Deși foarte populare și variate, căștile true wireless in-ear pot fi nepotrivite pentru activități fizice intense – devin inconfortabile după o purtare îndelungată, tind să cadă din urechi și nu sunt prea rezistente la transpirație. Din acest motiv, producătorii explorează de ceva timp diverse alte formate alternative, care să satisfacă nevoile celor cu un stil de viață activ.
FreeArc este propunerea Huawei pentru acest segment de piață, aducând un format open-ear, o construcție calitativă și mai ales confortabilă, fidelitate audio decentă, dar și numeroase funcționalități utile. Sunt adresate consumatorilor care desfășoară activități fizice și, după cum veți descoperi în rândurile ce urmează, își fac treaba foarte bine în astfel de scenarii.
Dimensiuni |
Căști: 45.4 x 18.35 x 47.5 mmGreutate: 8.9 grame pentru fiecare cascăCutie de încărcare: 67.8 x 67.8 x 26.5 mmGreutate: 67 grame |
Drivers |
Unitate ultra-sensibilă de 17 x 12 mm pe fiecare cască |
Rezistență la lichide și praf |
IP57 (doar pentru căști) |
Senzori |
HALL, CAP |
Funcționalități |
Touch controlsAnularea zgomotului în timpul apelurilorEgalizator personalizabil prin aplicația Huawei AI Life |
Conectivitate |
Bluetooth 5.2, codecuri SBC și AAC, conectare simultană la două dispozitive |
Autonomie |
Capacitate baterie:
|
Culori |
Green, Black, Grey |
Design și construcție
Construcția open-ear, în caz că nu vă este familiară, propune o abordare total diferită de cea in-ear. În loc să intre în canalul urechii, căștile se „agață” de lobul acesteia, iar driverele rămân suspendate și direcționează sunetul în interior. Design-ul, denumit de producător Optimal Triangle Design la 140 de grade cuprinde trei secțiuni: C-Bridge, adică cârligul care se prinde după ureche și care la interior are un aliaj cu memorie, Acoustic Bean, unde sunt găzduite driverele, microfoanele și restul electronicii, respectiv Comfort Droplet, care se află în partea opusă și integrează bateria. Astfel, în această implementare, se asigură o susținere fermă în trei puncte la nivelul urechii, însă fără a crea presiune sau disconfort pe parcursul utilizării. Cât despre opțiunile de control, secțiunile laterale sunt prevăzute cu zone capacitive extinse, suportă mai multe tipuri de gesturi și răspund foarte bine comenzilor.
Și în caz că sunteți curioși, Huawei a lucrat destul de mult pentru a optimiza acest design: a analizat peste 10.000 de pavilioane ale urechii în vederea obținerii unui format ideal, în timp ce pentru a garanta durabilitatea a trecut căștile prin peste 20.000 de cicluri de introducere. În plus, tot pentru durabilitate, căștile dispun și de certificare IP57, fiind așadar rezistente la praf, ploaie, stropiri accidentale, transpirație excesivă și chiar și scufundare în apă la adâncimi de până la un metru timp de 30 de minute.
Marile avantaje ale acestui format sunt confortul sporit și prinderea fermă la nivelul urechilor. Spre deosebire de căștile intraauriculare, FreeArc, cu ale sale brațe flexibile, nu tind să se miște sau să cadă nici măcar în cazul unor activități fizice intense. Mai mult, faptul că nu se susțin de canalul urechii le face și extrem de comode – pot fi purtate fără probleme o zi întreagă și nu vor crea nici cel mai mic disconfort. În plus, au greutatea perfect distribuită, iar după o purtare îndelungată brațul cu memorie se mulează după forma urechii. Practic, cu timpul nici vei mai simți că le ai pe urechi. În ceea ce privește materialele utilizate în construcție, căștile sunt acoperite în proporție de 80% de un silicon prietenos cu pielea, iar in rest prezintă finisaje din plastic mat și inserții metalice gravate cu laser. Pe scurt, o construcție calitativă, dar în același timp și foarte comodă.
Trecând la carcasa pentru încărcare, acestea vine în dimensiuni ceva mai mari decât suntem obișnuiți în cazul căștilor true wireless, însă este destul de ușoară la cele 67 de grame ale sale.
Se încarcă prin USB C și integrează un acumulator de 510 mAh care extinde autonomia cu până la 21 ore. Bineînțeles, căștile sunt susținute magnetic și, contrar aparențelor, acestea se introduc și se scot foarte ușor.
Carcasa dispune și de un LED la un exterior pentru monitorizarea orientativă a nivelului de încărcare a bateriei, precum și de un buton fizic la interior care poate fi utilizat pentru a iniția procesul de împerechere sau pentru a restabili căștile la configurația din fabrică. Din păcate, carcasa nu dispune de încărcare wireless, însă această concesie era oarecum de așteptat având în vedere prețul de achiziție.
Calitatea audio, conectivitate și stabilitatea conexiunii
Deși nu se numără printre producătorii de renune de echipamente audio, Huawei a evoluat foarte mult pe segmentul căștilor true wireless, oferind în prezent printre cele mai bune dotări din industrie. Iar FreeArc, în ciuda design-ului open-ear, nu fac excepție. Căștile dispun de drivere ultra-sensibile de 17 x 12 mm cu un aranjament acustic unic și optimizat prin algoritmul propriu Huawei Adaptive Equal-loudness. Totodată, pentru a îmbunătăți capabilitățile acustice, căștile au o construcție interioară simetrică, iar la nivelul driverelor dispun de magneți NdFeB și de diafragme realizate din PU și PEN, indicând o atenție deosebită la detalii. În plus, tot cu scopul de a îmbunătăți performanțele acustice, Huawei a integrat o serie de algoritmi inteligenți care optimizează în timp real intervalele de frecvență: Equal-loudness Algorithm și Dynamic Bass Algorithm. Și cu toate că design-ul este unul open-ear, adică neetanș, sunetul nu scapă prea mult în afara căștilor, decât la volum ridicat, de peste 70 – 80%. Iar acest lucru este posibil prin implementarea unui design propriu, denumit Reverse Sound Waves System, care combină direcționarea fizică a sunetului și algoritmii inteligenți de ajustare în timp real.
Cât despre fidelitatea audio în practică, evaluată pe mai multe genuri muzicale, trebuie să știți din start că sunetul nu este la fel de pătrunzător ca în cazul căștilor in-ear. Separarea înaltelor și mediilor este decentă, însă joasele nu își prea fac simțită prezența, nici măcar cu presetul EQ amplificare bass. Sigur, aprecierea calității audio poate fi destul de subiectivă, însă fără etanșare, ca în cazul căștilor in-ear, nu ne putem aștepta la rezultate excepționale, indiferent de design și de tehnologiile integrate. Legat de volumul maxim, am observat că acesta urcă foarte sus și reușește într-o oarecare măsură să acopere zgomotele de intensitate medie spre ridicată, cum sunt cele din mediile urbane aglomerate.
Însă ce trebuie să aveți în vedere în mod special este că discutăm despre o tehnologie audio diferită care introduce unele concesii în materie de calitatea sunetului pentru a spori gradul de confort. Huawei susține că design-ul open-ear nu este neapărat un dezavantaj în cazul activităților în aer liber, permițând utilizatorului să fie permanent conștient de ceea ce se întâmplă în jurul său. Iar aici nu am ce să obiectez. În trafic, pe bicicletă sau la alergat prin oraș sau prin parc nu e tocmai indicat să utilizezi căști cu ANC din motive de siguranță.
La capitolul conectivitate, căștile operează prin Bluetooth 5.2 și suportă codecurile AAC și SBC, fiind așadar compatibile atât cu dispozitivele Android, cât și cu cele iOS, fără absolut nicio limitare pentru cele din urmă. De asemenea, tot în materie de conectivitate, căștile oferă și dual device connection, putând fi conectate simultan la două dispozitive. Astfel, acestea comută automat la dispozitivul care transmite sunetul sau inițiază apelul, fără intervenția utilizatorului – o funcție extrem de utilă dacă doriți să le utilizați concomitent pe smartphone și laptop. Totodată, FreeArc dispun și de împerechere rapidă de tip pop-up, însă această funcție este disponibilă doar pentru dispozitivele Huawei.
Având o vastă experiență în ceea ce privește transmisia și recepția semnalelor, respectiv dezvoltarea antenelor telecom, Huawei a integrat una dintre cele mai bune antene de pe acest tip de căști. Utilizând o antenă de tip Dual-Resonators Antenna, producătorul a reușit să crească cu 1.8 dB transmisia și recepția semnalului, acesta fiind cu 50% mai bun decât în cazul antenelor Single-Resonator. În traducere, acoperirea este una cu mult peste medie, ajungând până la 100 de metri pătrați în interior și 400 metri pătrați în aer liber. Și nu sunt doar laude de dragul marketing-ului, ci se observă și în practică. Spre deosebire de Airpods 2 de la Apple, căci pe acestea le-am avut la îndemână în scop comparativ, îndepărtarea de smartphone nu duce la deconectări sau distorsiuni, calitatea audio fiind identică indiferent de distanță. Iar lucrul acesta este deosebit de util într-o sală de fitness sau la birou, unde nu poți ține mereu telefonul aproape sau unde există multe interferențe de la alte echipamente.
Microfon și convorbiri
Pentru convorbiri Huawei a integrat o configurație cu două microfoane, prevăzute cu filtre anti-vânt și amplasate strategic pentru a fi cât mai aproape de gură, asigurând astfel o captare cât mai bună a sunetului chiar și în medii zgomotoase. De asemenea, pentru a asigura convorbiri cât mai clare, căștile integrează o tehnologie de tip smart triple noise cancellation care îmbină anularea fizică a zgomotului, cu ajutorul filtrelor de pe microfoane, un algoritm AI și tehnologia beamforming. Astfel, vântul cu viteze de până la 4 m/s este anulat, zgomotele de fundal sunt interpretate prin algoritmii inteligenți și reduse considerabil, iar calitatea convorbirilor nu este afectată. Și trebuie să vă spun că funcționează foarte bine și în practică, calitatea convorbirilor fiind excelentă, distorsiunile în mediile urbane zgomotoase sau zgomotul specific vântului fiind aproape inexistente.
Autonomie
Având acumulatori de 55 mAh în fiecare cască și de 510 mAh în carcasa de încărcare, autonomia este de până la 7 ore pentru audiție muzicală sau de 5 ore pentru convorbiri telefonice și de până la 28 ore, respectiv 20 ore cu utilizarea carcasei de încărcare. Iar asta am observat și pe parcursul utilizării, căștile descărcându-se cu doar 45% după trei ore de ascultat muzică la volum mediu. Cât despre încărcare, căștile au nevoie de doar aproximativ 40 minute pentru încărcare completă, în timp ce cutia de încărcare ajunge de la 0% la 100% în aproximativ 60 de minute. De asemenea, pentru trei ore de audiție sunt necesare doar 10 minute de încărcare, căștile având fast charging.
Aplicația Huawei AI Life și controlul prin gesturi
Disponibilă pentru Android și iOS, aplicația Huawei AI Life permite ajustarea egalizatorului, atât prin preseturi, cât și manual, personalizarea gesturilor pentru fiecare cască, actualizarea firmware-ului, precum și găsirea căștilor. De asemenea, tot în aplicație, Huawei pune la dispoziție și un ghid de purtare și calibrare pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest tip de căști, precum și două funcționalități utile în anumite scenarii: modul latență redusă, care, după cum sugerează și numele, reduce întârzierile și asigură o sincronizare mai bună a sunetului cu filmele sau jocurile de pe smartphone, respectiv modul de creștere a volumului în mediile zgomotoase, care ridică automat volumul pentru a compensa zgomotul ambiental. În materie de compatibilitate cu mai multe tipuri de terminale, aflați că Huawei nu discriminează și oferă în mare parte aceleași funcționalități pe terminalele Android și iOS. Excepție face funcția Instant Audio Sharing, care permite conectarea a două perechi de căști FreeArc sau FreeBuds la smartphone și care este disponibilă exclusiv pe terminalele Huawei, fiind o implementare proprietară și nu una specifică standardului Bluetooth.
Împerecherea este foarte simplă și rapidă, chiar și pe iPhone, iar prima configurare este ghidată pas cu pas, așadar nu va crea dificultăți nici pentru cei mai puțin tehnici. În materie de personalizare, aplicația ne pune la dispoziție patru preseturi pentru egalizator (implicit, adică fără ajustări la nivelul frecvențelor, elevare, amplificare înalte și evidențiere voci), dar și un mod manual care permite ajustări după bunul plac la nivel intervalelor de frecvență. Cât despre controlul prin gesturi, aflați că sunt disponibile o sumedenie de opțiuni și că funcționalitatea este foarte bine implementată, erorile în interpretarea comenzilor fiind destul de rare. Cum spuneam și mai sus, ambele căști sunt prevăzute cu suprafețe tactile și pot detecta atingeri scurte, atingeri lungi și glisări pentru schimbarea track-ului, ajustarea volumului, inițierea sau încheierea apelurilor etc.
Concluzie
Huawei FreeArc livrează exact ce promit: confort sporit, mulțumită design-ului ergonomic, prindere fermă, ideală pentru aproape toate tipurile de activități fizice, dar și o calitate decentă a sunetului, având în vedere formatul. În plus, au o autonomie excelentă, asigură o calitate foarte bună a convorbirilor și aduc poate cea mai bună acoperire Bluetooth din rândul căștilor true wireless de pe piață. Totuși, dacă sunteți obișnuiți cu formatul in-ear, s-ar putea ca din anumite puncte de vedere să fiți dezamăgiți de capabilitățile acustice. Tocmai din acest motiv vă recomand să le achiziționați doar dacă plănuiți să le utilizați în cadrul activităților sportive sau să le purtați pentru perioade îndelungate, fiind considerabil mai comode decât căștile în format in-ear.
Căștile sunt disponibile începând de astăzi pe variantele de culoare Black, Grey și Green, iar prețul recomandat este de 599 lei. Însă în perioada 17 martie – 7 aprilie, Huawei, prin intermediul magazinului propriu, desfășoară o promoție și oferă un cupon de reducere de 100 lei, aplicabil direct pe pagina de produs. Astfel, prețul căștilor coboară la 499 lei. În plus, în aceeași perioadă, căștile FreeArc achiziționate prin magazinul Huawei sosesc cu 12 luni de asigurare Loss Care, iar pentru doar 49 lei lei în plus clienții le pot achiziționa într-un bundle cu brățară Huawei Band 9.
Pro:
- Confort superior căștilor in-ear
- Autonomie
- Izolare fonică decentă având în vedere formatul open-ear
- Conexiune Bluetooth stabilă și cu acoperire foarte mare
- Dual device connection
Contra:
- Carcasă de încărcare voluminoasă
- Lipsă încărcare wireless
- Calitatea audio nu este la fel de bună ca în cazul căștilor intraauriculare
Lasa un comentariu!