Puterea instalată cumulată a prosumatorilor din România a depășit, în prezent, nivelul de 2.000 MW, conform datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la finalul lunii iulie 2024.
Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de luna precedentă, când puterea totală instalată era de 1.981 MW. În doar o lună, numărul prosumatorilor a crescut cu peste 10.000, atingând cifra de 157.695, iar capacitatea lor de producție a crescut cu mai bine de 100 MW. Majoritatea prosumatorilor sunt persoane fizice, reprezentând 138.197 din totalul celor înregistrați.
Începând cu aprilie 2024, puterea instalată cumulată la prosumatori, constituită aproape integral din sisteme de panouri solare montate pe acoperișuri, a depășit puterea totală a marilor parcuri fotovoltaice comerciale din România, care au o capacitate instalată de sub 1.700 MW. Conform datelor ANRE din iulie, județul Ilfov se află pe primul loc atât la numărul de prosumatori (11.702), cât și la capacitatea instalată (peste 160 MW), fiind urmat de județul Timiș, cu 7.896 prosumatori și o putere de producție de 104 MW. Această tendință arată o creștere constantă a interesului populației și companiilor pentru producerea de energie verde.
Puterea instalată a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă este de 1400 MW, conform site-ului propriu.
Ultimele știri despre Programul Casa Verde 2024, unde sumele alocate s-au terminat în mai puțin de două minute, le găsiți aici și aici, iar întreaga noastră serie despre fotovoltaice gratis, aici.
Piuir a zis
Da, dar puterea instalata e…. Teoretica. Ca daca ai paonuri de 3.5, ele produc cam o medie de 2-2.5 pe zi si chiar mai rau iarna. Adica ne laudam si cu BMW cu 200 de cai pe hartie, dar uitam sa zicem ca 120 din aia sunt morti.
Darius a zis
si puterea centralelor e tot teoretica
Relu a zis
Și prețul la energie electrică cel mai mare din Europa ….
varucu a zis
Pentru ca oamenii nu-s educati!