Desi nu imi doresc ca masinile electrice sa devina parte din viitorul nostru, inclusiv statul roman ne incurajeaza sa le cumparam. Pentru ca Programul Rabla va include o sectiune speciala pentru masinile electrice incepand cu acest an.
Nu, nu imi plac masinile electrice pentru ca si ele polueaza. De fapt, procesul de fabricatiei al energiei electrice polueaza, deci nu am facut mare lucru. Cat timp nu producem energie electrica prin mijloace verzi, nu cred ca aceasta este solutie. Eu merg pentru hidrogen, insa ne indepartam de subiectul discutiei.
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, a anuntat programul Rabla Plus, pentru a stimula achizitia de masini electrice si pentru contruirea unei infrastructuri adecvate lor.
Nu va spun mai multe despre cine a aprobat legea si ce bugete sunt ca nu tin de noi. Puteti citi mai multe in articolul sursa. Insa, in 2015, cine voia sa isi cumpere o masina prietenoasa cu mediul, primea eco-bonusuri in valoare maxima de 6500 lei. Maxim doua bonusuri.
Pentru o masina cu un motor ce genereaza o cantitate mai mica de 100 g/km de CO2, primeai 750 lei. Pentru o masina hibrida primeai 1500 lei, si 2500 lei pentru o masina hibrida de tip plug-in, adica pe care trebuie sa o incarci. Nu stim inca ce bani se vor acorda prin noul program, dar cert este ca bugetul pentru Rabla este mai mic.
Nepotii nostrii nu vor stii cum este gustul unui V8 american aspirat. Vom conduce Mustanguri electrice cu sunet simulat in boxe. Dar nu avem ce face, viitorul se indreapta spre acest segment.
Asta e problema, mai ales ca lumea e obisnuita sa auda zgomotul motorului unei masini cand se apropie. Poate fi periculos ca in liniste deplina si neatentie sa nu auzi o masina ce vine cand treci strada.
Biciclistii la fel, cand aud o masina ca se aproprie, instinctiv se trag putin mai pe dreapta.
Foarte bine.Poate copiii si nepotii nostri vor respira mai curat si se vor deplasa mult mai economic.Asta cu poluare obtinerii de electricitate este fix din puțul gandirii lui Gabriel.Electricitate se poate o obtine si din surse nepoluant,chiar asta este trendul,spre energie verde.V8 aspirat este din start o cretinatate americana.
Foarte bine,sa dispara.Aerul pe care il respiram este infinit mai important decat cocalarismul unor.De inceput diesel-urile si SUV-urile ar trebui interzise in orase.
@ AndyM
Nici tu nu stii „gustul” acelei masini….
Silver, de unde stii tu ca nu-l stiu? 😉
Razvann, de cand o masina cu motor puternic reprezinta cocalarism? Sau sunt acrii strugurii dintr-un logan de 65cp, nu?
Din totdeauna AndyM.In oras o asemenea masina este total inutila,extrem de poluanta si periculoasa.Cam la ce iti folosesc 500 CP sau SUV de 3 tone intr-un oras foarte aglomerat.Aaaa,pleci cu scârț de la semafor pt.ca la urmatorul semafor sa te ajung eu din urma cu bicicleta?Sau ti se pare ca esti mai macho?Unii zic ca marimea si puterea masinii este invers proportionala cu anumite parti anatomice.Te chinui atat pe tine cat si pe ceilalti participanti la trafic.Daca esti asa bogat iti poti cumpara masina visurilor cu 1000 CP si mergi mataluta cu ea in afara oraselor si pt oras de multumesti cu ZOE,de exemplu.Prostia si fudulia este maxima la romani.
@ Razvann
Foarte bine spus si punctuat;
Multi „o-sa-fiu-si-eu-sofer™” viseaza la „cai putere frate, neoane, scartz™, liniute” ~pana defapt isi iau carnetu si vad ca nu poti sa „fugi” cu 300km/h ca in NFS prin Bucuresti…
Multi se linistesc dupa prima amenda 🙂
@ AndyM
Nici nu ai carnet…. de unde stiu ?
Citeste mai sus….
@Razvan/Silver
Stai lejer, pe langa permis am si masina sport cu motor in V. 🙂
Si nu, nu am nevoie de masina puternica sa plec cu scart de pe loc. Spre inteligenta ta, cu masina in oras fac vreo 1000km/an, poate 1500 in anii cu ierni geroase (in oras, am zis), in rest imi folosesc Cannondale-ul cu care faci si cu aia cateva mii de km prin oras. Dupa parerea ta masinile sport trebuie sa le parchezi la marginea orasului, nu in curtea casei?
Una e sa pleci in concediu cu 65cp si alta e sa pleci cu cateva sute. 😉 Altcumva simti masina, placeraea concediului se aplifica inca de la plecare. Daca nu plec nicaieri cateva weekenduri, imi caut drum prin diverse locuri doar ca sa ma plimb. Dar deh… asa-i romanul, sa arunce intai cu pietre, si apoi sa gandesca.
[…] Una e sa pleci in concediu cu 65cp si alta e sa pleci cu cateva sute. 😉 Altcumva simti masina, placeraea concediului se aplifica inca de la plecare. […]
Inca o dovada ca nu stii ce vorbesti pentru ca nu ai carnet;
Limita de viteza este de 50km/h si 90 in ‘afara’ ….
Acuma o sa vi si zici „autostradata frate ~130!”;
Da, dar si un logan cu 65cp poate 130…..
Ce sa „simti” … amenda ?
Asta nu-i NFS „boss!” in viata reala trebuie sa ai grija cat „apesi” ca-i politie peste tot cu „buton”…..
Se vede ca n-ai carnet…. o dovedesti in continuare…
Si daca stau bine sa ma gandesc, inca o dovada ca n-ai nicio treaba decat cu NFS-ul:
[…] Una e sa pleci in concediu cu 65cp si alta e sa pleci cu cateva sute. 😉 Altcumva simti masina, placeraea concediului se aplifica inca de la plecare. […]
Una e sa ajungi cu familia la destinatie, in concediu, altcumva este sa nu;
Crede-ma ca se amplifica „placerea” la final….
http://www.trafictube.ro/author/andym/
Contul meu de trafictube. 😉
Daca pentru tine o masina e la fel fie ca are 65cp fie ca are 200, inseamna ca pentru tine masina e doar sa te duca din A in B.
Pentru mine masina si bicicleta e o pasiune. 🙂
Iar cand nu folosesc masina, folosesc al doilea vehicul preferat al meu: http://i.imgur.com/aLouSrH.jpg
Prin oras am facut cateva mii de km cu bicicleta, si am de gand sa plec si in exterior cu ea. Chiar in prima saptamana a lunii mai am planuita cu tura de vreo 150km ce vreau s-o fac intr-o singura zi.
Cu masina nu am probleme atata timp cat stiu sa conduc preventiv si sa anticipez toate posibilele miscari ale participantilor la trafic (lucru extrem de important si pe bicicleta, oricand iti poate deschide unul usa-n fata). Nu mi-a fost niciodata frica de cum conduc eu, insa imi e mereu frica de cum conduc ceilalti fiindca nu stii ce reactii au, sau in ce stare sunt.
Legat de cei 300kph ai tai… o masina cu multi cai putere nu o iei ca sa gonesti cu viteza maxima. Iti da o senzatie placuta inclusiv si cand maresti viteza de la 50kph la 100kph. Ii auzi sunetul motorului cum toarce (si nu, nu am evacuarea de cocalari sa te trezeasca din morti, sunetul meu porneste in principal din cilindrii si il amplifica admisia de tip CAI, evacuarea este cea stock.), cand intrii intr-o depasire, sa stii ca te poti baza pe masina, si sa nu stai cu griji. Dar repet, daca pentru tine este irelevant acest pur si simplu nu esti pasionat, iar acest lucru nu iti da dreptul sa faci cocalari pe pasionati. 😉
Nu ma bag in depasiri la limita pe linia continua, nu parchez pe treceri de pietoni sau trotuare, nu ma apuc si frac drifturi prin giratorii, nu fac liniute la semafor, nu deschid geamurile si dau manele la maxim, dau prioritate, nu tai calea nimanui, semnalizez, nu blochez intersectiile cand stau la semafor…. daca pentru tine, simplu fapt ca in fata casei exista o masina cu mai mult de 90cp ma face cocalar, atunci imi pare rau pentru tine, dar esti genul tipic de roman care catalogheaza strict dupa aparente, fara sa gandeasca… Ca tot am zis ca-s si biciclist… esti genul de roman care atunci cand ma vede pe sosea spune: Uite-l si pe donatorul ala de organe, cand defapt cel mai probabil chiar si pe 2 roti sunt de 10 ori mai atent in trafic decat este el din masina. (Si nu, nu trec pe rosu pe bicicleta, chiar daca nu vine nicio masina, lucru ce il fac 80% dintre biciclisti). De ce nu trec pe rosu chiar daca mi-e foarte simplu si nu vine nicio masina? Pentru simplul fapt ca avand in vedere ca vreau respect, trebuie sa ofer la randul meu respectul ce-l doresc.
Ok si masinile electrice polueaza indirect. Dar pana la urma energia electrica nu e produsa doar de carbuni, mai exista eoliene, hidrocentrale, atomice. pe cand masinile pe benzina/motorina polueaza toate.
Apoi cine nu vrea sa respire aer curat si in intersectii?
Si uite asa vom sta cu incarcatorul zi de zi in priza sa incarcam masina. Ce se intampla in ziua de azi de incarcam asa de des „aceste device-uri „.
Se intampla „ca consuma”. Cred ca e o conspiratie mondiala …
Poti incepe sa te documentezi de aici: http://waitbutwhy.com/2015/06/how-tesla-will-change-your-life.html
Prima jumatate a articolului vorbeste despre energie, schimbari climatice, etc. Explica pe intelesul tuturor. Ai pe acolo si comparatii de generare si consum de energie pe categorii (gaze naturale, eoliene, petrol, carbuni, etc – luate de aici: https://flowcharts.llnl.gov/content/international/2007EnergyInternational.pdf si de prin alte surse).
Este interesant si merita citit articolul chiar daca este extrem de lung.
Nu o lua ca pe o jignire insa afirmatia cu electricitatea care polueaza este o prostie, tocmai din cauza faptului ca poluarea din generarea de electricitate este cam jumatate din poluarea facuta de transporturi la nivel global.
In plus schimbarea pe electricitate va dura zeci de ani, probabil ca va depasi suta de ani, iar trendul de pana acum pentru generarea de electricitate a fost trecerea spre tehnologiile verzi, mult mai eficiente din punct de vedere economic. Si trendul acesta va continua, tehnologia va evolua.
prea mici stimulentele momentan. si ar trebui obligati toti „electricii” sa incarce doar noaptea de acasa. 🙂
asta cu lipsa zgomotului e buna, toti astia de traverseaza fara sa se uite ar merita „o curentare”. desi avem deja tramvaie si troleibuze.
Eu chiar nu inteleg de ce lumea e atat de vehementa impotriva unei masini care e mult mai practica. In primul rand numai polueaza aerul ceea ce e foarte important si chiar daca polueaza la fabricare o face intr-un singur loc si anume la fabrica respectiva si nu peste tot cum polueaza masinile pe carburant. Mai scapam de altfel si de poluarea fonica care e atat de enervanta intr-un oras mare precum Bucuresti. Si poate cel mai important lucru si beneficiu pe care il aduce aceasta masina este economisirea si amortizarea costului masinii intr-un timp relativ scurt prin incarcarea electrica. Un studiu arata ca ajungi sa amortizezi costul unei masine electrice in circa 2-3 ani datorita costului foarte scazut al incarcarii masinii. In concluzie este mult mai eficient sa detii o masina electrica decat una pe carburant.
[…]Un studiu arata ca ajungi sa amortizezi costul unei masine electrice in circa 2-3 ani datorita costului foarte scazut al incarcarii masinii. In concluzie este mult mai eficient sa detii o masina electrica decat una pe carburant.[…]
Aici te cam contrazic, Renault Zoe costa aprox 22.000 E, dar bateriile nu sunt ale tale, le inchiriezi cu 70E daca faci 12.000 km pe an, sau 140 la 30.000.
Cu 70E cumperi aprox 70 litri de combustibil pe luna ce te duc lejer 700 KM pe luna, 8400 km pe an.
Deci practic ai plati combustibilul doar pentru restu de 3600 KM, care inseamna ca economisesti cateva sute de euro pe an, si asta daca ai consuma 10 la suta, majoritatea masinilor mici au un consum de 6-7.
Poate fi ok și cu mașinile pe benzină sau motorină dar să fie interzis accesul cu ele în orașe. Orașele în general sunt toate aglomerate de mașini și asta e problema.