Noile notebook-uri Asus cu procesoare Intel Haswell au fost prezentate oficial la noi in tara in cadrul unui eveniment ce a avut loc la Cheile Gradistei. Am fost acolo, am vorbit despre eveniment, iar acum a venit timpul sa testam unul dintre portabile.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Specificatii
- Constructie si design
- Sistem de operare si performante
- Autonomie
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Asus N750JV este un laptop multimedia pentru oamenii cu pretentii. Din prima clipa in care l-am vazut l-am catalogat drept cel mai frumos laptop din noua generatie. Bine, asta este o chestie subiectiva, dar nu m-am putut abtine sa nu o spun la fel ca multi altii. Fiind un laptop multimedia acesta ar trebui sa surprinda prin calitatea ecranului, o experienta audio cat mai buna si putere de calcul relativ mare. Din pacate nu ii iese la toate capitolele.
Specificatii
Acest model se gaseste in mai multe versiuni de echipare, dar noi vom vorbi doar despre modelul pe care l-am primit.
- Procesor: Intel i7 4700HQ 2.8 GHz
- Memorie RAM: 16 GB 1600 MHz
- HDD: 1 x 1 TB, 1 x 750 GB si mSSD de 24 GB
- GPU: nVidia GeForce GT 750M 2 GB GDDR3
- Display: TN LED Backlight, 17.3 inch, 1600 x 900 pixeli, Non Glare
- Conectivitate: GigaLAN, DP, 2 x USB 3.0, cititor de carduri 5 in 1, jack audio de 2.5 mm pentru subwoofer, 2 x USB 2.0, jack-uri audio pentru microfon si casti, unitate optica Blue Ray, Bluetooth, Wi-Fi
- Baterie: 6260 mAh
- OS: Windows 8 Pro
Constructie si design
La cei 17.3 inch ai ecranului va dati seama ca nu este cel mai mic laptop din lume. Dar fiindca este mare are si o frumusete aparte. Este construit in totalitate din aluminiu, fiind destul de usor. Daca ridicam ecranul observam o tastatura cam mica in raport cu dimensiunile carcasei. Puteau sa o faca mai mare si automat mai comoda, dar este bine si asa. Tastele sunt si ele din aluminiu si sunt placute la atingere.
Se poate observa o zona punctata, circulara, care ne duce cu gandul ca acolo ar putea fi niste difuzoare. Nu este chiar asa. Acea zona este de design si nu sunt gauri, ci doar niste puncte pictate. Difuzoarele sunt amplasate in zona inferioara, iar ei se lauda cu un sunet extraordinar. Din pacate si-au dat cu stangul in dreptul si nu au reusit decat sa isi bata joc de sunet. Serios, speram sa am parte de o mica discoteca in camera cand am vazut tehnologia Sonic Master in colaboare cu Bang & Olufsen Ice Power, dar am reusit doar sa imi astup urechile. In pachet vei gasi si un subwoofer Sonic Master, dar nici acesta nu reuseste sa salveze auditia.
Fata de seria anterioara acesta este mai subtire cu 7 mm. Dupa ce am analizat mai bine produsul am stat si m-am gandit: „Unde Doamne iarta-ma au incaput toate astea in el? Cu sigurata ar putea sa includa si un tonomat de inghetata si ar fi perfect”. Cum ati vazut si in specificatii, are 2 HDD-uri, placa video dedicata, unitate optica, SSD, 2 sisteme de racire independente, 16 GB de RAM, 4 boxe si o conectica inflorata. Foarte tare.
Tastatura este iluminata intr-un mod elegant in ton cu aluminiul, dar nu din toate unghiurile se vede frumos. Daca aplecati laptop-ul in fata sau in spate veti putea vedea sub taste, iar lumina se va vedea foarte urat. Iar culoare respectiva, un alb puternic, imi aduce aminte de beculete albe de Craciun. Si nu, nu e nimic rau in asta.
Trackpad-ul este dintr-o bucata, iar butoanele nu sunt delimitate.
Sistem de operare si performante
Despre Windows 8 nu are rost sa mai discutam, asa ca vom trece la cateva teste. SSD-ul nu s-a descurcat prea bine in HDTunePro. Dupa cum vedeti si voi nu este o viteza uniforma. Am facut testul de 3 ori si la fel s-a intamplat. Acest lucru s-a vazut si la boot-are, acesta pornind in 1 minut si 17 secunde.
La capitolul performante vreau sa marturisesc ca ecranul TN este cel mai bun din portofoliul Asus. Se vede bine si are unghiuri de vizionare decente fata de alte TN-uri.
Autonomie
Am testat tablete care se incarcau in 5 ore! Impresionant ca am reusit sa incarc acest laptop in 3 ore si un pic, iar bateria rezista 3-4 ore de folosire moderata. O cautare pe net, poate si ceva muzica si cam atat. Eu i-am dat de lucru in Adobe Premier si in timp ce exporta materialul video si toate ventilatoarele s-au turat, bateria incepea sa scada foarte repede. In mare parte recunosc ca am stat pe baterie, iar cand ajungeam la 10% il conectam la priza, il foloseam si in acest timp se incarca. Cand ajungea aproape de 100% il scoteam din priza si stateam pe baterie.
Pret, disponibilitate si concluzie
Va pot da detalii legate de pret dar nu si despre o data exacta de lansare. Cea mai slaba versiune porneste de la 4400 de lei si poate ajunge pana la 6100 de lei, varianta pe care am testat-o noi. Mai sunt variante si intre aceste sume, dar nu stiu daca vor ajunge toate la noi in tara. Eu am avut de ales intre acest model si unul cu ecran IPS tactil, iar acel model costa 5100 de lei, dar avea 8 GB de RAM, HDD de 750 GB si ecran de 15.6 inch Full HD.
Dupa parerea mea, sunetul este singurul care trage in jos acest minunat laptop. Este puternic, arata bine, este relativ usor pentru cate componente are in el, carcasa si constructia ei este foarte buna, are sistem de racire independent pentru procesor si placa video, dar sunetul este foarte prost.
Cei de la Asus sunt niste jigodii. Pentru a nu ameninta seria G au gatuit placile video din seria N cu memorie GDDR3 desi aveau optiunea sa foloseasca GDDR5 fara sa creasca prea mult costul. Au facut asta pe gt650m si acum si pe gt750m. E jenant, ca si rezolutia de 1600 x 900 pe 17″. Sunt convins ca totusi exista o versiune cu ecran 1080p.
[…] E jenant, ca si rezolutia de 1600 x 900 pe 17 […]
Este destul pe un 17″, acuma daca iti dadea 1440 atunci era putinel.