Stiu ca a trecut ceva timp de cand v-am promis acest review, insa intr-un final mi-am eliberat agenda pentru a scrie cateva randuri despre Lenovo G50-70, un laptop ieftin surprinzator de bun.
Am achizitionat acest laptop prin iarna pentru ca aveam nevoie sa lucrez atunci cand plecam undeva. Pe telefon este destul de greu, o tableta mi se parea inutila, asa ca m-am orientat catre un laptop ieftin numai bun pentru munca de birou si jocuri de browser. Insa am fost surprins ca poate mai mult de atat.
Specificatii
- Platforma:Intel Pentium 3558U
- Procesor: Dual Core Haswell 1.7 GHz, 22nm, Ultra Low Voltage
- GPU Integrat: Intel HD Graphics
- GPU Dedicat: AMD Radeon R5 M230 4GB GDDR3
- Stocare: 1TB HDD WD, 5400RPM, 2.5″
- RAM: 4 GB, inca un slot liber
- Ecran: 15.6 inch, 1366 x 768 pixeli
- Conectivitate: Wi-Fi, Bluetooth, jack audio combo, HDMI, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, RJ-41, VGA, DVD-RW
- OS: Fara OS
- Dimensiuni si greutate: 384 x 265 x 24.8 mm, 2.5 Kg
- Baterie:Li-ion, 4 celule, 32 Whr
- Altele: Sunet Dolby, difuzoare stereo, tastatura AccuType, camera web HD, placa de retea Gigabit
Ambalaj si design
Puteti vedea un unboxing mai jos intr-un clip. Cat despre design am fost surprins de calitatea buna a materialelor. Discutam despre un laptop ce nu costa mai mult de 1300 RON, insa materialele folosite nu sunt deloc rele. Plasticul este mat aproape peste tot, destul de solid incat sa nu se sparga prea repede si suficient de aratos daca il scoti in public. Singurul plastic glossy pe care o sa il vezi este situat pe marginile display-ului, insa nu este deranjant. Tot in acele zone consider ca este cea mai sensibila zona a laptop-ului. La o usoara apasare pe respectivele margini o sa vedeti dungulite pe ecran.
Zona de aerisire este foarte buna, laptop-ul tragand aerul de jos si eliminandul pe partea stanga. In regim idle nici nu o sa porneasca cooler-ul, deci silentiozitate maxima. Si chiar si cand porneste laptop-ul este silentios, iar aerul eliminat nu va fi foarte cald. Deci laptop-ul nu se incalzeste foarte tare ci in limitele normale.
Trackpad-ul este si el mat cu doua butoane dedicate pentru fiecare clik. Mi-au placut butoanele expuse, cele integrate fiind destul de greu de folosit. Se comporta foarte bine si este suficient de sensibil pentru a lucra fara griji cu el. Insa butoanele imi dau o mica senzatie de fragilitate, iar uneori trebuie sa le apesi mai tare.
Laptop-ul nu este foarte greu, doar 2.5 Kg, deci este usor de transportat. Eu il iau dupa mine aproape peste tot unde ma duc. Il pun in ghiozdan si gata. Nu ma deranjeaza si nu imi este greu sa il transport. Deci un plus major la acest aspect. In plus nu s-a zgariat pana acum din cauza rucsacului.
Ecran si difuzoare
Ecranul este unul banal de 15 inch si rezolutie 1366 x 768 pixeli. Este o rezolutie buna ce nu mi-a pus problemele pe respectiva diagonala. Desi ecranul nu este IPS ci un banal TFT ofera culori bune, naturale, deloc sterse si un contrast foarte bun. Insa sta destul de slab la unghiuri de vizualizare. Daca lucrezi pe el si o persoana aflata langa tine vrea sa vada ce faci nu va putea descifra in totalitate informatia de pe ecran.
Difuzoarele sunt amplasate in colturi opuse in partea de jos a laptop-ului. Nu sunt amplasate sus cum am vazut la alte modele, iar acest lucru iti ofera o oarecare senzatie ca s-ar auzi mai bine si mai tare. Insa doar pentru ca sunt mai aproape de tine iti provoaca aceasta senzatie. Difuzoarele sunt decente si atat. Au un volum ridicat, dar calitatea sunetului este doar decenta. iPad Air 2 se aude mult mai clar daca vreti o comparatie. Da, o tableta se aude mai bine decat difuzoarele acestui laptop.
Software
Lenovo G50-70 nu vine cu sistem de operare. Nu m-a deranjat deloc ba chiar mi-a placut ca am de unde alege. Acest laptop poate rula atat Windows 7 cat si Windows 8, 8.1 si in viitor Windows 10. Pe site-ul Lenovo o sa gasesti drivere pentru W7 si W8, insa pe CD-ul din pachet o sa gasesti doar drivere W8. Aici am intampinat mici probleme. Initial am instalat W7 si am descarcat drivere-le de pe site-ul oficial. Din pacate nu toate au functionat. Placa dedicata nu a fost vazuta si nici tastele multimedia nu functionau. Atunci am facut saltul la W8.1 si totul ruleaza perfect. Placa video dedicata este vazuta, tastele multimedia functioneaza perfect, iar laptop-ul este mult mai rapid.
Recomandam instalarea Windows 8.1 pentru o mai buna experienta in utilizare!
Baterie
De ce sa mint, nu prea il folosesc pe baterie. Insa atunci cand am facut-o am stat pe net cam 5 ore. In regim economic se descurca foarte bine pe baterie, iar daca vreti sa va prelungiti durata de viata a bateriei va sfatuim sa o scoateti in timp ce folositi laptop-ul legat la reteaua de curent. Cei care spun ca bateria s-a stricat si nu mai rezista mai mult de o ora, indiferent de laptop, este din cauza ca au folosit laptop-ul cu ea atasata in timp ce acesta se afla in priza.
Mentenanta
Este foarte usor sa repari acest laptop. Lenovo G50-70 dispune de un capac ce permite accesul la toate componentele. Trebuie doar sa scoti cateva suruburi si sa glisezi capacul. Acesta este protejat cu filtre de praf si ofera acces la HDD, memorii RAM si cooler. Poti foarte usor sa il cureti de praf sau sa faci un upgrade.
Altele
Aici vreau sa va mai spun cateva ceva despre acest laptop. In primul rand aflati ca are un procesor ieftin cu consum redus de energie, adica ULV. In teorie nu ar trebui sa faca fata la sarcini mai grele insa eu l-am testat. L-am folosit pentru jocuri old school si chiar l-am pus sa randeze un clip un Adobe Premiere. Stiu ca pare o nebunie, dar s-a descurcat. Este capabil sa ruleze jocurile ceva mai vechi pe detalii minime, insa nu va asteptati sa jucati Far Cry 4 sau GTA 5 chiar daca dispune de placa video dedicata.
Pentru a intra in BIOS este ceva mai complicat. Nu este ca la orice alt laptop sa intrati folosind tasta DEL, F10,F9 etc. Pentru a intra in BIOS sau pentru a alege ce sa booteze trebuie sa porniti laptop-ul apasand butonul RECOVERY din partea stanga a laptop-ului. Este un buton mic ce are nevoie de un ac pentru a fi accesat. Tineti apasat pe el pana porneste laptop-ul, iar atunci o sa va apara o fereastra de unde alegeti ceea ce vreti sa faceti.
Acest laptop este facut pentru munca de birou si pentru jocuri marunte de care sa te bucuri in micile pauze. Sau daca consideri ca PC-ul tau de 1000 de euro este prea puternic pentru a rula NFS Underground, atunci o poti face pe laptop.
Concluzie
Lenovo G50-70 este un laptop foarte bun in raport cu pretul sau. Il recomandam cu caldura celor ce nu dispun de prea multi bani si vor totusi un laptop. Il puteti gasi si sub alte configuratii precum cu procesor i3, i5 sau chiar i7 si placi video dedicate mai puternice. Le puteti gasi aproape in orice magazin de specialitate. La eMAG gasiti cu procesor i3 si baterie cu 6 celule la pretul de 1699 RON. In versiunea mea de echipare il gasiti la 1400 RON tot la eMAG Preturile au crescut din iarna. AICI puteti gasi toata oferta de laptop-uri Lenovo.
Sau gasesti B50-70 cu ecran mat la 1400 lei prin alte parti, cu i3U. Reclama vietii …
exact la acest laptop m-am gandit si eu, il are un prieten si e incredibil mai ales daca ii pui un ssd( nu si-a pus ssd), plus ecran mat care ajuta mai mult decat pare, nu are placa video dedicata si mie personal nici nu imi trebuie
Sari cu link, ca nu musca.
Probabil ca zici de asta cu grafica integrata: http://www.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-lenovo-b50_70-i3_4030u-500gb-4gb-fingerprint-l/. Daca ar fi sa ma uit dupa un laptop as aloca un buget un pic mai mare ~2000 lei pentru i5 (de exemplu pentru ca are boost), grafica dedicata (mai importanta decat ecranul mat ieftin – sigur ca un ecran mat premium nu are rival insa acolo discutam de la 1500 € in sus) si eventual ecran mat, ca de exemplu pentru un B5400 cu i5 4200M de aici:
http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/156-essential-b5400-procesor-intel-core-i5-4200m-25ghz-haswell-4gb-500gb-geforce-820m-2gb-fingerprint-reader-grey/
Dar pana la urma poate ca sunetul Sonic de la un ASUS X555LN-XX057D ar fi mai de dorit decat un ecran mat ieftin asa ca m-as mai gandi daca chiar ar fii sa aleg. Oricum B5400 ar fii in carti pe prima pozitie insa in stransa competitie cu Asus-ul amintit.
http://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/156-b50-70-hd-procesor-intel-core-i3-4030u-19ghz-haswell-4gb-500gb-gma-hd-4400-black/
coasta 1.398,99 RON eu am zis ce-mi place mie ori cum cred ca pe tgeorge14 la-i intrebat
O intrebare care poate parea putin ciudata, insa pentru ca e Lenovo este destul de justificata. Merge instalat windows 7 pe el? Sunt o multime de laptopuri si desktop-uri Lenovo care au un bios problematic, am descoperit cautand sa rezolv problema asta la h500s, iar in cele din urma am instalat pe propriul risc un bios modificat luat de pe un site din Vietnam, desi forumul lenovo avea cam 15 pagini ce cereri pentru un bios ce suporta windows 7.
Da,se poate. Am spus acest lucru in review.
Referitor la scoaterea bateriei cat timp folosesti laptopul „in priza”.
Nu cred ca este necesar scoaterea bateriei atat timp cat Windows-ul stie sa opreasca incarcarea cand a ajuns la 100%. Te rog pune mausul pe baterie in taskbar si vei vedea ca scrie ceva de genul: 94% available(pluged in,not charging). Nu o incarca din motive de protectie a bateriei. Sa nu uitam ca si bateria are o electronica avansata iar in combinatie cu un sistem de operare bun „scoaterea bateriei” este ceva de domeniul trecutului.
buna informatie, imi place nici eu nu incurajez scoaterea bateriei dar pareriile sunt impartite
O baterie pe litiu ion incepe ca sa se degradeze din momentul in care a fost fabricata. Degradarea poate fi accelerata daca aceasta este tinuta la temperaturi joase sau foate ridicate, cu nivelul de incarcare sub 20%, nu executa nici un ciclu de incarcare/descarcare in mai mult de o luna si multe alte cauze care nu le mai enumar pentru ca sunt evitate de circuitele bateriei. Acest lucru inseamna ca daca ai un laptop al carui sistem de racire sufla aer cald spre baterie, poate e mai bine ca sa o ti scoasa, in restul cazurilor insa e mai bine sa fie tinuta in laptop.
Sunt curios cum ruleaza Diablo 3 pe o astfel de configuratie, cel cu placa video dedicata si cel fara.
am Y 50-70 i7, GTX 860, FHD cu un display de toata jena ce-l mai ieftin posibil CMN15C4 singura solutie upgrade pacat ca isi dau in cap singuri
Problema laptop-urilor aparute in ultima vreme este ca aproape toate au doar un slot pentru memorii, unul fiind deja „lipit” pe placa de baza.
doar de curios, nu cumva bios-ul este accesibil la pornire apasand FN+F2? mi se pare ciudat sa intri prin butonul de recovery. e posibil ca by default function keys sa fie setate pe functii speciale si nu pe functiile standard F1-F12.
Am incercat si nu merge.
deci, tocmai am instalat un win 8 pe un astfel de laptop dar cu core i3 (il am la serviciu, dar nu era asignat la nimeni :P), prima oara cand pornesti laptopul (daca nu vine cu windows instalat, asta avea FreeDos) MERGE CU FN+F2, intr-adevar, dupa instalarea windows-ului, am dat restart si am vrut sa intru in bios – nu merge nici cu FN+F2, nici cu F2, numai cu butonul ala de pe lateral. tare si foarte ciudat 🙂
Updateaza-i BIOS-ul,e disponibila versiunea v3.02. Dupa aceea vei putea intra in BIOS prin combinatia Fn + F2.
Eu am achizitionat un model asemanator de pe http://www.suntec.ro cu 1370 lei . Deci…
De unde ai cumparat tu LENOVO G50-70 cu 1300 de lei? Sincer, eu l-am luat prin decembrie 2014 pe la 2400 lei. Nu oi fi gasit eu cel mai bun pret dar pana la 1300 este prea mare diferenta! Ceva nu-i in reguala, mai ales ca pare sa fie acceeasi configratie!
Multzam de un raspuns!
Salut am si eu acest laptop,cu i5 si am pus windows 8.1 dar am probleme la instalarea placii video,imi poti arata te rog de unde as putea sa le instalez,de pe siteul de la ati imi da eroare la instalare
Ai incercat Driver Pack Solution. E scos de un rus .A ajuns la nr 15 si cuprinde cam toate driverele din lume.
Sunt bune programele astea ? nu am incercat nici unul deoarece am auzit multe discutii despre ele.
Buna, eu am un astfel de laptop si nu reusesc sa istalez un driver pentru camera, mentionez ca e instalat un windows 7 pe el. ma poate ajuta cineva cu un link sau ceva.. Multumesc !