În ziua de azi, nu mai e de ajuns ca hardware-ul să fie performant și stabil. Acum lupta se dă între cei ce oferă cel mai impunător design și cele mai luminoase LED-uri, chiar dacă, la prima vedere, aceste aspecte pot părea inutile. Toată nebunia a pornit de la periferice și, încetul cu încetul, s-a propagat și spre hardware, preponderent pe plăci de bază și plăci video, acum fiind disponibile chiar și memorii RAM cu iluminare LED. Vorba aia, ca să ai cu ce să te lauzi în fața prietenilor.
Apacer, o companie din Taiwan, specializată în producția de medii de stocare și memorii RAM, s-a aliniat recent cu tendințele pieței prin lansarea gamei de memorii RAM DDR4 Panther Rage Illumination, ce oferă iluminare LED cu alimentare direct din slot. Memoriile vin în configurații single și dual channel și au capacități cuprinse între 4 și 16 GB și frecvențe de 2400, 2666, 2800 și 3000 Mhz. Gama Panther Rage Illumination, prin prisma design-ului agresiv și a sistemului de iluminare, se adresează, în mod evident, gamerilor.
Dacă vă mai aduceți aminte, acum ceva timp am analizat un modul din seria Panther, despre care am concluzionat că oferă un raport preț/performanță excelent. La fel ca și acesta, Apacer Panther Rage Illumination se adresează segmentului de mijloc. Drept urmare, prețul de achiziție al unui astfel de kit cu capacitate de 16 GB este ceva mai accesibil decât al unuia echivalent de tip G.SKILL TridentZ RGB sau Corsair Vengeance RGB. Totuși, trebuie să aveți în vedere că și nivelul de performanță are de suferit, Apacer alegând să integreze IC-uri Hynix pe întreaga serie Panther. Cu toate acestea, după cum veți vedea pe parcursul acestui articol, kit-ul s-a descurcat surprinzător de bine în overclocking, reușind să atingă bariera de 3000 Mhz după doar câteva minute de ajustări. În ciuda acestui lucru, este foarte posibil ca modulele primite la review să facă parte din bin-uri de o calitate superioară.
Că tot am ajuns să discutăm despre detalii tehnice, aflați că gama Apacer Panther Rage Illumination este optimizată pentru platformele Intel Skylake și Kaby Lake, venind la pachet și cu un profil XMP 2.0, ce permite setarea frecvenței garantate și a latențelor printr-un singur click. În cazul kit-ului testat, profilul XMP include următoarele setări: frecvență 2400 Mhz, latențe 16-16-16-36 și tensiune de alimentare de 1.2 V. Ar mai fi de menționat și că memoriile vin într-un aranjament single rank. În teorie, ar trebui să se comporte binișor și pe AMD Ryzen, însă nu am avut la dispoziție o astfel de platformă pentru testare. Drept urmare, ne vom concentra, ca și în cazul review-urilor anterioare, pe performanța kit-ului în cadrul platformei Intel Z170.
Deocamdată, kit-ul testat nu este disponibil în România. Judecând după prețul listat pe site-ul Newegg, acesta ar urma să ajungă în Europa la un preț de aprox. 190 Euro.
Specificații Apacer Panther Rage Illumination:
- Capacitate: 16 GB (2 x 8 GB)
- Frecvență: 2133 Mhz (JEDEC) / 2400 Mhz (XMP 2.0)
- Latențe: 16-16-16-38 (JEDEC) / 16-16-16-36 (XMP 2.0)
- Tensiune alimentare: 1.2 V
- Pini: 288
- Certificări: RoHS, CE, FCC, RCM, VCCI, JEDEC
- Garanție: 3 ani
- Extra: iluminare LED de culoare albă
- Înălțime: aprox. 4 cm
Ambalaj și construcție
Din ce am înțeles, memoriile pot fi găsite atât în pachet single channel, cât și dual channel. Mie mi-au fost livrate două sample-uri de 8 GB în ambalaj individual, în vederea formării unui kit dual channel. Memoriile vin ambalate într-un blister, acoperit printr-o cutie de carton, pe care găsim menționate capacitatea, frecvența, latențele, precum și o serie de elemente de identificare (product number, serial number ș.a.m.d.). Pe lângă modul, în pachet nu mai sunt prezente și alte accesorii.
La prima vedere, design-ul modului se aseamănă destul de mult cu cel al Panther-ului pe care l-am testat acum ceva timp. Avem același heatspreader din aluminiu, subțire și scund, și același aspect general, cu inserții glossy, ce imită forma unei pantere.
Diferențele notabile sunt date de schema de culori adoptată, negru și argintiu, și de prezența LED-urilor în zona superioară. LED-urile sunt încastrate într-un policarbonat transparent și vin aproape complet integrate între decupajele metalice, așadar înălțimea modulului se menține în jurul a 4 cm – aspect extrem de important atunci când se dorește montarea unui cooler pe aer voluminos. După cum spuneam, sistemul de iluminare se alimentează direct din slot, așadar nu veți avea niciun fir care să atârne spre vreun fan header.
Pe partea frontală a fiecărui modul este prezentă o eticheta, cu modelul, frecvența de funcționare și elementele de identificare, pe care nu v-aș recomanda să o îndepărtați dacă doriți să beneficiați de garanție.
Heatspreader-ul se poate detașa prin apăsarea celor două clipsuri de pe lateral și prin utilizarea unui heatgun, în vederea dezlipirii thermal pad-urilor. Nu m-am aventurat să-l detașez, pentru că am tendința de a fi cam neîndemânatic atunci când vine vorba de dezasamblarea electronicelor, însă, mulțumită utilitarului Typhoon Burner, am aflat că sub acesta se află 8 IC-uri Hynix H5AN8G8N, în aranjament single rank. Este posibil ca modulele de 16 GB să vină în aranjament dual rank sau cu alte IC-uri de la Hynix, însă nu am găsit nicio mențiune cu privire la acest aspect pe site-ul producătorului.
Acum ajungem la partea cea mai interesantă, sistemul de iluminare. Acesta este de culoare albă și aduce un singur mod de iluminare – flashing.
Iată-l în acțiune:
LED-urile arată extrem de bine, iar intensitatea acestora este potrivită chiar și pentru o carcasă cu geam fumuriu, însă mă declar dezamăgit de lipsa unui utilitar de control. Sigur, nu mă așteptam la RGB sau la alte nebunii de la un kit accesibil, însă n-ar fi stricat să existe o aplicație, prin care utilizatorul să poată alege din mai multe moduri de iluminare. De exemplu, mie mi-ar fi plăcut foarte mult un mod static. Corsair și G.SKILL dispun deja de astfel de aplicații.
Teste
Pe majoritatea plăcilor de bază cu chipset Z170, Z270, X99 sau X299, urcarea memoriilor până la frecvența de 2400 Mhz se poate face prin activarea profilului XMP. La mine, pe ASUS Z170 Pro Gaming, a funcționat fără probleme, printr-un singur click. Deși nu apar pe lista de compatibilitate (QVL) a plăcii de bază, memoriile s-au dovedit a fi extrem de stabile. Nu am avut parte de crash-uri sau alte anomalii, iar rularea unui loop de teste în Memtest86+ timp de 12 ore nu a arătat absolut nici o eroare.
Sistem de test:
- Procesor: Intel Core i7-6700K @ stock (4 Ghz)
- Placă de bază: ASUS Z170 Pro Gaming
- Cooler CPU: Deepcool Gamer Storm Lucifer K2
- Placă grafică: Gigabyte GTX 1080 Xtreme Gaming
- SSD: Samsung EVO 960 500 GB
- Sursă: Corsair RM650X
- Sistem de operare: Windows 10 Pro x64 cu toate actualizările la zi
Pentru testare, am ales o suită de teste menite să ofere o estimare asupra performanțelor acestui kit de memorie. Pe lângă acesta, am mai avut pe mână și HyperX Fury Black 16GB 2133 Mhz (CL14), Corsair Vengeance White LED 16 GB 2666 Mhz (CL16), Patriot Viper 4 Series 8 16 GB 3000 Mhz (CL16), Apacer Blade 16 GB 3000 Mhz (CL16) G.SKILL TridentZ F4-320015D 3200 Mhz 16 GB(CL15) și G.SKILL TridentZ F4-3600 16 GB (CL16). Rezultatele de mai jos, înregistrate în AIDA64, WinRar 5.50 x64 Benchmark și SuperPi Mod XS 1.5, pot fi utilizate în scopuri comparative, spre a vă face o idee asupra diferențelor de performanță dintre diverse kit-uri ce rulează la frecvențe cuprinse între 2133 și 3600 Mhz, cu latențe CL14, CL15 și CL16.
CPU-Z:
AIDA 64 memory read – MB/s (rezultatele mai mari sunt mai bune):
AIDA 64 memory write – MB/s (rezultatele mai mari sunt mai bune):
AIDA 64 memory copy – MB/s (rezultatele mai mari sunt mai bune):
AIDA 64 memory latency – ns (rezultatele mai mici sunt mai bune):
SuperPi Mod 1.5 XS – s (rezultatele mai mici sunt mai bune):
WinRar 5.50 x64 Benchmark – MB/s (rezultatele mai mari sunt mai bune):
Nu știu dacă toate modulele din această gamă aduc performanțe similare în overclocking sau dacă am fost eu mai norocos, cert este că am reușit să urc memoriile până la un maxim de 3000 Mhz, cu latențe destul de largi ce-i drept, 19-19-19-39, și cu o tensiune de alimentare de 1.35 V. La această frecvență, au picat Memtest86+ după aproximativ două ore, însă s-au menținut perfect stabile în gaming și în alte activități intensive. În condiții de maximă stabilitate, am obținut 2733 Mhz, cu latențe 17-17-17-38 și tensiune de 1.32 V. La frecvență stock, am putut strânge latențele până la 12-13-13-35, lucru ce a contribuit la o ușoară creștere a lățimii de bandă. Să fiu sincer, nu mă așteptam la un overclocking foarte potent din partea unor memorii cu IC-uri Hynix, însă Apacer Panther Rage Illumination a reușit să-mi depășească toate așteptările.
Concluzie
Cu toate că nu se dorește a fi un kit de memorie high-end, Apacer Panther Rage Illumination, în configurația testată, livrează performanțe extrem de bune în overclocking, dar și un nivel de stabilitate impecabil la frecvențe stock. Totodată, design-ul plăcut și compact, în combinație cu sistemul de iluminare, îl fac o alegere potrivită pentru configurațiile de gaming.
Din câte se pare, nu este disponibil încă un kit dual channel cum este cel testat, însă modulele pot fi achiziționate separat, de pe site-ul Newegg, la prețul de 85 USD / unitate.
Este bine cind ai posibilitatea de a alege intre mai multi producatori de memori ram si poate si preturile vor mai scadea . Din testul facut reiese , aceste placute de memorii ram sint bune . Iluminarea din punctul meu de vedere este buna in cazul in care se strica , ledurile nu mai functioneaza , gresesc ? . Util si bun .
mica frecventa..si de ce am vrea sa ne bata luminite in ochi?
pe cand un hyperx?
O să schimb curând platforma de test pe Z370. Atunci o să testez și câteva module de la HyperX. Toți producătorii vor lansa memorii noi. Stay tuned!