Premiera pe arenait.ro! Am testat pentru prima data un laptop de gaming de la GIGABYTE. Nu e prima data cand ne intalnim cu unul, dar niciodata nu am apucat sa testam unul mai in detaliu. S-a intamplat acum cu modelul AORUS 16X X5L9G.
Cunoscuti in special pentru placile de baza si placile video, GIGABYTE este un producator de renume mondial care are in portofoliu mai multe produse. Putem enumera inclusiv monitoare, laptopuri, periferice, surse, PC-uri, SSD-uri si chiar carcase. Laptop-uri nu am avut ocazia sa intalnim prea des de la acest producator si nici nu cred ca au o cota de piata foarte mare. Totusi, este interesant ca intr-o piata aglomerata de Lenovo, HP, ASUS, Acer, Dell si Apple, GIGABYTE vine cu niste modele de gaming interesante si bine construite.
Noi am testat modelul AORUS 16X X5L9G cu o configuratie mai modesta deoarece am avut ca exista modele echipate cu procesoare i9 din generatia 14 si cu placi video de la Nvidia dintre cele mai puternice din gama. Genul ala de avioane parca nu-si au rostul sa le testezi pentru ca te astepti sa fie bune si sunt bune. Interesant este cand jonglezi cu cele echipate mai modest, cum este si cazul acum.
Specificatii tehnice
- Procesor Intel Core i7-13650HX
- Placa video Nvidia GeForce RTX 4070 8GB
- 32GB RAM DDR5
- 1TB SSD
- Windows 11 Home
- Ecran QHD+ la 240Hz, 16 inch diagonala
Design si tastatura
Designul lui AORUS 16X X5L9G este unul interesant. Liniile sunt unele agresive si dispune de o iluminare care subliniaza natura sa de gaming. Are niste muchii interesant si o carcasa din aluminiu anodizat care se simte placut la atingere si il face sa para un laptop mai robust si mai premium decat este cazul. Este masiv, se simte ca un produs de calitate si nici nu are o greutate foarte mare.
Necesita putin timp de acomodare din cauza tastaturii usor diferite. Este o tastatura integrata in centrul laptop-ului si nu are NumPad, iar mainile vin natural catre extremitati, iar atunci cand tastezi trebuie sa iti duci mainile spre centrul laptop-ului. Necesita putin timp sa te obisnuiesti cu tastatura. Ca tot am pomenit-o, aflati ca este RGB si are iluminare individuala pe 3 zone. Cursa este de 1.7mm, fara prea mult feedback si o rezistenta mica la apasare.
Tastele QWERASD sunt usor diferite si par sa fie mai rezistente si ies in evidenta prin designul lor. Fontul folosit este unul clasic de la GIGABYTE si usor de inteles, iar pe partea dreapta, langa Alt Gr si Ctrl, se afla tasta CoPilot de la Windows. Fn-ul este pe stanga si il folosesti ca sa controlezi toate functiile integrate pe tastele F1-F12.
Trackpad-ul este unul generos si imi place designul care se continua pe carcasa. Foarte fain facut! Are si o textura complet diferita, parca ar fi o sticla mata pe care iti aluneca degetul excelent. E un trackapd super bun.
Butonul de power este in afara tastaturii si nu ai cum sa-l atingi din greseala. Imi ca e nu e intrat in tastatura, deci riscul de a apasa din greseala pe el sau sa nu-l vezi aproape ca nu exista.
Mi-au placut si balamalele, super solide si poti deschide ecranul cu o singura mana. Sunt foarte dure si ecranul nu se misca de la socuri sau cand bati in tastatura mai agresiv.
Conectivitate
Porturile sunt impartite doar pe cele doua laterale, lucru care pe mine ma deranjeaza in general la orice laptop. As vrea sa vad, in special la laptop-urile cu pretentii, ca porturile pentru placa video si cel de alimentare sunt pe spate. Aici avem pe laterala stanga portul pentru alimentare, un port LAN, HDMI 2.1, USB A 3.2 Gen2 si USB C 3.2 Gen2 cu DP 1.4. Pe dreapta regasim un jack pentru casti, USB C, USB A si un slot microSD.
Apreciez acel slot microSD, desi nu inteleg scopul lui pe un laptop de gaming. E bine ca este acolo, sa nu ma intelegeti gresit. Dispune si de Wi-Fi 7 si Bluetooth versiunea 5.4, are o camera web Full HD cu microfon si suport pentru Windows Hello, iar bateria este o unitate de 99Wh.
Pe partea de difuzoare are doua, stereo, de 2W si Dolby Atmos.
Performante
Incepem cu placa video care este o Nvidia GeForce RTX 4070 de 8GB cu o putere de 140W si Boost Clock 2370MHz. Ea va reda imaginea pe un ecran de 16 inch, IPS, 165Hz, in format 16:10. Ecranul este unul foarte bun, luminos, este validat Pantone, TUV Rheinland si Dolby Vision. Chiar se vede bine si sunt sigur ca nu o sa ii gasiti minusuri. Formatul de 16:10 este unul mai placut decat cel 16:9 in opinia mea.
Alaturi de procesorul Intel, cei 16GB RAM in dual channel la 5600MHz si SSD-ul de 1TB, performantele sunt asa cum va asteptati si voi. Placa video cu cei 8GB VRAM este suficienta pentru un laptop. Acest laptop nu va rula jocuri pe setari grafice Ultra ci undeva la medium-high ca sa poti avea un FPS cat mai mare si evident in limita a celor 8GB VRAM. In plus, cu DLSS activat poti dubla si chiar tripla numarul de FPS-uri.
Placa video vine la pachet cu numeroase tehnologii de la Nvidia precum:
- Ray Tracing in timp real – tehnologie care simuleaza comportamentul luminii pentru a crea reflexii, umbre si iluminare realiste, pentru a aduce un nivel de realism.
- DLSS sau Deep Learning Super Sampling – este o tehnologie bazata pe AI care foloseste nucleele Tensor pentru a scala rezolutia jocurilor, oferind imagini de inalta calitate cu un impact minim asupra performantei. DLSS 2.0 si versiune ulterioare au imbunatatit semnificat calitatea si detaliile, permitand rularea jocurilor la FPS-uri si mai mare. In prezent exista DLSS 3.5.
- Nvidia Reflex – reduce latenta sistemului si imbunatateste timpii de raspuns in jocurile competitive. De asemenea, optimizeaza comunicarea dintre procesor si placa video.
- G-Sync – sincronizeaza rata de refresh a monitorului cu cea a placii grafice pentru a elimina tearing-ul si stuttering-ul
- Nvidia Advanced Memory – imbunatateste eficienta utilizarii memoriei GPU, permitand un acces mai rapid la date si imbunatatind performantele generale.
In alt articol o sa va arat niste teste cu Ray Tracing si DLSS, momentan va arat niste performante generale cu placa video in 5 jocuri. Le-am rulat pe setari medium-high ca sa obtin un FPS cat mai jucabil. Unele jocuri, de ex Forza Horion 5, poate rula pe setari grafice maxime dar obtine un FPS sub 50 si nu imi place cum se misca.
- Cyberpunk 2077 – 66FPS
- Forza Horizon 5 – 94FPS
- Far Cry 6 – 99FPS
- Assassin’s Cred Mirage – 87FPS
- Shadow of the Tomb Raider – 112FPS
Placa aceasta video este des intalnita pe laptopurile de gaming care tind spre high end. Am testat-o cu diferite ocazii pe alte laptop-uri si ii cunosc bine performantele. O astfel de configuratie de CPU si GPU mi se pare foarte buna pentru urmatorii 2-3 ani. Poti rula multe jocuri cu FPS mare si sa te bucuri de tehnologiile inovatoare de la Nvidia.
Pe mine m-a incantat sistemul de racire al acestui laptop. Este unul dintre cele mai silentioase din cate am testat si are si o eficienta foarte buna. Procesorul si placa video nu ajung in zona extrema de temperaturi nici dupa multe ore de gaming intens sau stres test in benchmark-uri.
Concluzie si pret
GIGABYTE AORUS 16X X5L9G este un laptop care m-a impresionat prin constructie, sistem de racire, conectivitate si ecran. Exceleaza la aceste capitole. Nu mi-a placut tastatura, dar asta cred ca tine de obisnuinta. Eu n-am avut mult la dispozitie. Per total este un laptop pe care eu l-as cumpara pentru performantele oferite.
Il gasiti la PC Garage la pretul de 8000 RON.
sciuro a zis
Doar „savanta” de tristă amintire își zicea așa, pe lângă academician, doctor, inginer, etc, etc.
Gabriel a zis
Nu inteleg la ce bati apropo.
Jedi1 a zis
Hater de meserie 🙂 :
tastaura descentrata , mainiele nu vin pe centru
Jedi1 a zis
@Gabriel
cred ca aici se refera sciuro
„”GIGABYTE este un producator de renume mondial „” 🙂
PS:
am avut experienta proasta in trecut cu astia , nu imi plac
poate asta a fost in trecut si acuma sunt ok