Până nu demult, soluțiile de răcire pe lichid erau accesibile doar entuziaștilor – acei oameni care caută să atingă nivelul maxim de performanță indiferent de costuri. În ultimii ani de zile însă, watercooling-ul a intrat din ce în ce mai mult în mainstream odată cu apariția soluțiilor de răcire all in one care, după cum sugerează și numele, integrează întreg ansamblul de componente necesar funcționării unui astfel de sistem.
Desigur, asemenea soluții sunt de obicei inferioare unui custom loop construit din componente high-end, însă au două mari avantaje: costul redus și instalarea relativ ușoară. Un sistem de răcire AIO decent costă între 100-200 Euro, în timp ce un custom loop pornește de la 300-400 Euro. Apoi mai intervine și bătaia de cap cu care ai de-a face atunci când construiești un custom loop.
Trebuie să calculezi cu precizie spațiul disponibil în carcasă, să tai tuburile, să le aranjezi astfel încât să nu ai vreun blocaj pe undeva și să te asiguri că nu există nici o scurgere. Cu sistemele AIO procedura de instalare e destul de simplă: montezi radiatorul pe carcasă și pui baza de procesor. Majoritatea sistemelor AIO vin preumplute din fabrică și cu fitting-uri destul de solide care nu îți vor da emoții la prima pornire.
Raijintek este o companie germană care, printre altele, produce și soluții de răcire all in one. Raijintek Triton 240, obiectul prezentului review, este un sistem de răcire all in one din zona mid-range, ușor de montat, eficient și relativ ieftin având în vedere dotările. Costă doar 428 Lei la Shop4PC.
Specificații:
- Model: Raijintek Triton 240
- Compatibilitate socket: LGA775, LGA 1150, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA2011, AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 și FM2+
- CPU Block: Bază din cupru placată cu nichel
- Pompă: 3000 RPM la 12V, 120 L/H și zgomot de 20 dBA
- Dimensiuni radiator: 275 x 120 x 32 mm
- Ventilatoare: 120 mm x 120 mm x 25 mm, 1000 – 2600 RPM, airflow 38.8-100.4 și zgomot între 21.6 – 36.6 dB
- Capacitate sistem: 350 ml
- Extra: 2 LED-uri montate în rezervor și 3 sticluțe cu colorant incluse în pachet
- Garanție comercială: 24 luni
Ambalaj și construcție
Vine ambalat într-o cutie de carton de dimensiuni generoase pe care sunt inscripționate câteva dintre specificațiile cheie. Protecția este destul de sărăcioasă la interior, iar accesoriile le-am găsit pur și simplu aruncate pe fundul cutiei. Pe scurt, experiența de unboxing, dacă vă interesează acest aspect, este destul de dezamăgitoare. Din fericire, nu există elemente fragile care se pot deteriora pe parcursul transportului.
În cutie găsim următoarele:
- 8 șuruburi M3 x 30 mm pentru ventilatoare
- 8 șuruburi M3 x 6 mm pentru prinderea radiatorului
- 4 piulițe
- 4 șuruburi M4 x 6 mm
- 4 șuruburi M4 x 13 mm
- 4 garnituri de plastic
- 3 sticluțe cu colorant (roșu, galben și albastru)
- 2 ventilatoare de 120 mm
- un mounting plate
- un backplate
- sistemul de răcire propriu-zis
- un manual de instrucțiuni în limba engleză
- un pliculeț cu pastă termoconductoare
- un recipient cu 350 ml de lichid de răcire
Radiatorul de 240 mm, peste care se montează cele 2 ventilatoare de 120 mm, este construit din aluminiu, are 32 mm grosime și un raport FPI (fins-per-inch) de 22. Fitting-urile cu care sunt susținute tuburile par a fi destul de solide, însă, din nefericire, sunt turnate și nu se pot desface. Tuburile au un diametru interior de 9.5 mm și măsoară cam 42 cm lungime, suficient pentru a permite montarea chiar și într-o carcasă full tower.
Ansamblul bază-rezervor-pompă utilizează același tip de fitting-uri turnate. Pentru mantenanță (înlocuire soluție de răcire, aplicare colorant, etc.), putem utiliza orificul de deasupra rezervorului, însă golirea întregului sistem necesită foarte multă răbdare.
Baza este construită din cupru și are o suprafață nichelată foarte bine finisată, fără absolut nici o imperfecțiune. Cablul de alimentare pe de altă parte este extrem de scurt. În eventualitatea în care utilizați o placă de bază E-ATX este foarte probabil să aveți nevoie de un prelungitor.
Ventilatoarele de 120 mm incluse în pachet sunt de tip A1225S12S și rulează între 1000-2600 RPM, cu un debit de aer situat între 38.8 – 100.4 CFM și un nivel de zgomot de 21.6 – 36.6 dB. Ambele au headere cu 3 pini și, la fel ca și ansamblul despre care am discutat mai sus, utilizează fire foarte scurte, făcând aproape imposibilă montarea sistemului în zona frontală a carcasei fără utilizarea unor adaptoare suplimentare.
Teste
Sistem de test:
- Placă de bază: MSI Z170A Gaming M3
- Procesor: Intel Core i7 6700K
- 2 x 8 GB Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 Mhz (latențe 16-18-18-36)
- Placă grafică integrată Intel HD 530
- Stocare: SSD Samsung EVO 850 SATA 3
- Sursă: High Power Astro Lite 750W 80+ Gold
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64
- Pastă termoconductoare: Arctic Silver 5
Înainte de a vă prezenta rezultatele testelor, am să vă zic câte ceva și despre sistemul de prindere. Acesta este complet metalic, ușor de asamblat și vine cu un backplate compact care poate fi instalat fără a detașa placa de bază. După poziționarea backplate-ului, trebuie doar să infiletați cele 4 piulițele, să atașati frontplate-ul și să aplicați pasta termonductoare și baza. Întreg procesul dureaza în jur 3 de minute. Legat de pasta termoconductoare, v-aș sugera să o ocoliți pe cea din pachet și să mergeți pe o soluție mai performantă cum ar fi Arctic Silver 5 sau Noctua NT-H1.
Înainte de a achiziționa un astfel de sistem de răcire trebuie să vă asigurați că aveți suficient spațiu în carcasă pentru montarea radiatorului. Pentru alimentarea pompei și a celor 2 ventilatoare sunt necesari 2 conectori cu 3 pini și un conector cu 4 pini PWM pe placa de bază.
Întregul set de teste a fost realizat la o temperatură ambientală de 21 grade Celsius. Am măsurat atât temperaturile în idle, cât și în full load cu Prime95 pe profilul In-Pace large FFTs. Acest profil rulează un set de instrucțiuni AVX care împing la maxim ansamblul procesor-VRM-uri. Temperaturile obținute în acest test sunt de regulă ceva mai ridicate decât cele obținute în activități uzuale, cum ar fi gaming-ul sau encodarea video, însă cu ajutorul său putem obține un set de date precise care pot fi evaluate și comparate cu cele ale altor sisteme de răcire.
Turația ventilatoarelor a fost gestionată de placa de bază MSI Gaming M3 în modul default.
Pentru început, am ales să măsor temperatura procesorului după 30 de minute de idle, la frecvență stock, voltaj de 1.200 V și RAM setat la 2133 Mhz (latențe 14-14-14-35). După cum se vede și în captura de ecran de mai jos, aceasta se situează cu doar 9 grade Celsius peste temperatura ambientală.
În full load timp de 30 de minute, la frecvență stock și RAM la 2133 Mhz am obținut o temperatură maximă de 60 de grade Celsius.
În idle, cu procesorul setat la 4.5 Ghz @ 1.300 V și RAM la 3200 Mhz, temperaturile arată aproape identic cu cele stock:
Situația se schimbă însă în full load unde diferența de voltaj generează un plus de 15 grade Celsius:
În acest combo format din MSI Gaming M3 și Raijintek Triton 240 am reușit să împing procesorul până la maxim 4.6 Ghz @ 1.320 V cu temperaturi în full load de 78 grade Celsius. Peste acest prag, creșterea frecvenței generează instabilități, iar ridicarea voltajului, chiar și cu 0.03 V, duce la temperaturi foarte mari, în zona 85-90 de grade Celsius.
Legat de zgomot, pompa este aproape insesizabilă și se pierde printre celelalte zgomote generate de sistem. Nu pot spune același lucru și despre ventilatoare de 120 mm care setate la doar 25% au reușit deosebita „performanță” de a depăși pragul de 40 dB. La 50% urcă până la aproximativ 50 dB, iar la 100% deja am avut impresia că stau lângă un mic motor cu reacție, nivelul zgomotului atingând pragul de 60 dB. Să fiu sincer, nu e chiar cel mai silențios cooler pe care am avut ocazia să-l testez, însă se poate și mai rău. Dacă aveți în vedere achiziționarea unui astfel de sistem de răcire, recomand cu căldură schimbarea ventilatoarelor cu unele mai silențioase.
Concluzie
Raijintek Triton este unul dintre cele mai accesibile coolere all in one cu radiator de 240 mm și, dacă puteți trece peste performanțele acustice inferioare, l-aș considera o achiziție best-buy pentru un buget de aprox. 100 Euro.
Îl găsiți la Shop4PC.
Pro:
- Raport calitate/preț
- Performanțe superioare
- Sistem de prindere compact
- Ușor de instalat
- Design plăcut
Contra:
- Extrem de gălăgios
- Cabluri de alimentare foarte scurte
- Tuburi nedetașabile
Deepcool Maelstrom 240;
Este best-buy in momentul de fata in toata lumea.
Performanta de hidro la pret de 270ron.
Sincer sa fiu acest cooler arata un pic cam … vechi ca design;
Furtunul arata usor de „rupt” si greu de „manevrat” (nu se frange)
Block-ul la fel, e super mic, pompa la fel, nimic special, ba chiar generica (120 L/H)
Design-ul radiatorului, la fel, invechit, ala se umple de praf in primele 2-3 luni, opune rezistenta foarte mare a aerului si sa nu zic ca acele ventilatoare nu sunt optime pentru el sa-incepem-cu. (low h2o pressure)
Si nu numai cablu de alimentare este scurt, dar si furtunurile sunt scurte…
~Insa pretul este de Corsair…
(poate sunt eu carcotas, nush…)
Raijintek stiu ca erau faimosi pentru cooler-ele imense pentru placile video, dar clar nu stiu ce fac oamenii cand e vorba de watercooling.
Oricum, astfel de review-uri sunt mai mult decat bine-venite aici pe arena IT;
Bun venit Razvan, si tine-o tot asa!
Ar fi interesant un overclocking de mobil. Sa vedem pana unde se pot duce mobilele. Eventual o solutie portabila pentru entuziasti.
Foarte bun articolul, felicitari!
Mulțumesc pentru feedback! Vor mai fi și alte review-uri de hardware în zilele ce urmează.