fosila astazi este exact dovada cea mai clara ca iti permiti.
Pe de alta parte un Zoe SH de 22kWh (140km vara si vreo 90km iarna – suficient pentru oras) pleaca de la 7.5k. Si stiu doua cazuri cumparate cu 7500 euro si cu km putini.
Sunt variante pentru toate buzunarele si toate gusturile. Trebuie doar sa vrei si sa te informezi corespunzator.
Autonomia de 1000km
Am mai spus, o repet, autonomia de 1000km e o mare, mare porcarie si un mit promovat de industria auto pentru cei care refuza sa gandeasca. Nu ai nevoie de asa ceva, este complet inutila si impractica la momentul de fata si cu tehnologia existenta.
Sa poti sa mergi 1000km ai nevoie de o baterie de cel putin 200kWh, care ar cantari peste o tona. Si deja ajungi la o masa mult prea mare a masinii incat sa se merite. Ajungi sa cari dupa tine a baterie de o tona si practic nu rezolvi absolut nimic.
In lumea reala daca ai o autonomie de cel putin 3-400 km este mai mult decat suficient si cat se poate de practic. O autonomie de 400km o obtii cu o baterie de 50-60kWh care cantareste sub 350 – 400kg.
Ce conteaza e cat de repede incarci suficienta energie sa mergi inca 3-400km. Daca reusesti sa faci asta in jumatate de ora, soferul nu va observa diferente fata de o fosila in ceea ce priveste timpul petrecut pentru reincarcare.
Nici dracu nu merge 400km fara o pauza. Ca incarci fosila si stai 15min, mai mergi la baie inca 5-10min, mai cumperi o cafea, sau stai la incarcat jumatate de ora in timp e tot una.
GPL, benzina, motorina, etanol si alti combustibili asemenea
Toti sunt fosili, sub o forma sau alta toti polueaza fix la fel. Ca unul duce la generatii intregi de copii retarzi (unul din efectele poluarii este scaderea sustinuta a inteligentei noilor generatii) si altul duce la cresterea cazurilor de cancer pulmonar, nu cred ca reprezinta o alegere in sine.
@Marius Zoe sau Smart sunt mașini de oraș. A-ți lua un Zoe cu 140 km autonomie la 7000euro înseamnă să mai ai o mașină pentru drumuri lungi. Repet, marii poluatori nu sunt cei care își permit să cumpere mașini de 30.000euro, ci ăia mulți care cumpără seconduri și flotele auto care în general merg mulți km pe motorină. Vezi statisticile, câte mașini noi și câte vechi s-au înmatriculat în 2018. Media de preț la secondurile înmatriculate tind să cred că este sub 4000 euro. Într-o lume ideală aș fi de acord cu tine, dar dacă nu ții seama de condițiile din teren, totul rămâne ca un plan frumos, așa cum autostrăzile au rămas la stadiul de plan încă din 1960. Mulți abia așteaptă să se interzică masiv diesel-uri în trăinătate ca să le cumpere pe nimic și să tragă de ele câțiva ani.
În legătură cu GPL-ul http://www.bulromgas.ro/despre-gpl/
Dacă tot vorbim de gaz, iarna cu ce se încălzesc majoritatea gospodăriilor? Crezi că nu și-ar dori toată lumea să aibă o casă pasivă premium și Tesla ca Buhnici? Te apuci să dărâmi blocurile si casele și faci altele ecologice?
@xpnet: Nu toata lumea trebuie sa detina o masina. Eu inteleg ambitia romanului sa detina cel putin o casa si cat mai multe masini, dar de principiu economia de piata presupune ca anumiti oameni nu isi vor permite sa detina o masina. Si asta e perfect normal, de asta avem mijloace de transport in comun, de asta exista transport intre orase, microbuz, tren, avion, etc.
E absurd sa lasam gunoaie pe strazi doar pentru ca o anumita parte a populatiei nu isi va permite o masina decenta, nu scumpa, nu de lux ci decenta.
Cat despre distante lungi in tarile spre care tindem, exista servicii de inchiriere. Nu mergi toata ziua la drum lung sau in concediu. Daca Zoe cu autonomie de 140km nu iti ajunge, poti inchiria sau poti merge ca oricare alt om cu un mijloc de transport in comun, nu e nimic rau sau anormal in asta.
Referitor la case, incalzire si altele, iarasi tine de educatie. Daca preferi sa platesti in fiecare iarna in loc sa iti izolezi casa – adica sa faci o investitie – dupa care vei plati mai putin, poate ca nu ar trebui sa detii o casa. Zic, nu dau cu pietre. Dar sa lasi la latitudinea unui om needucat sa decida el fara vreun control ce conduce si cu ce se incalzeste…e cel putin anormal.
Tarile care au ajuns la un anumit nivel de civilizatie nu au facut asta peste noapte si mai ales nu au facut asta voluntar. De obicei regulile sunt mult mai stricte ca la noi si culmea sunt respectate.
Ceea ce susții sună a comunism sau chiar mai rău, feudalism. Măcar în comunism se încuraja achiziția de locuințe. Bine că nu ai zis să circulăm după metoda numerelor pare/impare.
Pe proprietar îl doare în cot că tu chiriaș te încălzești cu cărbuni, cu păcură sau cu gaz, sau de izolație, atâta timp cât nu el plătește cheltuielile. De exemplu în Timișoara am schimbat 4 chirii în 10 ani și niciunul din blocurile respective nu era izolat.
Revenind la mașini, tu îi acuzi doar pe cei care cumpără, nu și pe cei care vând. De ce nu dă UE o lege prin care mașinile sub o anumită normă de poluare să nu mai poată fi vândute? Vrei moralitate tocmai de la ăl care câștigă 3000 lei/lună, dar nu și de la străinul care câștigă 3000euro și abia așteaptă să-și vândă rabla cu 4000-5000 euro, deși pt el reprezintă salariul pe 2 luni.
@xpnet: Este comunism ca am spus ca nu toata lumea trebuie sa detina o masina? Nu cumva confunzi. Stiu ca la romani exista asteptarea asta ca in capitalism sa ai de toate fara pic de munca, insa asta nu este capitalism. In capitalism cel putin la modul declarativ castigi in functie de efortul pe care il depui si in functie de riscurile pe care ti-le asumi.
Ar fi foarte bine daca un numar semnificativ dintre cei care conduc astazi o mizerie de fosila nu si-ar mai permite sa detina o masina de loc. Am rezolva si o parte din poluare, am rezolva si o parte din aglomeratie sa nu mai zic de regulile de circulatie care pentru marea majoritate a soferilor din Romania sunt strict optionale. Suntem tara cu cel mai mare risc de accident din Europa, tocmai pentru ca multi dintre cei care detin carnet si masina nu ar trebui sa detina nici una din cele doua. Avem analfabeti care au permis, avem indivizi instabili psihic care conduc si ii intalnesc zi de zi pe strada. Am ajuns la stadiul la care daca conduci legal sau macar incerci sa ramai in limite legale mai au putin si intra in tine ca nu le faci loc sa treaca. Este incredibil cum se poate conduce in tara asta plina de rable si fara drumuri.
Revenind la chirie, ca si eu am stat cu chirie cativa ani, un imobil intretinut merita si de obicei obtine o chirie mai mare. Asa ca daca proprietarul doreste ca o parte din banii aia pe care ii arunci pe geam sa ajunga in buzunarul lui, ar face bine sa investeasca. Si aici revenim tot la capitalismul romanesc cu asteptari mai mult decat comuniste.
Ce treaba are moralitatea cu venitul? Sau crezi ca cel cu minimul pe economie nu are moralitate? Ai ramane surprins sa vezi de cata moralitate si de cata modestie dau dovada tocmai acei oameni care sunt la baza societatii. Cei de bani gata si cei care nu au depus efort pentru ceea ce au nu au moralitate.
Trebuie să înțelegi că într-o democrație dictează majoritatea, nu un individ sau un grup restrâns de indivizi. De exemplu dacă un partid politic vine în programul de guvernare cu interzicerea dieselurilor s-ar putea să cadă pe locul 2. În democrație poporul își poate alege soarta, poate să decidă chiar și ieșirea din UE (vezi Anglia). Deci, dacă majoritatea vor să meargă cu cazane, vor alege un partid politic care să le permită acest lucru, și cu siguranță se va găsi un partid politic să le facă pe plac.
Eu nu am zis că ăia săraci nu au moralitate, tu ai dedus asta. Eu doar ți-am atras atenția că-i acuzi pe oamenii fără prea mari posibilități că merg cu mașini de 4000euro și nu cu mașini electrice de minim 8000euro. În schimb nu-i arăți cu degetul pe cei care câștigă 3000euro și își vând rablele pe 2000-5000euro când ar putea să facă un bine omenirii și să le dea la fier vechi.
Nu doar cel care cumpără este vinovat! Străinii ne fac lada lor de gunoi apoi ne impun legi antipoluare. Deci întâi ne vând vechiturile, apoi ne obligă să le casăm, în loc să le caseze ei direct.
Degeaba avem legi care nu le respecta nimeni si nici nu se dau amenzi pentru incalcarea lor.
Garantat a stat in curul masinilor toti acei km asa cum le place sa stea multor biciclisti din Bucuresti. In conditiile acestea nu vad de ce ar fi mirarea atat de mare.
Unde sa vedem?! Nu vad nici o poza sau vr’un link …
https://unearthed.greenpeace.org/2018/03/02/diesel-cars-emissions-tests-rde-nox-eu-standards-companies/
Ha ha, Fiat Tipo are de 4,5 ori emisii peste limita. Foarte tare, multumesc pentru link! Insa exista o explicatie: toate testele se fac cu motorul cald iar diesel-ul se stie in cat timp se incalzeste, mai ales in oras.
http://www.automarket.ro/stiri/un-nou-studiu-arata-ca-91-dintre-motoarele-diesel-euro-6-depasesc-emisiile-84897.html
Am văzut de curând la TV un studiu legat de poluare și culmea este că Iași-ul era pe locul 1, Cluj pe locul 2, București parcă pe locul 3, Brașov pe 4.
Mai am o intrebare pentru oamenii care pot gandi pentru ei si nu se inspira de pe youtube: cu ce gatiti? Aveti toti cuptoare electrice? Sau ardeti gazul la aragaz? Stiti cum ajunge gazul ala la voi? Ce rezulta din arderea lui? Cat de mult se iroseste in lume doar ca sa-i tina presiunea sub control? Ca nu multi isi permit / ii intereseaza sa-l relichefieze.
Ca tot vorbim de ipocriti care ard carbune ca sa-si incarce bateria la masina.
Buna asta!
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”: Ca tot vorbim de ipocriti care „isi permit” da cauta scuze pentru inca cel putin 4 ani…
In Romania in 2018, conform datelor oficiale (http://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national) 24.92% din energia electrica produsa a provenit din carbune. Asa ca nu mai dezinforma cum faci tu de obicei.
Chiar daca 100% din energia consumata de un EV ar fi produsa din carbune tot ar fi cu cel putin 25% mai nepoluant decat fosila ta.
PS: Normal ca avem cuptoare electrice/microunde si ideea ar fi sa renuntam la teava de gaz complet in urmatorii ani. Tu? Sau doar tii lectii fara acoperire ca de obicei.
@Marius: exemplu clar de analfabetism functional (in forma repetata). De ce vorbesti in numele multimii? Esti cumva avocatul poporului? Esti penibil deja. Chiar dezamagesti profund cu gandirea asta. Daca un inginer gandeste asa, ce pretentii sa am de la contabili (dau un exemplu, nu va suparati)?
ANRE spune in raportul publicat pe anul 2017 ca s-au consumat 12.26 miliarde metri cubi de gaze naturale numai in Romania. Vrei sa-ti traduc eu cat CO2 inseamna asta? Simplificat, un metru cub de gaz natural ars emite vreo 0.5 kg CO2. Ia fa un calcul? Poti? Si asta nu include ce se arde in productie. Acolo e deja alta mancare de peste care nici macar nu vreau sa incerc s-o estimez. Doar in Romania! Deci hai sa nu ne mai cacam pe noi si sa acceptam toate punctele de vedere. NU e totul alb sau negru cu le vezi tu.
Despre mine ti-am zis deja, nu renunt la fosila si nici la teava de gaz pana nu-mi definitivez proiectul. Macar eu am bunul simt sa fiu sincer si pe cat posibil si corect.
@varucu Dar cuptorul pe curent nu elimină CO2? Eu știam că industria IT este una dintre cele mai poluante în ceea ce privește CO2-ul. Era o știre pe multe site-uri legată de faptul că două căutări pe Google produc tot atâta CO2 ca și fierberea unui ibric cu apă. Ce să mai spunem de fermele de minat crypto din China.
Cuptorul pe curent elimina CO2-ul in cazul in care curentul provine 100% din surse regenerabile. Este valabil pentru ORICE consuma curent electric. Problema este alta: unii oameni, refuza sa vada ca sunt manipulati si devin atat de spalati pe creier incat sunt in stare sa se ia in gura cu toata planeta ca sa-si impuna punctul de vedere. Si parte din problema e si impusul asta.
In momentul de fata, suntem foarte industrializati si facem extrem de mult rau planetei asteia, din toate directiile. Dar, nu poti renunta la industrii, nu poti renunta la vapoare sau avioane si nu poti renunta la multe lucruri, pentru ca modul in care functionam se va prabusi intantaneu aproape. Vapoarele, avioanele, plasticul etc, vor continua sa foloseasca produse petroliere mult timp de-acum incolo. Ce poti schimba? Pai sursele din care produci curent electric, chiar daca in prima faza polueaza si ele, in cativa ani isi amortizeaza amprenta asupra mediului, iar balanta inclina in directia opusa, catre curat. Marius are dreptate din punctul asta de vedere. Schimbarile sunt mici insa, dar vor ajuta la incetinirea procesului de incalzire globala. Dar nu poti acum sa bagi pe toata lumea in rahat ca tu esti, ca tu faci, ca tu dregi, iar ei nu! Asta trebuie sa inteleaga stimatul. Dar, spre dezamagirea mea, e greu si cu oamenii aparent educati sa porti niste discutii de bun simt, in care este acceptata si verificata si parerea interlocutorului. Pe cand la unii, singura verificare e „a… esti contra mea… mananci rahat”.
@Varu trolu`, fan EV-uri care „isi permite”: Tu vorbesti de analfabetism functional? Tocmai tu care saptamani intregi nu ai fost capabil sa faci un calcul banal privind cantitatea de carbonat de litiu dintr-o baterie Tesla? Tu care esti complet incapabil sa recunosti cand ai gresit si o tii pe a ta la infinit?
ANRE spune…in acelasi interval cate mii de tone de combustibili fosili sau consumat? Da ai identificat tu acum marea problema: gazul natural.
In realitate problema sunt combustibilii fosili in integralitatea lor si indiferent de forma sub care sunt comercializati. Nu doar gazul, sau doar benzina, toti.
Intre timp la capitolul scuze vad ca esti expert „ti-am zis deja, nu renunt la fosila si nici la teava de gaz pana nu-mi definitivez proiectul” si repetent la capitolul actiuni concrete. Lucrurile nu se fac dintr-o data, se fac in timp, cu pasi mici si multi. Si peste ani cand tragi linie o sa vezi schimbari majore.
Lucrurile nu se schimba peste noapte, e imposibil sa schimbam ceva ce dureaza de este 100 de ani in cateva zile/luni. Dar in cativa ani se pot face schimbari majore.
Cu actiuni concrete si un plan bine pus la punct indraznesc sa cred ca Europa poate fi aproape (peste 90-95%) fossil free in 10 ani. Dar totul, absolut totul incepe de la educatie. Exact acel lucru care lipseste cu desavarsire in Romania.
Educatia de „a nu face asa ca asa fac toti”, educatia de „a nu folosi mai mult decat ai nevoie”, educatia de „a renunta la confortul aparent pentru sustenabilitate”, educatia de „a nu alege calea aparent mai simpla” si lista poate continua.
Am găsit azi un articol despre faptul că poluarea rezultată în urma producție de baterii pentru o Tesla de exemplu, este echivalentul a 8 ani de condus pe benzină. Bineînțeles se referă doar la CO2, nu și la alte perticule degajate prin arderea benzinei, și se presupune că în procesul de producție s-a utilizat 50% energie regenerabilă. Așadar rămân la convingerea că la momentul actual cea mai bună variantă eco pentru majoritatea (cei cu venituri mici-medii) este GPL-ul. Pe de altă parte tot respectul pentru cei care își cumpără acum o mașină electrică întrucât evoluțiile viitoare pe acest segment se datorează lor.
Cand mai „gasiti” astfel de articole lasati si voi un link, altfel sunt doar vorbe goale.
Era vorba despre un site asemănător cu arenait și nu mi-am permis să pun link pentru a nu se considera că fac reclamă mascată. https://www.go4it.ro/auto/fabricarea-unei-baterii-pentru-masini-electrice-poate-genera-tot-atata-poluare-cat-sofatul-pe-benzina-timp-de-8-ani-16514609/
in ultimii ani fostii preferati ai limbii de lemn ai vechiului regim s-au reinventat la vremuri noi si acum se numesc: vegani,ecologisti si neomarxisti. pentru ei aceste concepte sunt ca o secta din care nu poti sa-i scoti cu niciun argument. masina electrica este momentan un semiesec si asa va ramane in viitorul apropiat. fara subventie de la stat devine un mare esec, nici macar un semiesec. daca mai adaugi si incarcarea cu bani, nu tot atarnache la „free energy” devine chiar o insulta in fata aritmeticii.the end!
Nu e de mirare ca te numesti “din balon” la cat dai de pamant cu logica.
Motorul termic in ce mai fericit caz ajunge la putin peste 20% eticienta, ce vezi tu pe strada poate ca sunt la 15% sau mai putin. Artimetica zice ca e ok sa arunci 80% din energie pe fereastara. Asa pe intelesul iubitorilor de fosila, din 10l de gaz 2l se duc la roata, 8l ii arunci.
Motorul electric, in cel mai nefericit caz are cam 90% eficienta, insa sunt cazuri cu 97 chiar 98% eficienta.
Cat despre “free energy”, incarcam unde ne facem cumparaturile. Cand lasi cateva sute de lei nu moare nimeni daca magazinul iti returneaza sub forma de curent cativa lei. Stiu, pentru un conducator de fosila e complicat cu logica de aritmetica nu mai zic. O fi de la fum, cine stie.