Teoretic da, orice este posibil în perioada următoare. Practic, dacă s-ar întâmpla, cred ca ar fi doar pe arii restrânse.
Să vă explic cele două scenarii la care m-am gândit și în care unii din noi ar putea rămâne izolați pentru o perioadă. Penele de internet, curent sau orice alt serviciu, sunt lucruri care se întâmplă frecvent, frecvența cu care acestea au loc depinde de infrastructura din zona respectivă, de condiții meteo sau factori externi – a dat careva cu excavatorul într-un cablu. Doar că, în condiții normale acestea se rezolvă relativ repede și utilizatorii nu stau fără servicii prea mult, dar au existat exemple de căderi care s-au întins și pe câteva zile.
Îmi amintesc acea furtună urâtă (2017) din vestul țării când unele cartiere din Timișoara au rămas fără curent și cateva zile. De sate nu mai vorbim, s-au adunat chiar și săptmâni. Și nu era pandemie.
Ei bine, în pandemie condițiile nu-s tocmai normale, de aceea avem și stare de urgență. Eu cred că există mai multe scenarii prin care local am putea rămâne fără curent sau internet mai multe zile sau poate chiar săptămâni, însă eu am identificat două:
- Îmbolnăvirea tehnicienilor. În cazul în care răspândirea comunitară se acutizează, îmbolnavirea celor care lucrează la întreținerea rețelei nu e ceva deloc exclus. Gravitatea problemei este dată de numărul de resurse (tehnicieni) de care compania serviciului respectiv dispune. Dacă, să zicem, sunt cinci pe o zonă (sat, cartier, oraș, județ), unul este descoperit pozitiv și toți și-au băut dimineața cafeaua împreuna (cum știm că se face) atunci toți vor intra în izolare. În cazul apariției unei avarii compania va trebui să aducă tehnicieni din alte zone iar asta poate să dureze.
- Panica tehnicienilor. Dacă situația la nivel de țară se agravează (mulți îmbolnăviți) s-ar putea să se ajungă, în anumite situații, ca tehnicienii să refuze să mai lucreze de teama îmbolnăvirii. E suficient să se panicheze unul, teama se va răspândi repede în echipă. Punctul acesta împreuna cu punctul 1 pot genera căderi lungi de servicii.
Gravitatea ambelor situații este dată de cât de bine este organizat furnizorul de servicii, câți angajați are și, mai ales, cât de bine îi protejează.
Dacă e de interes subiectul, putem să ne gândim, pentru un articol viitor, la niște planuri de backup în cazul în care rămânem fără internet, curent, telefonie sau mai știu eu ce.
UPDATE: articolul nu are ca scop inducerea de teamă sau panică, dimpotrivă, are ca scop pregătirea voastră pentru astfel de scenarii complet posibile. Cum vă puteti pregăti? Cu un UPS sau măcar niste baterii externe pline, ca să vă puteți ține telefoanele încarcate și să puteți comunica cu exteriorul.
Energia electrica este cea mai importantă sursa de energie…. Aici trebuie să fie punctul de interes….
N-am mai avut o pana de curent mai lunga de 2-3 ore de pe vremea lui nea’ nicu!
poftim ?!! 🙂 – deci nu esti in zona de risc – am avut si 7 zile din cauza ninsoriilor acum ceva ani