A trecut ceva timp de cand nu am mai testat un laptop, in special unul de la ASUS. Insa chiar inainte de Paste am avut placerea de a pleca de la sediul Asus Romania cu o jucarie tare simpatica. Mi-am ales acest model deoarece mi-a placut de la primul contact, mai ales prin prisma dimensiunilor. Acest model este unul business, destinat omului productiv de birou. Este sobru, insa in acelasi timp se lasa placut prin micile detalii. Citeste mai mult in randurile de mai jos.
Specificatii
- Ecran: 15 inch cu rezolutie 1080 x 1920 pixeli, panou TN
- Procesor: Intel Core i7 6500U 2.5 Ghz – 3.1 GHz, dual core cu 4 thread-uri, TDP 15W
- GPU: Intel HD Graphics 520
- RAM: 12GB DDR4 2133 MHz, 8+4GB
- Memorie: SSD 120GB + HDD 1TB 5200RPM
- Conectivitate: Wi-Fi AC, Gigabit LAN, Bluetooth, Display Port, VGA, USB 3.0, jack audio, senzor de amprenta, card reader SD
- Sistem de operare: Windows 10 Pro 64 bit
Design si ambalaj
Laptop-ul vine impachetat intr-o cutie simpla, nimic sofisticat. Primesti alimentatorul si nimic mai mult. Mi-a placut ca la interior s-au facut compartimente, astfel ca alimentatorul sau cablul de alimentare vor avea intotdeauna locul lor. In plus, cutia seamana putin ce am vazut pe la seria ROG.
Design-ul laptop-ului este cu dus si intors. Mereu acest lucru a fost subiectiv si nu pot convinge pe nimeni sa ii placa un lucru. Cel putin mie imi place cum arata. Nu este un laptop care sa epateze, care sa intoarca toate privirile si sa straluceasca printre zecile de modele dintr-o camera de birouri. Deloc. Este simplu, usor, subtire, elegant daca urmaresti atent design-ul.
Insa lucrurile interesante nu stau chiar la exterior. Materialele folosite in constructia acestui laptop sunt unele premium pe care nu le intalnesti la un laptop obisnuit. Cum spuneam, nu iti dai seama de acest aspect decat daca cercetezi cu atentie. Si este bine, pentru ca persoana care va cumpara acest laptop cu siguranta nu va dori sa epateze cu el.
Magneziu este materialul folosit cel mai mult in constructia acestuia, lucru ce ii ofera rezistenta, insa in acelasi timp pastreaza o greutate redusa. Senzatia pe care ti-o ofera acest micut atunci cand il iei in brate este de calitate.
Se simte mai mult decat placut la atingere, reusind sa iti ofere un zambet pe buze atunci cand te asezi in pat sau la birou sa lucrezi. Finisajele sunt realizate cu mare precizie, pentru ca nu doresti sa vezi bucati din plastic taiate cu toporul sau sa intalnesti zone care produc zgomote stranii. Nu in acest segment.
Tastatura si trackpad-ul au primit o atentie sporita la constructie. Sa incepem cu tastatura, care la prima vedere nu pare sa fie iesita din comun. Bine zis nu pare. Pentru ca atunci cand incepi sa butonezi vei remarca o senzatie cu totul diferita de ceea ce ai simtit pana acum la orice alt laptop.
Precizia si feedback-ul de care da dovada este peste asteptarile oricui. Este o placere fantastica sa scrii de pe aceasta, chiar daca nu ai chef. Spatialitatea este buna, cu greu reusind sa gresesc tastele.
Butoanele sunt amplasate corect, cu o mica precizare ca lipseste zona de NumPad. Era si evident la dimensiunile produsului. Tot pe tastatura gasesti si un trackpoint amplasat in centrul tastelor G H si B. Este amplasat foarte strategic, chiar intre cele doua degete mari ale mainilor. Fie ca esti stangaci sau dreptaci, acesta este amplasat ideal pentru a fi folosit cu orice mana.
As vrea sa povestesc despre precizia de care da dovada si despre senzatia de calitate oferita. Insa ati crede ca am primit bani pentru acest review. La fel as putea sa spun si despre trackpad, cel mai bun pe care l-am intalnit pana acum pe un laptop.
Este foarte precis si cu o suprafata foarte buna pentru deget. Aluneca foarte fin, fara intreruperi, chiar si atunci cand esti putin gras pe degete sau transpirat. In plus, butoanele sunt fizice si sunt amplasate in partea de sus, nu jos cum suntem obisnuiti.
Ecranul se poate ridica cu o singura mana, baza laptop-ului ramanand nemiscata pe birou. Pe partea din spate gasim sistemul de aerisire si 4 picioare din cauciuc pentru sustinere. Fata de alte modele sistemul de racire trage aerul de jos si il elimina tot jos. Este un pic ciudat, nu mi-am dat seama cum exact functioneaza.
Experienta din utilizare
Nu sunt un business man, asa ca laptop-ul nu prea a fost utilizat intr-un mod agresiv. L-am folosit de multe ori ca sistem principal atunci cand eram plecat. Nu am facut nimic deosebit pe laptop incat sa ii pun la maxim capabilitatile. De cele mai multe ori a fost utilizat pentru redactarea articolelor, iar seara cand ma puneam in pat ma jucam League of Legends.
Nu am putut folosi programe de grafica asa cum folosesc pe desktop din 2 motive: ecranul TN si lipsa unei placi video dedicate. Caci altfel credeti-ma, nu era iertat. Ca tot am adus in discutie ecranul si placa video, aflati ca panoul folosit pe acest model este un banal TN care a tras in jos experienta per total placuta cu acest laptop. Din cate am inteles exista si o optiune cu panou IPS. Atunci altfel stateau treburile. Dar priveste partea buna: colegii de birou nu vor vedea ce lucrezi 🙂 Deci am putea spune ca este un feature.
Legat de placa video, aceasta este integrata si nu poate rula jocuri sofisticate. Este buna pentru casual gaming, un LoL, Dota sau WoT. Temperaturile atinse in timpul unui meci de LoL au fost maricele. Sistemul de racire lucra din plin, insa nivelul de zgomot produs de acesta era atat de mic incat putea fi acoperit foarte usor de oricare alt sunet din camera.
Procesorul a atins si 75 de grade in timpul testului Prime95, la fel si in timpul unui meci de LoL. Temperatura ambientala era de 23-25 grade. Turbina din interior a ajuns la un numar maxim de 4600 RPM, dar era foarte silentioasa.
Sistemul de racire si-a facut treaba foarte bine dupa parerea mea, caldura fiind eliminata foarte rapid prin partea de jos a laptop-ului, tastatura ramanand in continuare rece. La fel si toata zona de contact. In idle procesorul sta la 40 de grade, nimic rau.
Benchmark-uri
Laptop-ul este ideal pentru multitasking, insa am decis sa testez performantele laptop-ului si in aplicatii de tip benchmark. Aici nu o sa vorbesc prea mult, lasand screenshot-urile sa va spuna tot.
Autonomia
Laptop-ul a fost folosit in 90% din timp pe baterie, doar in sesiunile de gaming fiind conectat la priza. Din pacate bateria nu este detasabila, doar daca scoti capacul. Apropo, are 4100 mAh. Durata de viata atinsa de mine intr-un regim de utilizare normal, adica internet, muzica si redactat articole, a fost de 5 ore. Nu am activat nici un mod eco sau altceva care sa ii scada performantele. L-am trecut de pe Performance in Balanced si aia a fost tot. Luminozitatea ecranului a fost la 30-40% in functie de caz.
Conluzii si pret
Ne mandrim ca suntem printre primii care am pus mana pe acest laptop, si nu ne referim doar la piata locala. Multumim ASUS Romania! Trebuie luat in calcul ca acest laptop se adreseaza unei categorii mai restranse, unde design-ul futurist sau performantele de top in gaming nu conteaza. In business trebuie sa ai un laptop solid, rezistent, securizat, rapid si cel mai important sa fie fiabil. Acest model reuseste sa indeplineasca toate cerintele.
Unitatea de teste difera destul de mult de cele pe care o sa le gasiti in magazine. De exemplu, vor fi disponibile variante cu procesor i7 6500U si i5 6200U, stocare pe SSD de 128GB sau 256GB (M.2),HDD de 1TB sau 500GB cu 7200 sau 5400 RPM. Preturile vor varia in functie de model si se vor invarti pe la 6000 de lei, plus/minus cativa lei in functie de echipare. Voi face update la acest review imediat ce ajung si in oferta magazinelor locale.
Scump Domn e, scump.
Laptop business fara conector pentru docking station? Pacat. Ofera ceva in minus fata de Dell si Lenovo pe segmentul asta si eu cel putin nu il vad prea atractiv, mai ales daca iau in conisderare si pretul.
Are conectori pentru dock. Se pot vedea in poze.
Ai dreptate! Din ce am vazut la Asus pe site, chiar e atractiv ce ofera. In cazul asta mi se pare un pret decent pentru gama business.
Pret decent? 6000 lei sunt multi bani si nu i-as da pe acest produs. 75 de grade inseamna mult, gandeste-te ca lucrezi de acasa si tii laptopul in poala. Sa fim seriosi. SI cica e silentios, dar dupa 6 luni de utilizare si 2-3 socuri cum va face cooler-ul? Ca nu va mai fi atat de silentios. Cel mult 3000 lei ar fi un pret corect.
Daca ai fi fost atent cat de cat ai fi vazut ca alea 75 de grade sunt in prime ce este un program de benchmark deci laptop-ul nu va atinge niciodata 75 de grade in business. Ei doar au aratat temperatura maxima ce o poate atinge procesorul. O alta chestie…il ai tu de 6 luni ca sa stii ca nu va mai fii silentios plus ca cine naiba sta sa dea in el sau sa il dea de pereti.
6 000 de lei cu panel TN?!?Macar un display decent sa fi avut.
Ce face un om de business cu un laptop de are nevoie de i7 6500 si 12 gb ram? Un om de business va folosi aplicațiile Office si eventual o aplicație de BI. Iar un om de business va fi mai atent la costul unui laptop decât la marketingul practicat de producător.
Nu sunt om de business, dar la universitatea unde studiez/lucrez, toate laptopurile sunt business. In cazul meu, i5 si doar 8 GB RAM care sunt aproape mereu plini. Deci 12 sau peste ar fi si mai bine pentru mine. Ca o comparatie, laptopurile care se cumpara aici sunt cam 7500 de lei, deci Asus-ul ala ar fi in avantaj.
Ecranul nu e asa important pentru ca nu lucreaza nimeni pe 14″. Toate monitoarele sunt 24″ si 16:10 (2 sau 3).
De asta eu cel putin il vad ca pe un laptop business decent
pai si ce lucrati in facultate de 8gb?
pai vreo 5 GB se ocupa numai cu tab-urile in care ai deschise publicatii din pacate. Restul cu softurile si modelele matematice si cu rezultatele calculelor.
Un om de business nu va sta eventual 10 ani ca sa intre intr-un excel (dau un exemplu) sau sa deschida un browser plus ca procesorul ala de la intel si cei 12gb de ram asigura un multi tasking fara probleme astfel inca sa nu sacadeze laptop ul si etc.
Pai voi nu aveți nevoie de laptopuri din categoria business. De când trebuie în instituții de învățământ laptopuri business? Pe care oricum nu le folosiți ca atare, le atașați monitoare externe. Nu era mai bun un desktop? Si când aveai ocazional nevoie de portabilitate se folosea un laptop „mai normal”.
Ce aplicații consumatoare de putere de calcul ai nevoie când vrei sa fii si portabil?
Ca aveți bugete care trebuie cheltuite si se cheltuie doar de dragul de a fi consumați acei bani…. e altceva!
Universitatea nu e in romania, si nu se pune problema de bugete care trebuie cheltuite pentru ca banii vin din proiectele la care aplica si pe care le castiga si nu de la stat.
Putem alege si desktop, dar datorita proiectelor, se calatoreste mult si e mult mai convenabil un laptop care sa poata face de toate.
Acu nu ma intreba de ce ei merg pe clasa asta ca n-am idee. Dar pentru mine e foarte comod sa il pot pune in dock si sa am toate perifericele si cand vreau sa il scot si sa il duc in alta parte.
Asta laptop subtire si elegant? Pai si HP EliteBook Folio 1040 G2 cum este la 0,63″? Si cum business cu Win 10 cand majoritatea sunt inca pe 7? Si unde bagi SIM-ul 4G? Ca sa nu mai zic cu panel TN?!? si cu HDD?!? Hai poate pentru un busines de apartament sa mearga 2-3 ani acolo dar in rest neahhh…
Amuzant cum tu compari un ultra book scump si prost cu un laptop de business, pur si simplu nu au nici o treaba unu cu altu plus ca exista si model cu SIM 4G. De asemeneaa in 2016 windows 7 ? pe bune acum…w10 a inlocuit w7 cu succes.
Eu nu m-am uitat la placa de retea cu care a venit laptopul si m-am trezit ca are placa de retea Atheros in loc de Intel, iar acest lucru ma impiedica sa folosesc tehnologia Intel Wireless Display (WiDi) pe televizor. Asa ca fiti atenti la orice detaliu inainte de a va cumpara un laptop..