Deși în materialele de promovare Apple susține că noul iPhone 16e este dotat cu SoC-ul A18, identic cu cel de pe iPhone 16, acesta pare că are un nucleu dezactivat la nivelul GPU-ului. Astfel, în loc de cinci nuclee GPU, cât găsim pe varianta integrată pe iPhone 16, procesorul modelului entry-level dispune de doar patru nuclee la nivelul procesorul grafic.
În consecință, și performanțele sunt ceva mai slabe. De exemplu, în Geekbench Metal, un utilitar care evaluează performanțele grafice, rezultatele sunt cu aproximativ 15% mai mici decât pe iPhone 16. Totuși, în contextul reducerii prețului de pornire cu 200 de dolari, e de apreciat că Apple nu a făcut și alte concesii în ceea ce privește puterea de calcul. Memoria RAM este tot de 8 GB, iar procesorul vine în aceeași configurație hexa-core ca pe modelele mai scumpe.
Și în caz că vă întrebați, dezactivarea unui nucleu la nivelul GPU-ului nu este neapărat intenționată. În procesul de binning, în cadrul cărora procesoarele sunt validate, de multe ori se întâmplă ca anumite elemente din SoC să prezinte defecte sau să nu se alinieze cu specificațiile. În acest caz, pentru a evita casarea cipurilor și pierderile aferente, acestora li se dezactivează componentele nefuncționale sau li se setează frecvențe inferioare la care sunt stabile, urmând ca ulterior să fie integrate pe dispozitive accesibile, unde pretențiile de performanță sunt mai mici. Și nu doar Apple face asta, ci și producătorii de procesoare desktop și plăci video.
Via Wccftech
Lasa un comentariu!