În paralel cu linia de dezvoltare a electromobilității, tot mai multe companii auto investesc în motoare care funcționează pe bază de hidrogen.
Iar asta nu este de mirare, pentru că jucătorii din industria auto au realizat că trenul EV a plecat de ceva vreme din stație, condus de Tesla și, mai nou, de Volkswagen. Drept urmare, the next big thing trebuie să fie altceva decât motorul electric, pentru a mai putea realiza profit și pentru a rămâne în prim-plan.
Prin urmare, știrea cum că Toyota Motor se va asocia cu alţi patru producători auto japonezi pentru a explora viabilitatea unor carburanţi alternativi nepoluanţi pentru automobilele cu combustie internă, între care hidrogenul şi carburanţi sintetici derivaţi din biomasă, nu a venit ca o noutate. Mai ales că Toyota este deja pionier în domeniu.
Asociația mai cuprinde încă patru producători niponi – Mazda Motor, Subaru, Yamaha Motor şi Kawasaki Heavy Industries. Aceștia au făcut anunţul la o pistă de curse în Okayama, oraș situat în vestul Japoniei, unde Toyota participă cu o maşină cu hidrogen.
Partea interesantă ar fi ca sistemul să fie compatibil cu mașinile deja existente. Aș fi interesat să modific Kodiaq-ul propriu, astfel încât să funcționeze cu un combustibil alternativ, atât timp cât prețurile nu sunt prohibitive, iar tehnologia nu ar fi doar în fază de test, cum e cea de transformare a mașinilor clasice în electrice.
Convertirea motoarelor cu ardere internă pentru combustibili verzi, cum ar fi hidrogenul, este dificilă din punct de vedere tehnologic, dar acest lucru ar permite companiilor să sprijine lanţurile de aprovizionare existente de zeci de ani, care angajează sute de mii de lucrători, la care altfel ar putea fi nevoite să renunţe în cazul construirii de vehicule electrice.
Sursa: global.toyota
Eu zic ca pe termen lung viitorul este al hidrogenului si nu al motoarelor electrice. Reteaua energetica mondiala la un moment dat va fi coplesita si vor aparea tot felul de probleme in sistem. Ca sa nu mai zic de resursele necesare pentru fabricarea bateriilor si problema deseurilor. Chestiile astea nu se vad inca si tot sunt bagate sub pres de cei care au investit in EV.
Ca sa produci hidrogen folosesti energie electrica, daca cererea de hidrogen creste, reteaua energetica va fi coplesita si atunci ce e mai eficient: motorul cu hidrogen sau motorul electric.
Pentru vehicule gen camioane sau masini folosite la transport marfa cred ca hidrogenul e o solutie mai buna. Companiile de transport au mereu flota in miscare, facand sute de kilometri in fiecare zi. Nu cred ca pot functiona cu aceeasi eficienta daca vehiculele trebuie sa stea cateva ore la incarcare cand raman fara energie in baterii.
Solutia cu baterii de capacitate mai mare ocupa spatiu si greutate,deci vor trebui sa transporte mai putina marfa…