Mai sunt cateva zile pana cand AMD va introduce „noua” generatie de placi video Radeon R300. Am pus ghilimele pentru ca, dupa cum stiti, singurul GPU cu adevarat nou care va sosi acum, Fiji, nu a fost inclus in aceasta gama, ci va fi botezat Radeon Fury (in stilul GeForce Titan). Deci generatia Radeon R300 va fi compusa numai din redenumiri, unu la unu, din actualele Radeon R200.
Ba unele GPU-uri au o vechime de mai bine de trei ani, provenind din familia Radeon HD 7000. Azi vom vorbi putin despre cele mai performante modele ale seriei, Radeon R9 390X si R9 390. Ele au la baza acelasi GPU din R9 290X si R9 290, Hawaii, care insa pentru a ne duce putin in eroare a fost redenumit Grenada.
Am sperat ca macar Hawaii va primi tratamentul Tonga, si va fi adus la arhitectura GCN 1.2, pentru a beneficia de compresia texturilor. Si sincer nu stim ce investitie ar fi presupus o astfel de schimbare. Cert este ca AMD a ales sa nu o faca, si a preferat sa ne aduca acelasi Hawaii pe care il stiam, de 438 mm2 si 6.2 miliarde de tranzistori, cu arhitectura GCN 1.1 si proces tehnologic de 28 nm. GPU-Z a confirmat, afisand acelasi Device ID.
AMD a umblat totusi putin la frecvente, si a dublat cantitatea de memorie disponibila. Ca sa mai indulceasca pacaleala. Pe scurt, Grenada in Radeon R9 390X va avea 2816 Stream Processors, 64 ROP-uri si 176 unitati de texturare, plus 44 unitati computationale. Va atinge frecventa de 1050 MHz si va avea la dispozitie 8 GB GDDR5 la 6000 MHz pe 512 bits.
Iar in R9 390 va include 2560 Stream Processors, 64 ROP-uri si 160 unitati de texturare, plus 40 unitati computationale, va urca pana la 1000 MHz, si va folosi tot 8 GB GDDR5 la 6000 MHz pe 512 bits. Unele surse spun ca s-a reusit si reducerea semnificativa a consumului electric. Cum? Procesul tehnologic de 28 nm este matur de mult timp, si fara alte schimbari nu vedem cum ar fi putut AMD sa scada TDP-ul si sa creasca in acelasi timp frecventele.
Nu ma intelegeti gresit. Nu este un lucru rau sa pastrezi un produs in oferta, atata timp cat este competitiv (bine, nici bun nu este cand concurenta vine cu lucruri noi mai interesante). Sau sa-l tii competitiv prin pret. Iar AMD este o companie cunoscuta pentru astfel de tactici. Insa parca in ultimul timp a renuntat complet la lupta, pe toate fronturile. Procesoare fara grafica integrata din seria FX nu am mai vazut de la Piledriver, iar in ultimii trei ani au aparut numai trei GPU-uri noi…
Si mai rau este daca se vor adeveri preturile zvonite pentru R9 390X si R9 390, de 390 $ si respectiv 330 $. Cand R9 290X este 300 $, iar R9 290 pleaca de la 250 $.
Este un pret de lansare, este peste GTX 970.
+Cantiate de memorie mai mare, nu 3.5.. (vin sacalii)
Daca nividia poate sa scada consumul, AMD-ul nu? Derp..
Well, daca nu suneti multumiti de „noua generatie de placi video Radeon R300”
De ce nu ati facut articole noi cu Fury? Sunt atatea informatii de „sharuit”. Dar na.. suneti platiti bine, nu?
Defapt, AMD, lanseaza 3 Fiji-uri/Fury, dar na.. cineva va plateste, nu puteti da numai informatii pozitive. 3, pentru fiecare buget.
P.S. chestia cu platitu by nvidia, e doar un zvon. trololo, dar cine stie..
Sa ma anunti cand obosesti!
PS: da o cautare pe ArenaIT dupa „GTX 970” si zi-mi ce ai citit, si cat ar plati nVidia pentru articolele respective.
DeMons vad ca e disperat
poftim
http://www.arenait.net/2015/06/03/ultimele-zvonuri-despre-fiji.html
http://www.arenait.net/2015/05/30/fiji-s-ar-putea-numi-fury.html
http://www.arenait.net/2015/05/20/fiji-ar-putea-fi-titanul-amd.html
De ce nu ai facut ,ma Alexandru, articole mai multe despre fury/fiji? 3 nu ajung! (sper ca sarcasmul e evident)
doar de cateva ore fury fost anuntat oficial si poti fi sigur ca urmeaza un articol.
sau tu ai fi vrut un articol despre fiecare zvon? ai primit ce ai cerut despre 390x.faptul ca este un rebrand si vad ca nu iti convine. trebuia sa ne spuna o poveste cu ponei poate era mai interesant . acum asteapta si depre fury. eu recomand sa astepte pana pe 24 cand o sa fie lansarea oficiala cu niste teste concrete ca m`am saturat de zvonuri.
S3ns3lol. Fix tu te-ai trezit sa imi dai astea, stai linistit ca le-am vazut, chiar daca au aparut foarte greu si zgarcite. Ce sa vad in articolele alea? Nimic interesant, nu detalii/specificatii, nu tu poze.. nu nimic. Doar ceva negativ.
„Preturile, initial preconizate la 850 $ pentru versiunea de top, par insa sa se clatine in contextul lansarii lui GTX 980 Ti la 650”
@Alexandru D. Dupa cum se poate observa a scazut consumul si a crescut performanta cu 10%(390/x) + ce o sa mai stoarca din drivere.
Si cantitatea de memorie, in special frecventa. Arhitectura GCN este limitata de latimea de banda, pe scurt de memorii.
Se pare ca exista si un Fury Nano care este al naiba de mic si consuma mai putin ca Fury X/Pro. Nu se stie inca cat..(Fury X este tot un pitic, la capitolul marime)
Si se pare ca primul Dual Fiji va fi intr-un mini super computer, Project Quantum.
Well. Dupa cum ziceam, nu inteleg de ce nu le oferi mai multe detalii cititorilor tai, ii lasi asa in bezna. Au aparut si ceva benchuri..
Parca aveai articole mai bune in trecut..
Acuma scri sa fie scris..
Unde se poate observa ca a scazut consumul? Iar daca GCN avea nevoie de atat de multa latime de banda la memorie, sigur avea Hawaii GDDR5 cu frecventa mai mare. Ca Tahiti avea cu 1.5 ani inainte 5500 – 6000 MHz.
PS: Quantum are Fury in Crossfire, 2 placi. Nu placa dual GPU. Urmeaza articol.
@DeMons
In primul rand pari frustrat, asa ca mai termina cu spamul.
„performanta cu 10%(390/x) + ce o sa mai stoarca din drivere.” – de cand ma stiu eu, fanboy AMD au cumparat placi video Amd mai ieftine si mai slabe decat nvidia in ideea ca or sa mai castige ceva performanta in plus cand isi aduce aminte Amd sa faca un driver cu simt de raspundere. Timpul insa a aratat ca de fiecare data si-au luat tzeapa, asta este unul dintre motivele pt care si eu am renuntat de cativa ani la placile video AMD.
P.S Pozele au aparut pe parcus, in alte articole, alte surse.
@s3nslol rebrand, dar cu un spor de performanta simtit.. vezi benchuri „scapate”
Fury are un TDP interesant, de 275W. Vs 290x 290W. Fury avand mai multe stream processors si GCN compute units..
@Nu Stiu ce importanta au frecventele, vezi HBM 500 mhz vs 6000/7000. GCN o arhitectura semi-castrata. La Fury m-am referit ca a scazut consunul GFLosp per wat. 25 si ceva vs 19 si ceva cat avea hawaii. Si ma gandesc ca au reusit cumva sa scada consumul si la hawaii.
Dar da, la GDDR5 este importanta frecventa.
Titlul suna cam uracios.. „R9 390X aduce un spor de frecventa” the fuck?
Am inteles ca rebrandurile hawaii sau finisat putin.
Fiji este un chip nou. Supus altor reguli si conditii. Insa acelasi chip Hawaii cum crezi ca a ajuns sa consume semnificativ mai putin? Consideri ca procesul tehnologic de 28 nm de la TSMC (vechi de 3 ani in lumea GPU-urilor) s-a maturizat semnificativ numai de cand a sosit Hawaii incat sa consume mai putin? Atunci de ce nu vedem acelasi lucru si la Pitcairn sau Bonaire (care au 2-3 ani), iar la Tonga nu s-a obtinut mare branza? Si mai ales cand in acelasi proces creste frecventa!
Deci hai sa vorbim pe informatii, nu sa luam ce te gandesti si presupui tu drept fapte. Hawaii aduce in 390X un spor de frecvente si memorie mai multa. Atat! Ceea ce puteai avea deja de la integratori. Daca reproiectau chip-ul sa fie GCN 1.2 era macar ceva. Asa practic este un overclocking pe care multi de pe acest site l-ar fi facut oricum. Deci mai nimic. Eu nu pot sa laud asta, oricat mi-ar placea AMD. Deci te las pe tine!
PS: la aproape orice placa video, sporul mai mare de performanta vine din overclocking la GPU, Nu la memorie. Pentru ca nici unul dintre producatori nu-si castreaza modelele cu memorii insuficiente, mai ales cand au solutii. Nu o sa puna chip-uri mai lente in conditiile in care sunt pe piata versiuni mai rapide, si chiar modele mai vechi de placi video au memorii mai rapide. Nu mai insista in absurd. A fost cineva la AMD care chiar a facut astfel de teste, si nu a lasat Hawaii cu GDDR5 la 5000 MHz, daca defapt ar fi fost nevoie de 7000 MHz! Acum s-a urcat la 6000 MHz pentru ca era ceva foarte simplu de facut.
xtz, esti un consumator prost..
„de cand ma stiu eu, fanboy AMD au cumparat placi video Amd mai ieftine si mai slabe decat nvidia in ideea ca or sa mai castige ceva performanta”
Pai atunci, hai sa cumparam placi nvidia mult mai scumpe, cu performante egale amd, ba chiar, nvidia peste 1 an, uita de el, chiar mai repede.. si baga driverii in next. Vezi cazul series 700.. Si sa „falimental AMD-ul” dupa cumparam entry-level/main-stream, la preturi de high/end, servere.. Nu prea gandesti copile.
Nu stiu ce vrei sa spui prin ieftine, poate la pret, versus concurenta da, sunt ieftine.
Dar..: AMD Radeon R9 Fury X Runs At 50c Degrees, 32dB (32db? foarte putin,, poate masurat incorect) Dar placile astea noi, sunt foarte heavy, bine construite, material de calitate..
Iar pe partea de drivere, AMD sta chiar foarte bine, le scot mai greu, dar macar vine si performanta, nu ca nvidia WHQL pentru un driver, ce aduce doar profile de SLI sau 3D.
Deh, daca vede omu WHQL e ok, daca vede BETA nu e ok.
@Alexandru D. Vom vedea in curand, cum sta treaba, daca chiar a scazut consumul sau nu, prin magie. (FPS Targeting: The ability to save power by setting a maximum FPS target) O fi asta? Detalii mai jos.
AMD is releasing a two-phase driver release with Catalyst 15.15 and 15.20. The 15.15
drivers are available immediately, and the 15.20 drivers are coming a few weeks later.
The Catalyst 15.15 drivers bring new features like:
FPS Targeting: The ability to save power by setting a maximum FPS target
Virtual Super Resolution: The ability to downscale a game from a high
resolution to a lower resolution, giving a user higher-quality textures in game
(also known as supersampling)
Performance optimizations: Adding game performance optimizations to AMD
R9 Fury X and other graphics cards
Although Catalyst 15.15 drivers will not be available for Windows 10, Catalyst 15.20 will
be. The Catalyst 15.20 drivers will bring features like:
Catalyst Uninstaller: Allows users to uninstall their AMD catalyst drivers cleanly,
so new drivers can be installed without incident
OpenCL 2.0 optional features: Multiple performance and feature additions
FreeSync + CrossFire: The ability to run FreeSync dynamic screen refresh
technology with multiple GPUs in CrossFire mode.
Catalyst 15.20 divers will also have Windows 10 specific features like:
HEVC (High Efficiency Video Codec): Enables quality streaming and 4K
experiences
DirectX 12: Support for the low-level efficient graphics API for Windows 10
Windows 10 WHQL (Windows Hardware Quality Lab): AMD’s latest driver
release (15.20) will be WHQL and WHQL for Windows 10 as well
LOL! Daca asta intelegi tu prin scaderea consumului unui GPU…
FPS Targeting reprezinta limitarea de utilizator a numarului de cadre redate in fiecare secunda. Ca poate ii sunt suficiente x fps. Si asta din driver. Deci placile au acelasi consum.
”AMD Radeon R9 Fury X Runs At 50c Degrees, 32dB (32db? foarte putin,, poate masurat incorect)”
e o racire pe apa,deci nu pentru toata lumea.
eu sunt mai curios de modelul fury la 550$.da mai tre tre sa astept destul pana se lanseaza. la cat s’au lasat asteptate ,cate zvonuri,teasere daca sunt sub placile nvidia ar fi cam…dezastru.
”Vom vedea in curand, cum sta treaba, daca chiar a scazut consumul sau nu, prin magie. (FPS Targeting: The ability to save power by setting a maximum FPS target) O fi asta? ”
aia e pentru laptop 🙂